Jump to content

Unboxing Sony Xperia M C1905

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 OFFLINE   timmi

timmi

Zdobywca 2 miejsca w Drugim Quizie Forum Sony Ericsson World

• User
  • 863 posts
    • Time Online: 78d 5h 33m

Posted 10 December 2013 - 01:50

Z racji tego, że mam trochę wolnego zapraszam do kolejnego unboxingu :)

1.Pudełko

Attached File  PC090034.JPG   140.55K   4 downloads

2.Telefon

Attached File  PC090026.JPG   159.62K   5 downloads

Attached File  PC090027.JPG   174.81K   5 downloads

3.Wyposażenie

ładowarka EP800

Attached File  PC090031.JPG   168.14K   5 downloads

kabel USB EC450

Attached File  PC090032.JPG   187.85K   4 downloads

słuchawki MH410C

Attached File  PC090036.JPG   216.97K   5 downloads

papiery

Attached File  PC090037.JPG   110.87K   5 downloads

Pozdrawiam :)

Edited by timmi, 10 December 2013 - 01:51.

#2 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 3h 30m

Posted 12 December 2013 - 20:15

Pierwszy niepodpięty post w dziale Xperia M :D Gratki :) Nie rozpisałeś się ale może zrobisz to w recenzji? W każdym razie dzięki za fotki.

A i dodałem w tytule literkę "M" :D

Edited by not found, 12 December 2013 - 20:18.

WALKMAN®

#3 OFFLINE   timmi

timmi

• Autor tematu
  • User
  • 863 posts

Posted 13 December 2013 - 02:19

W sumie ja tego telefonu nie używam, bo to rodziców ale się eMką trochę bawię.O ile do wersji generic od kupna pojawiły się 2 aktualizacje z czego jedną jeszcze trzeba by zainstalować tak dla wersji z Orange nie ma nic i tak można polegać na nich z aktualizacjami(choćby nie wydanie ICS dla Arc S ,Neo V ,LWW).Prędzej czy później pójdzie w ruch flashtool i czysty rom,tak czy siak denerwuje mnie bootloader unlock allowed:no wolałbym mimo wszystko yes ale i to z czasem też się zmieni.Co do wyposażenia i pudełka to jest niemal identyczne jak te co mam w mini pro z wyjątkiem słuchawek bo dali mi hpm60j do niej(nie zbyt wygodne przeciętnie grające, na szczęście zostały mi mh650 po arc s które robią robotę).
Wyposażenie Xperii M z Orange jest identyczne jak te z normalnej wersji,tym razem nic nie okroili.Teraz mam dosyć sporo wolnego czasu to mógłbym zrobić wysyp unboxingów telefonów tych co mam i zrecenzować mini pro i inne klamoty co używałem.

#4 OFFLINE   timmi

timmi

• Autor tematu
  • User
  • 863 posts

Posted 22 December 2014 - 00:54

Małe porównanie z następcą i po roku użytkowania zwykła M, zdecydowanie lepiej wyglądała rok temu ;)
Attached File  _B140081_1.JPG   122.27K   0 downloads
Attached File  _B140083.JPG   126.41K   0 downloads

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 22 December 2014 - 16:52

timmi - może dasz radę wrzucić coś więcej o następczyni? Więcej zdjęć, parę słów komentarza.

#6 OFFLINE   timmi

timmi

• Autor tematu
  • User
  • 863 posts

Posted 22 December 2014 - 23:20

Wiesz co M2 już nie mam ale co chciałbyś wiedzieć np ?

#7 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 24 December 2014 - 12:12

View PostMikołaj, on 22 December 2014 - 16:52, said:

timmi - może dasz radę wrzucić coś więcej o następczyni? Więcej zdjęć, parę słów komentarza.
Mam u siebie M2 Białą to na dniach (po świętach pewnie) wrzucę obszernie ;)
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#8 OFFLINE   timmi

timmi

• Autor tematu
  • User
  • 863 posts

Posted 27 December 2014 - 13:06

To ja trochę ponarzekam na nią ;)Uzywałem jej aż 3 tygodnie i sprzedałem z kilku powodów ale o tym później.Najpierw zacznę od plusów:
  • długi czas pracy na baterii - przy 10h godzinach używania internetu w LTE było 80% baterii
  • LTE
  • Android 4.4(za wiele nie wniósł nowego w porównaniu do 4.3, który był przedtem jak i w kliku starszcyh modelach tj.T,V,SP,M)
i to chyba na tyle.Teraz przejdę do wad:
  • ekran - duży, kolory ładne ale rozdzielczość 540x960 :facepalm: daje się odczuć.W porównaniu do starszej M ma gorszy ekran wg mnie.
  • głośnik - jeśli słuchać samego głosu to jest ok ale muzykę zniekształca co zauważyłem, że z każdą aktualizacją było lepiej więc może bd jak w przypadku T gdzie dopiero na 4.3 grała głośniej i lepiej jakościowo jak i na głośniku i na słuchawkach.Tu tak samo starsza "eMka" spisuje się lepiej.
  • aparat - niezbyt dobry,potrafiły występować szumy w zdjęciach zrobionych w dobrych warunkach oświetleniowych(słoneczny dzień)
  • klawiatura - mała, niewygodna, działająca z opóźnieniem.Na tak duży telefon dali malutką klawiaturę, pisanie na niej było porównywalne do pisania na ekranowej w mini pro  z tym,że tam nie było lagów przy kasowaniu czy przełączaniu się na tryb gdzie są cyfry i znaki dodatkowe.
  • zbyt duże ramki - dużo wolnej niezagospodarowanej przestrzeni, spokojnie można było zrobić ją wielkości Xperii T przy takim samym ekranie.Te ramki może i się czepiam ale jakoś w nowych modelach wypadało by odchudzić,taki konkurent M2 - G2Mini ma 4,7 ekran ale jest ciut mniejsza do xperii T (brawo dla LG za kompaktowość).Przez to telefon staje się niewygodny w użytkowaniu a jeszcze gorzej przy noszeniu w kieszenii.Ale dla porównania Xperia E3 też dali duże ramki i dużo miejsca niepotrzebnego przez co jest większa od Xperii T a ma 4,5 ekran.
  • Gry - o ile jakies takie proste działają dobrze tak np. GTA San Andreas klatkuje na średnich i płynniej można grać na low detalach.Dla porównania Xperia T na srednich działa lepiej niż na M2.
  • drobne bugi w sofcie np.na zablokowanym ekranie po przytrzymaniu włącznika włączał się dzwięk wiadomości sprawdzałem na innych M2 i M2 aqua i to samo występowało.
I to chyba na tyle.Być może gdybym przesiadał się z poprzednich modeli np wildfire s mini pro czy arc s nie zauważyłbym tylu minusów ale z xperii T z flagowego modelu na średnią półkę nawet po 2 latach róznicy między nimi da się odczuć kompromisy.Ale wróciłem do T póki co zostanie przy niej na dłużej i zmienie jak będę musiał.Może do tego czasu w średniej półce pojawi się coś co ma ekran HD(była SP ale to starszy model i porównywalny do T więc bezsensu zmieniać) czy dobry głośnik.Albo lepiej na Z series.

Co do wyposażenia to też się nie popisali o ile ładowarka i kabel usb nie ma co narzekać tak na słuchawki już trzeba.Czy aż tak trudno dorzucić dokanałowe np mh650 albo mh610 ? Moim zdaniem nie a to by bardziej kuszące przy wyborze telefonu dla niektórych.Karty pamięci ani folii też nie ma co szukać.

Pytanie czy warto kupować ?Zależy kto czego wymaga.Teraz można je kupić w okolicach 500zł.W podobnej cenie można dostać Xperie Z,która mimo że ma półtora roku ma lepsze parametry i zapewnonią akutalizację do androida 5.0.
Teraz osobiście wolałbym xperie M gdyż jest zgrabniejsza, ma lepszy ekran i głośnik i wygodniej się pisze.

Edited by timmi, 27 December 2014 - 13:39.

#9 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts

Posted 28 December 2014 - 18:04

View Posttimmi, on 27 December 2014 - 13:06, said:

To ja trochę ponarzekam na nią ;)Uzywałem jej aż 3 tygodnie i sprzedałem z kilku powodów ale o tym później.Najpierw zacznę od plusów:
  • długi czas pracy na baterii - przy 10h godzinach używania internetu w LTE było 80% baterii
  • LTE
  • Android 4.4(za wiele nie wniósł nowego w porównaniu do 4.3, który był przedtem jak i w kliku starszcyh modelach tj.T,V,SP,M)
i to chyba na tyle.Teraz przejdę do wad:
  • ekran - duży, kolory ładne ale rozdzielczość 540x960 :facepalm: daje się odczuć.W porównaniu do starszej M ma gorszy ekran wg mnie.
  • głośnik - jeśli słuchać samego głosu to jest ok ale muzykę zniekształca co zauważyłem, że z każdą aktualizacją było lepiej więc może bd jak w przypadku T gdzie dopiero na 4.3 grała głośniej i lepiej jakościowo jak i na głośniku i na słuchawkach.Tu tak samo starsza "eMka" spisuje się lepiej.
  • aparat - niezbyt dobry,potrafiły występować szumy w zdjęciach zrobionych w dobrych warunkach oświetleniowych(słoneczny dzień)
  • klawiatura - mała, niewygodna, działająca z opóźnieniem.Na tak duży telefon dali malutką klawiaturę, pisanie na niej było porównywalne do pisania na ekranowej w mini pro  z tym,że tam nie było lagów przy kasowaniu czy przełączaniu się na tryb gdzie są cyfry i znaki dodatkowe.
  • zbyt duże ramki - dużo wolnej niezagospodarowanej przestrzeni, spokojnie można było zrobić ją wielkości Xperii T przy takim samym ekranie.Te ramki może i się czepiam ale jakoś w nowych modelach wypadało by odchudzić,taki konkurent M2 - G2Mini ma 4,7 ekran ale jest ciut mniejsza do xperii T (brawo dla LG za kompaktowość).Przez to telefon staje się niewygodny w użytkowaniu a jeszcze gorzej przy noszeniu w kieszenii.Ale dla porównania Xperia E3 też dali duże ramki i dużo miejsca niepotrzebnego przez co jest większa od Xperii T a ma 4,5 ekran.
  • Gry - o ile jakies takie proste działają dobrze tak np. GTA San Andreas klatkuje na średnich i płynniej można grać na low detalach.Dla porównania Xperia T na srednich działa lepiej niż na M2.
  • drobne bugi w sofcie np.na zablokowanym ekranie po przytrzymaniu włącznika włączał się dzwięk wiadomości sprawdzałem na innych M2 i M2 aqua i to samo występowało.
I to chyba na tyle.Być może gdybym przesiadał się z poprzednich modeli np wildfire s mini pro czy arc s nie zauważyłbym tylu minusów ale z xperii T z flagowego modelu na średnią półkę nawet po 2 latach róznicy między nimi da się odczuć kompromisy.Ale wróciłem do T póki co zostanie przy niej na dłużej i zmienie jak będę musiał.Może do tego czasu w średniej półce pojawi się coś co ma ekran HD(była SP ale to starszy model i porównywalny do T więc bezsensu zmieniać) czy dobry głośnik.Albo lepiej na Z series.

Co do wyposażenia to też się nie popisali o ile ładowarka i kabel usb nie ma co narzekać tak na słuchawki już trzeba.Czy aż tak trudno dorzucić dokanałowe np mh650 albo mh610 ? Moim zdaniem nie a to by bardziej kuszące przy wyborze telefonu dla niektórych.Karty pamięci ani folii też nie ma co szukać.

Pytanie czy warto kupować ?Zależy kto czego wymaga.Teraz można je kupić w okolicach 500zł.W podobnej cenie można dostać Xperie Z,która mimo że ma półtora roku ma lepsze parametry i zapewnonią akutalizację do androida 5.0.
Teraz osobiście wolałbym xperie M gdyż jest zgrabniejsza, ma lepszy ekran i głośnik i wygodniej się pisze.

długi czas pracy na baterii - przy 10h godzinach używania internetu w LTE było 80% baterii
No z tym to się zgodze ale u mnie aż tak dobrego wyniku nie ma, chodź przez 4dni na czuwaniu potrafił działać ;) Wina KitKata

Android 4.4(za wiele nie wniósł nowego w porównaniu do 4.3, który był przedtem jak i w kliku starszcyh modelach tj.T,V,SP,M)
Bo nie ma nic wnosić szczególnie nowego a jedynie poprawić wydajność, stabilność i kompatybilność. Ale racja nie ma skoku pomiędzy 2.3 na 4.0.4 czy 4.1

ekran - duży, kolory ładne ale rozdzielczość 540x960 :facepalm: daje się odczuć.W porównaniu do starszej M ma gorszy ekran wg mnie.
Co odczuwasz? Ja po przesiadce z LGó*a nie mam żadnych złych wrażeń, tak samo po SP z ekranem 720p i S3 z 720p po prostu mniejsza rodziałka - mniej pobiera prądu ale i też trzeba nieco się namachać palcami w internecie

głośnik - jeśli słuchać samego głosu to jest ok ale muzykę zniekształca co zauważyłem, że z każdą aktualizacją było lepiej więc może bd jak w przypadku T gdzie dopiero na 4.3 grała głośniej i lepiej jakościowo jak i na głośniku i na słuchawkach.Tu tak samo starsza "eMka" spisuje się lepiej.
Głośnik faktycznie tragicznie cicho gra jak na takie zamieszczenie, aczkolwiek dźwięki są czyste i ładne no i wielki plus - nie zagłusza dźwięku gdy telefon położy się na biurku ;)

aparat - niezbyt dobry,potrafiły występować szumy w zdjęciach zrobionych w dobrych warunkach oświetleniowych(słoneczny dzień)
Gdybyście wy widzieli zdjęcia robione z LG F70.... :facepalm: Aczkolwiek w M2 aparat dziwnie niską ekspozycje ma...

klawiatura - mała, niewygodna, działająca z opóźnieniem.Na tak duży telefon dali malutką klawiaturę, pisanie na niej było porównywalne do pisania na ekranowej w mini pro  z tym,że tam nie było lagów przy kasowaniu czy przełączaniu się na tryb gdzie są cyfry i znaki dodatkowe.
Chyba sobie żartujesz, klawiatura w sony jest jedna z najlepszych i najwygodniejszych zaraz po samsungu, aczkolwiek w M2 dziwnym trafem na swype nie potrafiła wpisać tego co chciałem, więc zamieniłem na klawiaturę swype :E

zbyt duże ramki - dużo wolnej niezagospodarowanej przestrzeni, spokojnie można było zrobić ją wielkości Xperii T przy takim samym ekranie.Te ramki może i się czepiam ale jakoś w nowych modelach wypadało by odchudzić,taki konkurent M2 - G2Mini ma 4,7 ekran ale jest ciut mniejsza do xperii T (brawo dla LG za kompaktowość).Przez to telefon staje się niewygodny w użytkowaniu a jeszcze gorzej przy noszeniu w kieszenii.Ale dla porównania Xperia E3 też dali duże ramki i dużo miejsca niepotrzebnego przez co jest większa od Xperii T a ma 4,5 ekran.
Nie porównuj innych producentów do Sony bo to nie wypada i obraza dla samego Sony, styl jest utrzymany na wzorcu Xperia Z, zwłaszcza w kolorach białych, daje elegancji i miłego widoku, też się trzyma dobrze, a wielkość jest taka bo trzeba gdzieś zamieścić niektóre podzespoły.

Gry - o ile jakies takie proste działają dobrze tak np. GTA San Andreas klatkuje na średnich i płynniej można grać na low detalach.Dla porównania Xperia T na srednich działa lepiej niż na M2.
Do gier kupuje się albo komputer albo konsolę ;)

drobne bugi w sofcie np.na zablokowanym ekranie po przytrzymaniu włącznika włączał się dzwięk wiadomości sprawdzałem na innych M2 i M2 aqua i to samo występowało.
Brak bugów w najnowszym sofcie na 4.4.4, coś felerny model miałeś :P

I coś ode mnie, nie wiem czy to przypadłość M2 ale czasem ekran potrafi dobrze dotyku niezałapać, przez co muszę czasem mocniej naciskać, albo to problem mojej folii na ekran albo coś z telefonem nie tak. Ogólnie telefon według mnie ze wszystkich sony najładniej się prezentuje i najszybciej chodzi z czego jestem (w końcu! ) zadowolony. A i słuchawki dodawane do zestawu... :facepalm: Tak samo z diodą powiadomień , zbyt mała, czemu nie wykorzystali diody na dole ekranu? Teraz to już czepianie się ale mogliby dać przyciski głośności po lewej stronie ;)
Pomogłem? Daj plusika

#10 OFFLINE   timmi

timmi

• Autor tematu
  • User
  • 863 posts

Posted 29 December 2014 - 01:07

O wiele lepiej mi się piszę na Xperii M czy T niż na M2,na swype była większa klawa niż sony.A co do bugów to za czasów 4.4.2 jak miałem ale spójrz, że w Xperii Z2 z 4.4.2 na 4.4.4 był powiew zmian.Co do gier nie sądzisz, że to dziwne, że na starszym działają płynniej niż na nowszym ? Mnie zdziwiło trochę.

#11 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts

Posted 29 December 2014 - 22:04

Nie dziwi mnie to, ale do takich gier i tak lepszy jest większy ekran, ponadto u mnie worms 3 czy rayman działa płynnie :P Pamiętaj że M2 to nie Z2
Pomogłem? Daj plusika

#12 OFFLINE   timmi

timmi

• Autor tematu
  • User
  • 863 posts

Posted 30 December 2014 - 16:40

Ogólnie M2 jest ok, wszystko zależy kto czego potrzebuje i nie zwraca uwagi na niektóre szczegóły.

1 user(s) are reading this topic