Pełna specyfikacja Sony Xperia P
Prezentowany model jest koloru czarnego i pochodzi z sieci Orange.
W pudełku poza Sony Xperia P znajdziemy:
- ładowarkę EP850,
- zestaw słuchawkowy MH750,
- kabel USB EC450,
- kabel HDMI IM-820,
- krótką instrukcję obsługi,
- gwarancję wraz z fakturą.
Podobnie jak inne modele z rodziny Sony Xperia, tak i Xperia P zapakowano w dość cienkie prostokątne opakowanie.
Sony Xperia P:
Telefon posiada charakterystyczny dla serii NXT wygląd i kształt. Przezroczysty pasek u dołu i prostota wykonania przyciągają oko. Moje pierwsze wrażenia są jednak umiarkowanie pozytywne, gdyż jak dla mnie model ten sprawia wrażenie dużego i mało poręcznego. Być może to kwestia przyzwyczajenia lub braku styczności z tak dużymi smartfonami, jednak osobiście ciężko mi sobie wyobrazić wygodne korzystanie z telefonu o takich gabarytach.
Uwagę zwraca bardzo solidne wykonanie i smukłość telefonu. Xperia P jest naprawdę cienka. Telefon jednak trochę też waży (120 g) i wg mnie czuje się ten ciężar w dłoni. Wracając do wykonania, to emanuje z niego wysoka jakość komponentów i dobra wytrzymałość telefonu.
Tył telefonu
Przezroczysty pasek w dolnej części obudowy:
Po wyjęciu Xperia P naszym oczom ukazują się zgrabnie spakowane inne elementy wyposażenia pudełka:
Ładowarkę EP850 + Kabel USB EC450
Kabel HDMI IM-820
Dokumenty
Cały zestaw
Sony Xperia P "w ręce"
Z uwagi na wagę, o której wspominałem wcześniej, telefon zdaje się dobrze leżeć w dłoni. Aluminiowa obudowa nadaje przyjemny "chłód" i sprawia wrażenie, że uchwyt jest jakby pewniejszy. Dla osób o mniejszych dłoniach obsługa Xperia P za pomocą jednej ręki może być kłopotliwa.
Xperia P, a inne telefony
Na tle innych modeli, z których na co dzień korzystam Sony Xperia P jest zdecydowanie największa. Pod względem długości znacząco przewyższa K770, W995, czy X8. Jeśli chodzi o szerokość, to zbliżona jest ona do tej w X8.
Zupełnie odwrotnie ma się sprawa w przypadku grubości telefonu. Tu Xperia P jest zdecydowanie najcieńsza, o najbardziej regularnym kształcie.
Krótko podsumowując, Sony Xperia P zaskoczyła mnie przede wszystkim jakością i solidnością wykonania. Telefon ten sprawia wrażenie bardzo wytrzymałego telefonu, któremu upadki i zarysowania są niestraszne. Smartfon ten jest jednak, jak dla mnie, dość sporych rozmiarów, choć to tylko moja subiektywna opinia.
Powyższy materiał to jedynie obszerny fotograficzny wstęp do szerszego testu, który możesz wykonać... sam!