Jump to content

Porównanie ekranu Super LCD ze zwykłym TFT w Sony

• Please log in to reply
No replies to this topic

#1 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • Kraj::
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 16 February 2014 - 20:52

Hejo!
Za czasów Xperii neo V byłem zachwycony ekranem, ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku, że było to złudzenie, ponieważ ta Xperia była moim pierwszym telefonem z dużym i jasnym ekranem :)
Dziś porównałem ekran Super LCD ( HTC Desire 500 ) z ekranem TFT ( Sony Ericsson Xperia neo V ). Oba telefony miały ustawioną maksymalną jasność ekranu, a Xperia dodatkowo miała włączoną opcję Bravia Engine.
____
Z góry przepraszam za jakość, ale sprzęt nie wyrabiał z ostrością :D
Od lewej: Desire 500, neo V.

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Od razu możemy zauważyć, że ekran Xperii sobie nie radzi z kolorami, gdy spoglądamy z boku.

Posted Image
Posted Image

Xperia ma za duży balans bieli przez co kolory nie są naturalne. Miałem też porównanie ekranu Super LCD z ekranem Xperii T oraz Galaxy S III. W Xperii T kolory są niemal identyczne jak w Neo V, kąty widzenia nieco lepsze. Ekran w Galaxy S III ( Super Amoled ) ma najgłębszą czerń i kąty widzenia jak Super LCD, ale kolory są zbyt cukierkowe i moim zdaniem prezentują się odrobinę gorzej niż w ekranach Xperii.

PS. Proszę się nie sugerować jakością zdjęć!

____
Porównanie nie ma na celu poniżania oraz wywyższania poszczególnych telefonów. Napisałem moje własne spostrzeżenia i czekam na komentarze :)

Pozdrawiam.

Edited by phillix, 16 February 2014 - 20:53.

Posted Image

0 user(s) are reading this topic