Jump to content

[Rozwiązany] zerowanie dysku

• This topic is locked This topic is locked
2 replies to this topic

#1 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 7h 21m

Posted 18 October 2013 - 17:42

Po przejściach w ostatnim czasie z moim laptopem doszedłem do wniosku, że najlepszym rozwiązaniem będzie zainstalowanie windowsa 7. Jednakże nie jest to takie łatwe, tym bardziej na laptopie gdzie od nowości miał win8. Problem pojawia się już przy samym biosie (nie chce bootować płyty) z tym sobie poradziłem. W dalszej części instalacji wyskoczył błąd, gdyż żadna partycja nie była "odpowiednia". Z tego co wyczytałem problem leży w:

W nowych laptopach z win 8 MBR na dyskach został zamieniony na GPT, a 7-ka nie zainstaluje się na tym. Jedynym rozwiązaniem jest zmiana GPT na MBR
Najprościej byłoby wyzerować dysk za pomocą MHDD, ale przy moim dysku 1TB z tydzień to będzie trwało, no chyba że znacie inne programy ?
Nie wiem jak wygląda sytuacja z konwertowaniem GPT na MBR. Znacie może dobre poradniki/programy ?

#2 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 19 October 2013 - 00:54

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

myśle że pomoże ;)
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#3 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 7h 21m

Posted 21 October 2013 - 15:52

Dzięki za linki, widziałem je wcześniej i tak szczerze mówiąc, oba do końca nie działały. Dochodząc do pewnego momentu wyskakiwały mi jakieś błędy. Więc zrobiłem to inaczej. :D Wyjąłem dysk za pomocą usb podpiąłem go do innego laptopa. Narzędziem diskpart wyczyściłem cały dysk (zresztą i tak brałem się z zamiarem zmian partycji). Poprzez zarządzanie dyskami, przy tworzeniu 1 volumu system zapytał się od razu ( nie klikałem jak w poradniku z linków) czy konwertować do MBR :D . Później tylko podział na partycje przerzucenie danych i Voilà :lol:

0 user(s) are reading this topic