Jump to content

Prezenty itp.

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 ONLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 5h 12m

Posted 23 August 2017 - 18:48

Panowie jak w temacie. Wiem, że tytuł nie oryginalny, ale nie o to chodzi.
Teściowa interesuje się gwiazdami. Tak sam byłem zdziwiony jak z gupa zobaczyła u mnie aplikację do podglądu mapy gwiazd na telefonie... Wtedy ( po wielu latach) zobaczyłem co Ją tak bardzo interesuje. Aczkolwiek wracając do meritum sprawy, chcielibyśmy z żoną kupić jej prezent odnoszący się do gwiazd. Tak wiem, luneta byłaby najbardziej trafna, jednakże by kupić wartościową, trzeba wydać dużo $. Na moje fundusze mija się to z celem, stąd pytanie: macie jakieś pomysły na prezent dla pasjonata gwiazd ?

#2 OFFLINE   osa355

Posted 24 August 2017 - 12:01

134zł to nie drogo jak za lunetę porządną

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

#3 ONLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts

Posted 25 August 2017 - 20:23

Dzięki Osa, no przyznam, że ciekawie to wygląda.

#4 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 48m

Posted 29 August 2017 - 20:56

tu masz teleskop za 150 zeta, który pewnikiem będzie lepszy :P
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

#5 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 10m

Posted 04 September 2017 - 13:01

Mam podobny teleskop z powiększeniem x525 i do takiej zabawy spokojnie wystarcza. Mam też lornetkę 10x30-60 i duże znaczenie ma tu jakość pryzmatu i wielkość soczewek, bo niebo wygląda podobnie a nieraz nawet lepiej. W każdym razie nie patrz na powiększenie a na wielkość soczewek i jakość optyki.
WALKMAN®

#6 ONLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts

Posted 06 September 2017 - 11:40

wielkość soczewek

Rozumiem, że chodzi tu o pgniskową ?

jakość optyki
Mógłbyś dokładniej opisać, na co dokładniej zwracać uwagę ?

#7 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 10m

Posted 07 September 2017 - 08:20

Ogniskowa też ale miałem na myśli samą średnicę soczewki. Większa średnica, więcej światła. Chodzi mi o to, że za podobne pieniądze można kupić lornetkę, która będzie lepsza od teleskopu, np za 200 zeta kupisz teleskop do zabawy albo lepszą lornetkę. Może na początek taki Twojej teściowej wystarczy ale potem chce się więcej :D Mój zabawkowy teleskop ma 525x powiększenia ale efektywnie do oglądania księżyca czy planet da się wycisnąć ze 30-50x max bo przy większym wszystko jest rozmyte a każde drgnięcie statywu, który ciężko stabilnie ustawić psuje zabawę. Oprócz oglądania gwiazd lornetkę można przecież wykorzystać do obserwacji w dzień (teleskop też, ale jednak lornetka jest bardziej przenośna). Pamiętam jak zawsze nie chciało mi się rozkładać teleskopu ale jak tylko zobaczyłem coś ciekawego na niebie to potrafiłem to zrobić w kilka chwil XD Z lornetką nie ma tego problemu. Podsumowując, dla początkującego polecam każdy sprzęt do oglądania gwiazd bo będzie to niezapomniana przygoda, jeśli Twoja teściowa nie oglądała nieba wcześniej w ten sposób. Sam pamiętam jak byłem mały i tata pokazał mi przez lunetę kratery księżyca w pełni, normalnie się przestraszyłem a potem chciałem go ciągle oglądać :P

Zobacz te stronki: teleskopy dla początkujących

i tutaj trochę napisane o teleskopach tego typu jak ja mam

WALKMAN®

#8 ONLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts

Posted 06 October 2017 - 15:25

Dzięki Bartek za fajne podejście do sprawy. Poczytałem i szczerze, wiem tyle ile przed :lol: A tak na serio nie dla mnie to, "czarna magia" ...
Dogadałem się ze szwagrem i cena wzrosła do +/- 300 zł. Bartek możesz coś doradzić w tej cenie ? Dodam, że teściowa tyle wie optyce co ja  :P

0 user(s) are reading this topic