Jump to content

C902 odmawiający ładowania, niegdyś zalany

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 OFFLINE   maciejka

maciejka
  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 11h 44m

Posted 12 April 2025 - 22:25

Witam, ostatnio wygrzebałem z szafy C902 z którego chciałbym powyciągać pliki które na nim zostały, jednak problem jest taki że nie chce się zbytnio ładować. Gdy jest wyłączony jeszcze daje radę się delikatnie podładować, ale po włączeniu informuje że nie można naładować ponieważ muszę użyć oryginalnej baterii. Oczywiście używam oryginalnej li-po BST-38 z chwili zakupu.

Ten problem pojawił się 10 lat temu, opowiem dokładnie historię. Zaczęło się od tego że wyleciał wcześniejszemu posiadaczowi gdzieś na środek ulicy/skrzyżowania w środku zimy, nie raz go coś pewnie przejechało, został znaleziony przez świecący na niebiesko śnieg :D Poza wiecznie świecącymi aż do dzisiaj lampkami trybu kamery telefon jeszcze działał sprawnie przez dwa lata, aż nagle w rękach się wyłączył po obejrzeniu filmu. Włączył się dopiero po podłaczeniu ładowarki, i od tamtej pory pokazuje ten komunikat.

Czy to może być wina baterii, czy elektroniki? A może to błąd w oprogramowaniu, bo i taką wersję słyszałem?
Pozdrawiam

#2 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts
    • Time Online: 107d 15h 32m

Posted 13 April 2025 - 11:49

Witamy na forum, ladna historia :D Jak to sie mowi, telefony zalane zyja wlasnym zyciem, tak naprawde moze byc tylko jakies zwarcie, jesli chcialbys reanimowac zloma, najlepiej byloby rozlozyc wszystko, poszukac ewentualnych uszkodzen, dobrze wyczyscic (w serwisach uzywa sie alkohol izopropylowy/wanienka ultradzwiekowa), zlozyc i sprobowac wtedy wlaczyc, nawet na starym sofcie, choc w C902 rowniez starsze softy potrafily sie zepsuc. Wskazniki od zalania na baterii bialy czy juz raczej czerwony? Jaka masz wersje softu? Dobrze, ze w ogole daje oznaki zycia :-) Powodzenia!
WALKMAN®

#3 OFFLINE   maciejka

maciejka
  • Autor tematu
  • User
  • 4 posts

Posted 13 April 2025 - 20:33

A więc, wskaźnik na baterii o dziwo jest cały biały, a2uploader wskazuje soft "R3EA038 prg12234390_GENERIC_AS" (mam nadzieję że dobrą informację podałem :D). Softa nie zmieniałem nigdy, posiada jedynie playowskie brandowanie.

Największym problemem będzie podładowanie baterii, bo coś podejrzewam że na tym 1% do którego telefon daje radę dotrzeć nie zdziałam zbyt wiele...

EDIT: Mogę jeszcze dodać że dzięki tym świecącym lampkom jestem w stanie określić czy telefon się ładuje czy nie. Po dłuższym czasie "ładowania" te lampki robią się coraz ciemniejsze, czyli nawet jeśli telefon jest wyłaczony to odmawia ładowania z uwagi na ten błąd. Po odłączeniu i podłączeniu te lampki znowu zyskują swoją moc, i tak w kółko

Edited by maciejka, 14 April 2025 - 01:27.

#4 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts

Posted 14 April 2025 - 10:15

Nie spytalem w sumie wczesniej i tez nie pisales w pierwszym poscie, bo jesli posiadasz kabel USB to moglbys sprobowac podlaczyc go do komputera i zobaczyc czy Ci wykryje w trybie telefonu, mtp, pamieci masowej, skoro juz udalo Ci sie go podlaczyc w trybie flash, wtedy wlasciwie daloby sie zrzucic chociaz pliki na kompa, mozna i w trybie flash zrzucic ewentualnie przez FARa.
A tak to jak pisalem, chcac naprawiac, do tego jeszcze przydalaby sie sprawna zapasowa bateria, zeby wykluczyc usterke, mimo, ze stara ma nawet wskaznik zalania bialy to po 10 latach moze juz po prostu wysiadla ze starosci. Soft przyszlosciowo najnowszy, na ktory sa rowniez rozne modyfikacje R3EG004 AS, to juz po ewentualnym odzyskaniu danych.
WALKMAN®

#5 OFFLINE   maciejka

maciejka
  • Autor tematu
  • User
  • 4 posts

Posted 14 April 2025 - 15:00

Tak, było to menu, na chwilę weszło nawet w tryb pamięci masowej, jednak mało czasu było żeby cokolwiek zgrać bo bateria gasła z wyczerpania. Żadnym kablem ładować nie idzie, (ładowanie po USB właczone). FS Toolem w a2uploaderze czasu miałem więcej bo telefon w tym trybie zużywa mniej prądu; może w ten sposób coś więcej zgram. Pytanie jeszcze który serwis w tych czasach miałby jakiegoś soniaka do podładowania takiej baterii, może znajomych popytam czy nie znajdą jakiegoś w swoim łomocie (póki co wykluczam niesprawność baterii), a na tą chwilę chyba nic więcej nie zdziałam.

Edited by maciejka, 14 April 2025 - 15:08.

#6 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,437 posts

Posted 14 April 2025 - 17:07

Jesli mialbys gdzies mozliwosc podladowac baterie to mozna w ten sposob rowniez wykluczyc jej awarie albo tak jak pisalem, wlozyc sprawna baterie i wtedy dostac sie do plikow, BST-38 jeszcze da rade kupic, choc nie ma pewnosci nadal czy bateria, telefon czy jedno i drugie. W zasadzie tyle pozostalo, bo i serwisy juz zwykle nie robia starych telefonow. Trzymam kciuki.

Jeszcze mi wlasnie przyszlo do glowy, w sumie niby oczywiste ale jakos tak zapomnialem wczesniej... czy probowales dobrze wyczyscic zlacze fast port? Z doswiadczenia wiem, ze po latach potrafi sie tam zebrac pokazny osad, ktory uniemozliwia dobre polaczenie, nawet zwyklym spirytusem nasaczyc wykalaczke czy patyczek kosmetyczny i wyczyscic nalot az pokaza sie jeszcze jakies styki i wybrac ewentualne klaczki rowniez z tych otworow gdzie wchodza te koncowki kabla i wtedy jeszcze raz sprobowac podlaczyc.

Edited by not found, 14 April 2025 - 17:11.

WALKMAN®

#7 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,064 posts
    • Time Online: 77d 23h 6m

Posted 14 April 2025 - 22:51

Ewentualnie możesz kupić za kilka zł na allegro moduł ładowarki Ly-Poly i spróbować naładować w ten sposób, ja tak ładowałem baterie do japońskich SE

PS Czy ty nie byłeś czasem też na dawnym forum SE-center.info ? Bo jakiś taki login znajomy :D

#8 OFFLINE   maciejka

maciejka
  • Autor tematu
  • User
  • 4 posts

Posted Yesterday, 23:55

Fastport był też czyszczony, styki również. Na chwilę obecną czekam aż może znajomy znajdzie jakiś telefon z pasującą baterią; najwyżej kupię jakiś na allegro to będę miał też zabawkę do modyfikacji...
Jeszcze do głowy wpadł mi taki głupi pomysł, mianowicie jakby podłączyć kablami baterię BST-33 z telefonem to mogłoby się stać coś złego? Woltaż niby ten sam.... tylko nie wiem co z tym środkowym pinem między dwoma biegunami. Sposób wykonania nie wchodzi w stawkę :P

@jack79 to nie byłem ja, wtedy jeszcze za młody byłem na takie zabawy :D

Edited by maciejka, Yesterday, 23:56.

2 user(s) are reading this topic