Wpadł mi w ręce Sony Ericsson W995 w rzadszej - srebrnej wersji kolorystycznej, została w nim wymieniona taśma flex. Wszystko pięknie, do momentu kiedy okazało się, że bez względu na oświetlenie, ekran zawsze świeci na maksymalnej jasności. Pomyślałem, że to wina tej taśmy flex, więc zamówiłem od innego sprzedawcy, zamontowałem i to samo. Myślałem że już płyta uszkodzona... Przyjrzałem się jednak obu taśmom i zauważyłem, że zamiast fotorezystora jest na niej... Zwykły rezystor! Hińczyki to mają fantazję...
Tu zdjęcie oryginalnej taśmy z innego W995:

A tu ten chińskiej z rezystorem zamiast fotorezystora:

Teraz już się dokładnie przyglądam no i niestety nigdzie nie znalazłem taśmy która by miała fotorezystor.
Desperacko szukając rozwiązania wpadłem na pomysł przelutowania fotorezystora z oryginalnej taśmy i liczenie, że w tej chińskiej są odpowiednie ścieżki, a nie tylko atrapa...
Jednak oryginalna taśma jest już dawno wyrzucona, a na internecie nie idzie dostać nawet uszkodzonego W995 w rozsądnej cenie jako źródło części.
Myślałem też nad kupieniem taśmy od W705 lub W715 i podebraniem z niej fotorezystora, ale nie wiem czy jest on taki sam jak w W995, jednak to prawie ten sam telefon...
Jeśli ktoś ma namiary na jakiś sklep internetowy z taśmami, w jego okolicy jest jakiś komis gdzie takie taśmy są i mógłby wysłać lub nawet ma oryginalną ale uszkodzoną taśmę jako źródło do pozyskania fotorezystora - prosiłbym o kontakt.