GoClever Quantium 400 Lite
Z racji tego że potrzebowałem telefonu zastępczego gdy moja Z2 jest w naprawie, znalazłem najtańszego smartphone z "całkiem" dobrymi parametrami. Mimo iż co do GoClever jestem sceptycznie nastawiony, to ten model wywarł na mnie pozytywne wrażenie.
Zdjęcia:
Jak na taki tani telefon pudełko całkiem dobrze wykonane, aczkolwiek słuchawki douszne są tak tragiczne że nawet nie wyciągajcie ich z pudełka.
Wygląd telefonu:
Telefon jest brzydki. Przód się palcuje, tył równiez, chociaż ma profil przyjemnej gumy, która powoduje że dobrze się w rękach telefon trzyma Jak dla mnie na górze umieszczenie wejścia na MicroUSB jest złym pomysłem.
Software:
Telefon działa na czystym Androidzie 4.4.2, który jest anty-rootowalny ( ) także nici z modowania aktualnie. Oprócz stockowych Androidowych aplikacji od GoClever dostaniemy tylko OTA Update. Sam system jest nawet szybki i responsywny, co mnie miło zaskoczyło. Chociaż zdarzają mu się przycinki gdy musi dłużej pomyśleć. Procesor w tym urzędzeniu to znienawidzony przeze mnie MediaTek, dwurdzeniowy 1GHz z Mali 400-MP, który spełnia swoje podstawowe zadania. Łączna pamięć RAM w tym modelu to jedynie 512MB, ale z racji wykorzystanego SoC mamy około 220MB wolnego miejsca.
Co do pamięci wewnętrznej to jak zawsze tragicznie, 4GB z czego niecałe 2,2GB mamy dla siebie, niestety jeśli ktoś chce instalować aplikacje na nim musi zaopatrzyć się w Link2SD. Jest opcja niby zapisywania na SD, ale za przeproszeniem g**no daje
Jeśli chodzi o personalizację to jest ona znikoma, nie można nawet zmienić kafelków szybkich ustawień. (Dałoby radę z GravityBox, ale nie mozna roota zrobić). Natomiast klasycznie z racji tego że jest to Dual-SIM można sobie ustawić która karta do czego będzie używana. Drugi slot jest na microSIM 3G, a pierwszy na miniSIM 2G. Mamy za to ciekawą opcję, która również była w Lenovo S6000 z ustawieniami kiedy ma się telefon włączyć i wyłączyć
Multimedia
Jeśli chodzi o multimedia to jest tragicznie, ale nie najgorzej. SoC odtworzy filmy w 720p oraz 1080p w zacinkach. Co do muzyki na słuchawkach... Zapomnijcie. Tragiczna jakość dźwięku, nawet wbudowany equalizer nie pomoże. Zostaje tylko zewnętrzny program. Jest niby "poprawa" dźwięku ale więcej szkodzi niż daje. Wyświetlacz jest za to fajny, bo IPS który ma "podsycony" lekko kontrast i nawet zachowuje kąty widzenia. Niestety brak czujnika swiatła.
Bateria to 1600mAh, bez zabawy wytrzyma może z dwa dni. Ale z racji tego że mamy takie podzespoły, powinno wystarczyć
Podsumowanie:
Jak za 200zł dostajemy:
Plusy:
- Ekran IPS na który daje się patrzeć
- Responsywny i szybki system z lekkimi przycięciami
- Dzwoni
- Da się z niego wysłać SMS
- Ma slot na dwie karty SIM więc można użyc Aero2
- Da się oglądać filmy w 720p
- Ma diodę LED działającą jako latarka
- Tani
Minusy: