Jump to content

Problem z certyfikatami SSL

k800i SSL

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 OFFLINE   piomar123

piomar123
  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 2h 52m
  • Kraj::
  • Operator: Orange

Posted 15 July 2016 - 19:51

Witam serdecznie. Przy nawiązywaniu szyfrowanego połączenia w telefonie często pojawiają się błędy typu
Zaufany certyfikat wygasł (..)
[Trusted certificate expired (..)]

Problem związany jest z certyfikatem GlobalSign Root CA, który wygasł w 2014 roku. Przykładowo ten certyfikat wykorzystuje

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

. Wgrałem nowszą wersję, wysyłając go przez Bluetooth w formacie PEM z rozszerzeniem ".cer". Teraz w "Zaufanych certyfikatach" znajdują się 2 o tej samej nazwie - jeden wygasły fabryczny i drugi wgrany przeze mnie. Fabrycznego nie można usunąć, ale można go deaktywować. Jednak po deaktywacji pojawia się błąd
Błąd komunikacji. Nawiązanie bezpiecznego połączenia nie powiodło się.
[Communication failure. Secure connection failed.]
i nie można nawet wejść na stronę. To świadczy o tym, że telefon nie wykorzystuje tego drugiego certyfikatu.

Czy coś robię nie tak, czy może da się jakoś usunąć/podmienić fabryczny certyfikat (są gdzieś w plikach systemowych lub może istnieje patch odblokowujący usuwanie)?

#2 OFFLINE   osa355

Posted 16 July 2016 - 09:12

Z jakiego telefonu korzystasz i skąd masz ten certyfikat??

#3 OFFLINE   slivka91

slivka91

Autor najlepszego wpisu sierpnia 2013

• User
  • 555 posts
    • Time Online: 16d 8h 2m

Posted 18 July 2016 - 21:36

XS nie wychwyci tego pliku?
"Ćwierkają wróbelki, od samego rana..."

#4 OFFLINE   osa355

Posted 18 July 2016 - 23:08

XS++ 3.2 służy do wgrywania software w telefonie i wgrywaniu patchy i sterowników. Więc nie wychwyci tego pliku odpowiedzialnego za certyfikaty internetowe, jeżeli taki plik istnieje bo wszędzie ich szukałem i nie ma.

#5 OFFLINE   piomar123

piomar123
  • Autor tematu
  • User
  • 3 posts

Posted 26 July 2016 - 22:47

Telefon K800i oprogramowanie R8BF003, a certyfikat pobrałem przez przeglądarkę, eksportując go z Wikipedii.
Wygląda mi to na jakiś błąd w oprogramowaniu. Też przeszukiwałem pliki systemowe i wygląda na to, że certyfikaty są po prostu na sztywno w sofcie.
Poza tym istnieje jakaś specyfikacja formatu certyfikatów, które obsługuje telefon, bo nie każdy chce się wgrać i wyświetla "Certificate not valid". Na przykład próbowałem własny certyfikat albo któryś z GeoTrust i nie przechodziły. Wgrywałem wg tego poradnika:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

#6 OFFLINE   osa355

Posted 27 July 2016 - 08:05

to już sam nie wiem tak szczerze....

#7 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,056 posts
    • Time Online: 77d 11h 5m

Posted 27 July 2016 - 15:41

Nie wiem co konkretnie chcesz zrobić, ale u mnie na C905 przy próbie wejścia na stronę Wikipedii, od razu wyskakuje błąd komunikacji. Ale na operze problem już nie występuje. A też mam ten certyfikat wygasły w 2014 roku

#8 OFFLINE   piomar123

piomar123
  • Autor tematu
  • User
  • 3 posts

Posted 27 July 2016 - 16:48

Konkretnie chcę pozbyć się właśnie tych komunikatów (trzeba klikać co najmniej kilka razy zanim strona się wczyta), a jak serwer mailowy też używa tego certyfikatu (albo takiego, którego nie ma w telefonie), to za każdym pobieraniem wiadomości trzeba potwierdzać.

Przeszukałem ponownie system plików i znalazłem coś co przypomina certyfikaty w:
/ifs/security/swtoken
Wygląda to na jakiś niestandardowy format certyfikatu, ale i tak rodzi się pytanie czy podmiana tych plików wystarczy - gdzieś osobno mogą być jeszcze zapisane metadane o nich - dołączam taki plik do postu dla wglądu.
Attached File  8000000d.zip   1020bytes   5 downloads

Ponadto przeszukując binarkę systemu plików w formacie FBN można napotkać zawartość jakiegoś pliku XML customize, gdzie można zmienić standardowe certyfikaty - ale to wymagałoby wgrania od nowa systemu plików do telefonu.
Fragment zawartości:
<security>
<!-- Add predefined security certificates in this tag -->
(...)
<!-- Sony Ericsson default offering - Trusted Certificates for TLS/SSL -->
<certificate>
<name>Entrust.net Root</name>
<type>x509</type>
<storage>trusted</storage>
<datafile>Entrust.netRootCertificate.cer</datafile>
</certificate>
<certificate>
<name>Equifax Sec Cert Auth</name>
<type>x509</type>
<datafile>Equifax_Sec_Cert_Auth.crt</datafile>
</certificate>
<certificate>
<name>GlobalSign Root CA</name>
<type>x509</type>
<datafile>GlobalSign.cer</datafile>
</certificate>
(...)
</security>

Edit: Nie zwróciłem uwagi na coś, co przypomina daty ważności, ale okazuje się, że plik 8000000d jest certyfikatem, który sam dograłem.
Dorzucam plik 80000003, który jest wygasłym certyfikatem, standardowo znajdującym się w telefonie.
Attached File  80000003.zip   1019bytes   6 downloads

Edited by piomar123, 27 July 2016 - 17:05.

Also tagged with one or more of these keywords: k800i, SSL

0 user(s) are reading this topic