Jump to content

Bootowanie Xp z pendriva

• This topic is locked This topic is locked
10 replies to this topic

#1 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 7h 20m

Posted 30 July 2013 - 09:15

Panowie tak jak w temacie. Chciałem sobie wgrać XP na netbooka Acer Aspire One D257. Sprawa jednakże nie jest taka prosta. Próbowałem programu WinToFlash. Instalator ładnie się odpalił, ale schody zaczęły się od kopiowania plików, trwało to "wieczność", a na końcu wywaliło błąd. Próbowałem innego programu UltraISO. jednakże już na stracie były problemy, gdyż po mimo poprawnego wypalenia pendriva brakowało kilku plików. Uporałem się z tym, odpaliło się bootowanie i: instalator nie może znaleźć stacji dysków CD-ROM.
Macie jakieś pomysły ?

#2 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • Kraj::
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 30 July 2013 - 10:30

Rozumiem, że chcesz wgrać pliki z ISO na pendrive'a, tak? Ja u siebie rozpakowałem ISO i skopiowałem wszystkie pliki na świeżo sformatowanego pendrive'a. Oczywiście w BIOSie musisz też ustawić bootowanie z zewnętrznego dysku jako pierwszą opcję :)
Posted Image

#3 OFFLINE   sonyman

sonyman
  • User
  • 309 posts
    • Time Online: 13d 7h 54m
  • Operator: PLAY

Posted 30 July 2013 - 15:58

Moze hp usb disk storage format tool i pliki dos-a [ciach]. Formatujesz pendrive za pomoca hp do systemu fat zaznaczajac opcje create  dos starup .... i quick format jak chcesz. Wybierasz lokalizacje plikow dos-a i klikasz start. Akceptujesz co tam wyskoczy i po zakonczeniu powinienes miec na pendrivie pliki ms-dos i wrzucasz win na pena. ja tak robiłem do programow, ale z win powinno byc to samo.

A instalacja z pendrive win xp zawsze trwa dlugo, mozesz sobie sprawdzic czy wszystko ok programem mobile live cd

Jurij: Niedozwolony link został usunięty. Otrzymujesz ostrzeżenie za złamanie punktu 4db regulaminu forum. Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
Posted Image
Posted Image
Posted Image

#4 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 30 July 2013 - 18:56

Format możesz równie dobrze zrobić przez Explorator windowsowy ( przynajmniej na windows 7 tak jest ). Co do szybkości instalacji, to zależy od sprzętu. Mi system ( linux, prawie 1gb ) zainstalował się w 15-20 minut.
Posted Image

#5 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts

Posted 30 July 2013 - 21:58

Rozumiem, że chcesz wgrać pliki z ISO na pendrive'a, tak? Ja u siebie rozpakowałem ISO i skopiowałem wszystkie pliki na świeżo sformatowanego pendrive'a. Oczywiście w BIOSie musisz też ustawić bootowanie z zewnętrznego dysku jako pierwszą opcj
Nie pisałem o tym, bo to wykonywałem na samym początku (oczywista sprawa). Jednakże XP to nie win7 gdzie wystarczy skopiować pliki i voila. XP trzeba odpowiednio przygotować, by był poprawnie bootowany.

#6 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 31 July 2013 - 00:01

jedyny program, którym mi udało się zbootować XP z pendriva to flashboot....
(przy innych programach miałem błąd 0x000007B i inne podczas próby instalacji)

było to jakiś czas temu więc nie podam szczegółów ale są poradniki w necie od niego o ile dobrze pamiętam.

#7 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 31 July 2013 - 01:38

[ciach]

[ciach]

[ciach]

Jurij: Niedozwolone linki zostały usunięte. Otrzymujesz ostrzeżenie za złamanie punktu 4da regulaminu forum. Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#8 OFFLINE   sonyman

sonyman
  • User
  • 309 posts
    • Time Online: 13d 7h 54m
  • Operator: PLAY

Posted 31 July 2013 - 08:54

View Postphillix, on 30 July 2013 - 18:56, said:

Format możesz równie dobrze zrobić przez Explorator windowsowy ( przynajmniej na windows 7 tak jest ). Co do szybkości instalacji, to zależy od sprzętu. Mi system ( linux, prawie 1gb ) zainstalował się w 15-20 minut.

Nie chodzi o to zeby formatować jakimkolwiek sposobem, ale o to zeby program wrzucił na pendrive specjalne pliki ms dos ktore beda go odpowiedznio bootowały, a w innych programach nie ma tej mozliwosci.

View Postdante, on 30 July 2013 - 21:58, said:

Nie pisałem o tym, bo to wykonywałem na samym początku (oczywista sprawa). Jednakże XP to nie win7 gdzie wystarczy skopiować pliki i voila. XP trzeba odpowiednio przygotować, by był poprawnie bootowany.

pliki ms dos...

not found: Ort ;)

Edited by not found, 31 July 2013 - 16:54.

Posted Image
Posted Image
Posted Image

#9 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts

Posted 31 July 2013 - 23:09

Chciałem spróbować wg jednego poradnika, ale już na starcie jest problem gdyż jak chce sformatować pendriva za pomocą USB_MultiBoot_10 dostaje info, że nie mam uprawnień administratora... Kto mi powie jak rozwiązać ten problem ? Tylko nie pisać, iż jest to wykonalne w trybie awaryjnym, bo to i ja wiem. Mnie interesuje, by zadziałało to na normalnym systemie.

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 01 August 2013 - 02:18

A co za problem sformatować pendrive'a normalnie na dowolnym systemie a potem wybrać opcję N czyli no format? :)

#11 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Autor tematu
  • Administrator
  • 3,670 posts

Posted 01 August 2013 - 05:07

No jest problem, bo dalsza część z poradnika mnie "nie puszcza"...

0 user(s) are reading this topic