Witam.
Mam pytanie raczej do zaawansowanych użytkowników i profesjonalistów odnośnie konfiguracji połączeń w Windows Mobile 6.1, a rejestr systemowy. Chodzi mi dokładniej o to, dlaczego niektóre rodzaje połaczeń są niewidoczne w Ustawieniach, zakładce Połączenia, a dalej Połaczenia. Dlaczego też niektóre konfiguracje w zakładce Modem są czasem niewidoczne i podobnego typu kwestie. Zauważyłem, że to wszystko prawie (!) można zmieniać w rejestrze systemowym w kluczach HKLM\Comm\ConnMgr oraz HKCU\Comm\RasBook. Ale właśnie czy ktoś mogłby dokładnie wyjaśnić znaczenie każdego z tych kluczy i podkluczy? Tzn. znaczenie ich właściwie znam i już zmieniałem ich wartości, ale w końcu coś sie pomieszało jakoś bezsensownie. Np. jako połączenie z pracą mam MMS, a nie widać tego połączenia w konfiguracji modemów, podobnie jak modemu dla Internet- chociaż jest on skonfigurowany i poprawnie działa w aplikacji Udostępnianie internetu, gdzie wbiera się konkretny modem, a nie grupę połączeń. Właśnie prawdopodobnie z tego powodu udostępnianie netu z PPC phone działa, ale już usługi, aplikacje działające na samym PPC nie nawiązują połączenia internetowego tak, jakby nie było ono skonfigurowane; obojętnie, czy wcześniej widoczne było w Połączeniach, czy nie- jak obecnie. Więc jak dojść do ładu z tym rejestrem, z ustawieniami połączeń? Bo udało mi się wyczyścić pocket phone'a ze starych, predefiniowanych niepotrzebnych ustawień, konfiguracji połączeń, ale teraz mam już mętlik z obecnymi; nie dość, że jest w tym pewien bałagan, to jeszcze internet nie działa na samym PPC, jedynie jako udostępnianie połączenia...
Proszę uprzejmie o pomoc.

Edycja konfiguracji połączeń na Windows Mobile 6.1 Pro.
Started by Deleted 20, Jan 05 2017 19:38
10 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 05 January 2017 - 19:38
shirei Gendo Ikari
#2 OFFLINE
Posted 06 January 2017 - 09:40
Ja bym zainstalował od nowa fabryczny rom by wszystko działało jak należy.
#3 OFFLINE
Posted 06 January 2017 - 22:17
Yhy. Może ktoś zamieści jednak pożyteczną odpowiedź?..
shirei Gendo Ikari
#4 OFFLINE
Posted 06 January 2017 - 23:33
chciałem cię zjechać ale się powstrzymałem. Narozrabiałeś w rejestrze systemu i żądasz odpowiedzi nie możliwej. Rejestru nie da się naprawić i każdy ci to powie że musisz zainstalować od nowa rom. Nie pożytecznie to ty myślisz. Wszystkie dwie moje odpowiedzi są prawidłowe człowieku. Skoro nie potrafisz ich akceptować to po co zadajesz tu pytanie??
#5 OFFLINE
Posted 14 January 2017 - 18:37
Aha. Czyli jednak nikt nie przedstawi dokładnie struktury tych kluczy rejestru, ani gdzie konkretnie poszczególne ustawienia połączeń są zapisywane? Jak zwykle- najlepiej liczyć tylko na siebie. Już tyle zrobiłem w związku z tym, to jeszcze pogrzebie i wykumam sprawę jeszcze dokładniej; chociaż ustawienia w tych kluczach zapisywane są jakoś dziwnie, bezsensownie trochę, dlatego trudno się połapać... Jeszcze prosząc o pomoc niczego nie uzyskałem, a tylko "odpowiedź" przemądrzałego pajaca- "majstra" od "nienaprawialnego rejestru"; żenada! To na trolling zakrawa...
shirei Gendo Ikari
#6 OFFLINE
Posted 16 January 2017 - 19:32
Dostałeś odpowiedź prawidłową tylko twój durny umysł jej nie akceptuje. Nie jestem przemądrzały tylko naprawiam cały czas telefony i piszę też Androida a wcześniej też tworzyłem modyfikacje do Windows Mobile. Skoro ci mówię że tego nie da się naprawić bez ponownej reinstalacji romu to się nie da. Pajac to ty jesteś który nie rozumie wypowiedzi mojej której ci udzieliłem. Dostałeś prawidłową odpowiedź i to ty się ośmieszasz tylko, ale to już twój problem. Nikt inny ci z forum nie pomoże bo nikt nie zna odpowiedzi i jak by znali to ci nie pomogą za brak szacunku do użytkownika z większą rangą w znajomości telefonów i ich systemu od ciebie. Temat uważam do zamknięcia Mikołaj.
Edited by osa355, 16 January 2017 - 19:34.
#7 OFFLINE
Posted 18 January 2017 - 16:31
Spoko. Odpisałem ci na ten temat w innym wątku, w którym piszemy ostatnio. Jedynie się przyznaję do niskiej kultury i pewnej porywczości. Natomiast rejestr systemowy da się edytować, naprawiać- sam to właśnie robiłem do czasu z dobrym skutkiem; więc nie wciskaj takiego bzdetu "taniego". Więc twoja odpowiedź nie była dobra, a przynajmniej niewystarczająca, bo mi zależało na poznaniu pod tym kątem struktury i danych rejestru, a nie o lamerski "hard reset". Tak, że dobrze zrozumiałem twą odpowiedź, ale faktycznie niezbyt akceptuję takie lamerskie "stwierdzenie", że się nie da. I ośmieszyłeś to się raczej ty, szczególnie, że jesteś niby takim specjalistą, a tak żenujących odpowiedzi udzielasz.
Pozdro.
Pozdro.
shirei Gendo Ikari
#8 OFFLINE
Posted 19 January 2017 - 10:13
No ciekawe, tylko że dalej masz problem z tym rejestrem czyli nawet ty go nie ogarniasz. A po drugie rozróżniasz Hard reset od ponownej instalacji romu?? Bo widzę jednak że nie rozróżniasz. Rejestrów systemowych w Windows Mobile się nie modyfikuje bo ruszysz jeden wpis, a za nim lecą błędy które robią się coraz większymi. Tak więc i tak cię czeka nie długo ponowna instalacja romu. Czyli się przekonasz na własnej skórze kto tu miał rację a kto się ośmieszył. Ja sobie do zarzucenia nic nie mam, bo udzieliłem ci prawidłowej odpowiedzi po latach moich doświadczeń z modyfikacjami na Windows Mobile. Twój problem jak uwali cię się telefon i będziesz musiał szukać romu do instalacji w nim.
#9 OFFLINE
Posted 20 January 2017 - 12:14
Dobra, spoko. Nieraz już mieszałem w rejestrze Windows Mobile i czasem musiałem robić hard reset albo reinstalkę ROM-u, a czasem nie było takiej potrzeby. Akurat mam do tego urządzenia ROM, bo oryginalny mi wcale nie odpowiadał (zbyt dużo modyfikacji Samsunga i powielone programy). A hard reset odróżniam od reinstalacji ROM-u. Tylko się zastanawiam właśnie po co taka reinstalacja, skoro hr powinien wystarczyć chyba...
shirei Gendo Ikari
#10 OFFLINE
Posted 21 January 2017 - 03:30
Z tym Hard resetem to tak. Masz rację. Pomaga w 80% te 20% zawsze było instalowanie romu. To zależy jak mocno posypał się rejestr.
#11 OFFLINE
Posted 21 January 2017 - 14:36
No, widzisz- ja zawsze mam rację! Ale ty też..poniekąd.
A prawda leży po środku; mniej więcej.

shirei Gendo Ikari