Jump to content

A-GPS po flashowaniu

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 OFFLINE   sirdan

sirdan
  • User
  • 7 posts
    • Time Online: 19h 3m
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 27 November 2012 - 08:58

Jeszcze zapomniałem dodać jedną rzecz odnośnie GPS w elm

Elm posiada tzw A-GPS czyli assisted gps. To oznacza że do ustalenia położenia pobierane są dane z sieci komórkowej (z dokładnością od 4km do 2 km) a potem taki GPS ma ułatwione zadanie. Przeważnie łapanie Fixa trwa kilka/naście sekund. Aby to miało miejsce trzeba po Flashowaniu stworzyć nowy profil internetowy i wybrać go w opcjach do transmisji danych. W opcjach GPS upewnić się trzeba, że korzystamy z macierzystej sieci. Koszt AGPS sprawdziłem to ok 2 grosze za złapanie fixa w sieci heyah. Ja po aktualizacji programem PCCompanion/Service updater nawet nie mogłem uruchomić GPS wraz z internetem. Ale innym może się udać, więc nie zapominać zmienić ustawienia internetowe w komórce. Jeśli wyłączymy wspomaganie siecią komórkową lub nie mamy profilu internetowego, to nawiązanie połączenia z GPS jest bardzo długie lub niemożliwe, chyba że mamy w cache ostatnie nasze miejsce i uruchamiamy GPS właśnie w tym samym miejscu co poprzednio.
Tak więc reasumując, do poprawnego działania AGPS w Elmie, wchodzimy w Ustawienia internetowe i tworzymy nowe konto danych. Można wykorzystać

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

stronkę na której są przykładowe dane do wpisania z różnych sieci. W opcji transmisji danych>>usługa preferowana PS i CS. Upewniamy się że opcja GPS>>ustawienia>>podpowiedzi jest: W Sieci Macierzystej. Pozdrawiam.

not found: Post przeniosłem do nowego tematu oraz poprawiłem literówki. Temat podpinam.

Edited by not found, 26 December 2012 - 12:59.

#2 OFFLINE   skłipczak

skłipczak
  • User
  • 5 posts
    • Time Online: 2h 51m

Posted 06 January 2014 - 17:47

Zastanawiam się jak to powinno działać... U mnie, jak uruchomię w "samolotowym", to GPS nigdy nie łapie (mimo idealnej widoczności). Zrobiłem test: najpierw normalny tryb i GPS złapał, potem ponowne uruchomienie tela (stojąc w tym samym miejscu), ale w samolotowym i nic. Czy tak powinno być? Trochę ten GPS w Elmie dziwny.

#3 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

Moderator

• Moderator
  • 1,255 posts
    • Time Online: 117d 10h 36m
  • GG:
  • Kraj::
  • Operator: T-Mobile

Posted 06 January 2014 - 19:55

Czy ja wiem czy dziwny... Tryb samolotowy wyłącza wszystkie moduły łączności, więc na chłopski rozum GPS także :) Przecież bluetooth w trybie samolotowym też nie działa.
Dołączona grafika

#4 OFFLINE   skłipczak

skłipczak
  • User
  • 5 posts

Posted 06 January 2014 - 20:39

A właśnie, że nie :) . Bluetooth działa i WiFi też - tylko się pytają żeby sprawdził czy wolną włączać. Za to nie da się uruchomić... radia FM - totalna głupota, przecież radio nic nie wysyła. Tak samo "pasywny" jest zwkły GPS, bez asystowania przez GSM i też nie idzie. To znaczy, w przypadku radia wyskakuje komunikat, a GPS niby próbuje, próbuje i tak aż do timeoutu. I to mi nie pasi. Ale nic, może taka uroda, chyba że komuś działa inaczej.

Edited by skłipczak, 06 January 2014 - 20:40.

#5 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 3h 30m

Posted 06 January 2014 - 20:57

U mnie na W760 też nie działa GPS w trybie samolotowym.
WALKMAN®

#6 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 5h 27m

Posted 07 January 2014 - 00:05

Za to nie da się uruchomić... radia FM - totalna głupota, przecież radio nic nie wysyła.
Tu nie chodzi czy wysyła tylko, że dział na pewnych częstotliwościach tak jak sygnał GSM, dlatego tryb samolotowy wyłącza te funkcje, by nie było zakłóceń.

#7 OFFLINE   skłipczak

skłipczak
  • User
  • 5 posts

Posted 07 January 2014 - 12:25

Bardzo naciągane tłumaczenie. Masz na myśli, że włączenie odbiornika radiowego albo GPS wysyła jakieś częstotliwości? A nadajnik WiFi i Bluetooth niby nie? Po mojemu błąd jakiegoś programisty. Ale jak kolega Not found ma tak samo w innym modelu, to raczej tego nie pokonam.

2 user(s) are reading this topic