Jump to content

Xsiaomi Redmi 3 pro - wrażenia

ksiaomi remi 3 pro

• Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 45m

Posted 23 November 2016 - 12:37

Nie chce mi się rozpisywać, wrzucę skrót skrótu recki. A więc po perypetiach z moim LWW (skurkowany ma problemy z siecią, gubi zasięg w miejscach, gdzie nie powinien i szczególnie kiedy nie powinien) postanowiłem kupić sobie telefon, coś taniego i odpowiednio "mocnego", żeby starczyło mi na kilka lat. Wybór (tym razem) padł na chińczyka, konkretnie Xiaomi. Wahałem się między redmi 3 pro a redmi note 3 pro, ale ostateczny wybór padł na tego pierwszego. Więc po kolei.

BEBECHY

Telefon posiada 8 rdzeniowy procesor, 4 rdzenie pracują z prędkością 1.8 Ghz, 4 zaś 1.2 Ghz (różne strony różnie podają, czasem jest napisane, że jest to 1.7 Ghz i 1.2 Ghz, powiedzmy że ja sobie wezmę te wyższe wartości), GPU to Aderno 405, całość dopełnia 3 GB ramu i 32 GB pamięci wbudowanej (z czego użytkownik ma do dyspozycji jakieś 27 GB. Do tego dochodzi dual sim (ewentualnie karta sim + karta pamięci do max 128 GB), bateria 4100 mAh, czytnik linii papilarnych i dwa aparaty (13 i 5 mpx). Fajna konfiguracja, szczególnie w cenie 700 złotych (a można kupić nawet taniej).

PIERWSZE WRAŻENIE

A więc telefon doszedł do mnie w skromnym, malutkim pudełku, w którym był telefon, ładowarka (z przejściówką na europejskie gniazdka), chińską instrukcję obsługi i... tyle. Nie ma słuchawek ani innych zbędnych bajerów które by zawyżały całość zestawu. Z jednej strony całkiem spoko, z drugiej zaś... jak ktoś nie ma słuchawek to musi dokupić, tak samo z jakimkolwiek etui, folią na ekran itp. Metalowa obudowa jest dobrze spasowana, nie ma jakiegoś luzu, nic nie trzeszczy, sam metal jest dość szorstki i całość całkiem nieźle "siedzi" w ręce, nie trzeba się obawiać że telefon wyśliźnie się ze spoconej dłoni.Przyciski od włączania i regulacji głośności (jedyne fizyczne przyciski) chodzą dość ciasno, z wyczuwalnym klikiem, sprawiając wrażenie całkiem solidnych. Dodatkowym bajerem jest malutki "ząbek" nad głośnikiem z tyłu urządzenia, dzięki czemu nawet jeśli położymy urządzenie na czymś płaskim to i tak będzie dobrze słychać dźwięk z tego głośnika. Szkoda ze inni producenci o tym nie myślą. Jedyny minus - niepodświetlane, "pomieszane" przyciski funkcyjne. Wstecz i opcje są zamienione stronami w stosunku do LWW, ale po pewnym czasie człowiek się przyzwyczaja. Większym zgrzytem jest brak ich podświetlenia, więc w nocy musimy je naciskać niejako po omacku.

MULTIMEDIA

Choć w sumie to tutaj wrzucę wrażenia z użytkowania telefonu. Pierwsze co musiałem zrobić to zaktualizować system do MIUI v8, co wymagało ode mnie pobrania około 900 MB danych. Telefon pracuje z systemem android w wersji 5.1.1, może nie jest to najnowszy system ale całkiem stabilny. Nakładka systemowa nie zamula telefonu, całość jest odpowiednio responsywna mimo sporej ilości dodatkowego oprogramowania dorzuconego w gratisie (dyktafon, kompas, antywirus, tuzin apek od googla) i ciężko jest o jakikolwiek zgrzyt podczas przeglądania internetu czy ogrywania gier. Jedyne lagi jakie zauważam to gdy liczba jednostek na mapie w Kingdom Rush: Orgins przekracza 30. A i wtedy są to mikrozacięcia raz na kilka sekund. Jakość rozmów jest naprawdę spoko, telefon ma wbudowane dwa mikrofony (jeden zwykły i drugi mający na celu redukcję szumów), głośnik w słuchawce jest zaś na tyle głośny, że bez trudu przebija się przez zgiełk ulicy. W opcjach możemy dostosować czy wyświetlacz ma podbijać czy obniżać temperaturę wyświetlanego obrazu (fajna opcja jeśli używa sie telefonu przed snem, zbyt białe światło razi w oczy, dzięki temu możemy ustawić cieplejsze barwy bez obaw o rażenie oczu). Dotyk działa naprawdę dobrze, nie ma mowy o "niewyłapanie" wciśnięcia czy o np. jego przesunięciu (dotykamy ekran a dotyk jest wyłapywany kilka mm z boku). Bateria jest spora (w sensie pojemna), śmiało starcza na 3 dni mojego użytkowania (sporo dzwonię, raczej mało korzystam z internetu,nie gram prawie wcale), szkoda tylko że jest niewymienialna, jeśli padnie na amen to niestety, ale będzie trzeba inwestować w coś innego. Telefon obsługuje dual sim, jednak nie testowałem tego, gdyż wolałem rozszerzyć pamięć urządzenia o kolejne 16 gb. Tak samo nie mogę nic powiedzieć o kolejnym dodatku, czyli czytniku linii papilarnych. Wolę tradycyjną wersję odblokowania telefonu, przez przesunięcie paluchem po ekranie. Aparatom nie mogę nic zarzucić, tak długo jak robi się zdjęcia z dobrym oświetleniem, wystarczy jednak żeby scena była nieco zbyt słabo oświetlona i już pojawia się paskudny szum.

Miało być krótko, więc będę kończył. Telefon z pewnością jest wartą rozważenia opcją jeśli ktoś chce kupić telefon "tani i dobry" i nie przeszkadza mu metka telefonu wykonanego w cenie miski ryżu. Telefon ma swoje plusy, zaś minusy (w szczególności niewymienialna bateria czy konieczność wybierania między dual sim a dodatkową pamięcią telefonu) nie dyskwalifikują urządzenia. Jak dla mnie solidne 7+/10. Link do galerii fotek telefonu oraz zrobionych telefonem

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

Jeśli ktoś chce jakieś dodatkowe informacje to proszę śmiało pytać, postaram się odpowiedzieć na każde pytanie
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

#2 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,056 posts
    • Time Online: 77d 11h 5m

Posted 23 December 2016 - 18:56

Po tym co napisałeś to myślę że u mnie Xsiaomi też by się sprawdził, ale za bardzo przyzwyczaiłem się do Sonego i brakowałoby mi kilku rozwiązań np. choćby fizycznego przycisku aparatu. Ale za tą cenę to nie wiem czy się coś lepszego znajdzie

0 user(s) are reading this topic