timmi, on 27 December 2014 - 13:06, said:
To ja trochę ponarzekam na nią ;)Uzywałem jej aż 3 tygodnie i sprzedałem z kilku powodów ale o tym później.Najpierw zacznę od plusów:
- długi czas pracy na baterii - przy 10h godzinach używania internetu w LTE było 80% baterii
- LTE
- Android 4.4(za wiele nie wniósł nowego w porównaniu do 4.3, który był przedtem jak i w kliku starszcyh modelach tj.T,V,SP,M)
i to chyba na tyle.Teraz przejdę do wad:
- ekran - duży, kolory ładne ale rozdzielczość 540x960
daje się odczuć.W porównaniu do starszej M ma gorszy ekran wg mnie.
- głośnik - jeśli słuchać samego głosu to jest ok ale muzykę zniekształca co zauważyłem, że z każdą aktualizacją było lepiej więc może bd jak w przypadku T gdzie dopiero na 4.3 grała głośniej i lepiej jakościowo jak i na głośniku i na słuchawkach.Tu tak samo starsza "eMka" spisuje się lepiej.
- aparat - niezbyt dobry,potrafiły występować szumy w zdjęciach zrobionych w dobrych warunkach oświetleniowych(słoneczny dzień)
- klawiatura - mała, niewygodna, działająca z opóźnieniem.Na tak duży telefon dali malutką klawiaturę, pisanie na niej było porównywalne do pisania na ekranowej w mini pro z tym,że tam nie było lagów przy kasowaniu czy przełączaniu się na tryb gdzie są cyfry i znaki dodatkowe.
- zbyt duże ramki - dużo wolnej niezagospodarowanej przestrzeni, spokojnie można było zrobić ją wielkości Xperii T przy takim samym ekranie.Te ramki może i się czepiam ale jakoś w nowych modelach wypadało by odchudzić,taki konkurent M2 - G2Mini ma 4,7 ekran ale jest ciut mniejsza do xperii T (brawo dla LG za kompaktowość).Przez to telefon staje się niewygodny w użytkowaniu a jeszcze gorzej przy noszeniu w kieszenii.Ale dla porównania Xperia E3 też dali duże ramki i dużo miejsca niepotrzebnego przez co jest większa od Xperii T a ma 4,5 ekran.
- Gry - o ile jakies takie proste działają dobrze tak np. GTA San Andreas klatkuje na średnich i płynniej można grać na low detalach.Dla porównania Xperia T na srednich działa lepiej niż na M2.
- drobne bugi w sofcie np.na zablokowanym ekranie po przytrzymaniu włącznika włączał się dzwięk wiadomości sprawdzałem na innych M2 i M2 aqua i to samo występowało.
I to chyba na tyle.Być może gdybym przesiadał się z poprzednich modeli np wildfire s mini pro czy arc s nie zauważyłbym tylu minusów ale z xperii T z flagowego modelu na średnią półkę nawet po 2 latach róznicy między nimi da się odczuć kompromisy.Ale wróciłem do T póki co zostanie przy niej na dłużej i zmienie jak będę musiał.Może do tego czasu w średniej półce pojawi się coś co ma ekran HD(była SP ale to starszy model i porównywalny do T więc bezsensu zmieniać) czy dobry głośnik.Albo lepiej na Z series.
Co do wyposażenia to też się nie popisali o ile ładowarka i kabel usb nie ma co narzekać tak na słuchawki już trzeba.Czy aż tak trudno dorzucić dokanałowe np mh650 albo mh610 ? Moim zdaniem nie a to by bardziej kuszące przy wyborze telefonu dla niektórych.Karty pamięci ani folii też nie ma co szukać.
Pytanie czy warto kupować ?Zależy kto czego wymaga.Teraz można je kupić w okolicach 500zł.W podobnej cenie można dostać Xperie Z,która mimo że ma półtora roku ma lepsze parametry i zapewnonią akutalizację do androida 5.0.
Teraz osobiście wolałbym xperie M gdyż jest zgrabniejsza, ma lepszy ekran i głośnik i wygodniej się pisze.
długi czas pracy na baterii - przy 10h godzinach używania internetu w LTE było 80% baterii
No z tym to się zgodze ale u mnie aż tak dobrego wyniku nie ma, chodź przez 4dni na czuwaniu potrafił działać

Wina KitKata
Android 4.4(za wiele nie wniósł nowego w porównaniu do 4.3, który był przedtem jak i w kliku starszcyh modelach tj.T,V,SP,M)
Bo nie ma nic wnosić szczególnie nowego a jedynie poprawić wydajność, stabilność i kompatybilność. Ale racja nie ma skoku pomiędzy 2.3 na 4.0.4 czy 4.1
ekran - duży, kolory ładne ale rozdzielczość 540x960

daje się odczuć.W porównaniu do starszej M ma gorszy ekran wg mnie.
Co odczuwasz? Ja po przesiadce z LGó*a nie mam żadnych złych wrażeń, tak samo po SP z ekranem 720p i S3 z 720p po prostu mniejsza rodziałka - mniej pobiera prądu ale i też trzeba nieco się namachać palcami w internecie
głośnik - jeśli słuchać samego głosu to jest ok ale muzykę zniekształca co zauważyłem, że z każdą aktualizacją było lepiej więc może bd jak w przypadku T gdzie dopiero na 4.3 grała głośniej i lepiej jakościowo jak i na głośniku i na słuchawkach.Tu tak samo starsza "eMka" spisuje się lepiej.
Głośnik faktycznie tragicznie cicho gra jak na takie zamieszczenie, aczkolwiek dźwięki są czyste i ładne no i wielki plus - nie zagłusza dźwięku gdy telefon położy się na biurku
aparat - niezbyt dobry,potrafiły występować szumy w zdjęciach zrobionych w dobrych warunkach oświetleniowych(słoneczny dzień)
Gdybyście wy widzieli zdjęcia robione z LG F70....

Aczkolwiek w M2 aparat dziwnie niską ekspozycje ma...
klawiatura - mała, niewygodna, działająca z opóźnieniem.Na tak duży telefon dali malutką klawiaturę, pisanie na niej było porównywalne do pisania na ekranowej w mini pro z tym,że tam nie było lagów przy kasowaniu czy przełączaniu się na tryb gdzie są cyfry i znaki dodatkowe.
Chyba sobie żartujesz, klawiatura w sony jest jedna z najlepszych i najwygodniejszych zaraz po samsungu, aczkolwiek w M2 dziwnym trafem na swype nie potrafiła wpisać tego co chciałem, więc zamieniłem na klawiaturę swype
zbyt duże ramki - dużo wolnej niezagospodarowanej przestrzeni, spokojnie można było zrobić ją wielkości Xperii T przy takim samym ekranie.Te ramki może i się czepiam ale jakoś w nowych modelach wypadało by odchudzić,taki konkurent M2 - G2Mini ma 4,7 ekran ale jest ciut mniejsza do xperii T (brawo dla LG za kompaktowość).Przez to telefon staje się niewygodny w użytkowaniu a jeszcze gorzej przy noszeniu w kieszenii.Ale dla porównania Xperia E3 też dali duże ramki i dużo miejsca niepotrzebnego przez co jest większa od Xperii T a ma 4,5 ekran.
Nie porównuj innych producentów do Sony bo to nie wypada i obraza dla samego Sony, styl jest utrzymany na wzorcu Xperia Z, zwłaszcza w kolorach białych, daje elegancji i miłego widoku, też się trzyma dobrze, a wielkość jest taka bo trzeba gdzieś zamieścić niektóre podzespoły.
Gry - o ile jakies takie proste działają dobrze tak np. GTA San Andreas klatkuje na średnich i płynniej można grać na low detalach.Dla porównania Xperia T na srednich działa lepiej niż na M2.
Do gier kupuje się albo komputer albo konsolę
drobne bugi w sofcie np.na zablokowanym ekranie po przytrzymaniu włącznika włączał się dzwięk wiadomości sprawdzałem na innych M2 i M2 aqua i to samo występowało.
Brak bugów w najnowszym sofcie na 4.4.4, coś felerny model miałeś
I coś ode mnie, nie wiem czy to przypadłość M2 ale czasem ekran potrafi dobrze dotyku niezałapać, przez co muszę czasem mocniej naciskać, albo to problem mojej folii na ekran albo coś z telefonem nie tak. Ogólnie telefon według mnie ze wszystkich sony najładniej się prezentuje i najszybciej chodzi z czego jestem (w końcu! ) zadowolony. A i słuchawki dodawane do zestawu...

Tak samo z diodą powiadomień , zbyt mała, czemu nie wykorzystali diody na dole ekranu? Teraz to już czepianie się ale mogliby dać przyciski głośności po lewej stronie