Jump to content

Wyniki konkursu fotograficznego "Show Your Imagination". And the winner is...

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 04 October 2012 - 18:32

Jednym z elementów obchodów pierwszych urodzin Forum Sony Ericsson World był urodzinowy konkurs fotograficzny
"Show Your Imagination"

Do konkursu zgłosiliście jedynie 27 zdjęć. Nie ukrywam, że liczyłem na zdecydowanie wyższą frekwencję i szersze uruchomienie Waszej wyobraźni i domowych archiwów. Zdecydowanie lepiej było z jakością fotek, gdyż dobrych zdjęć nie brakowało. Ja jednak postanowiłem zakwalifikować do finałowej rozgrywki 7 zdjęć.

Zwycięską fotografią konkursu fotograficznego "Show Your Imagination" jest niesamowite zdjęcie zamieszczone przez Użytkownika kisielsonny o nazwie "SOUNDTROPOLIS 2012".
Drugie miejsce przypadło dla Użytkownika Goomowiec, który wysłał do nas zdjęcie przedstawiające "Przedostatni taki zachód słońca".
Na najniższy stopień podium wskoczyło kolejne, bardzo ciekawe ujęcie uchwycone także przez Goomowca pod niezwykłym tytułem: "Laser jak by się ktoś zastanawiał".

Miejsce czwarte zdobyło zdjęcie wykonane przez Użytkownika jack79 za zdjęcie pod tytułem "DSC 0365".
Piąte miejsce zajął krzysiek21nh za fotografię "DSC02972".
Szóste przypadło natomiast dla Radzia1234 za zdjęcie "Cudowny Zachód".
Z kolei ostatnim (siódmym) z wyróżnionych zdjęć jest kolejna fotografia dodana przez Użytkownika krzysiek21nh pt. "DSC 0058".

Wyniki konkursu:
1. kisielsonny - "SOUNDTROPOLIS 2012"
2. Goomowiec - "Przedostatni taki zachód słońca"
3. Goomowiec - "Laser jak by się ktoś zastanawiał"
--------------------------------------------------------------------
4. jack79 - "DSC 0365"
5. krzysiek21nh - "DSC02972"
6. Radzio1234 - "Cudowny Zachód"
7. krzysiek21nh - "DSC 0058"

Jako ciekawostkę dodam, że w czołówce znalazły się także zdjęcia: mikeya z górskiego szlaku, timmiego z tramwaju, carmastera18 i jego kameleona oraz krzyśka21nh - ujęcie muchy.

Dziękuje za udział w konkursie i zapraszam wszystkich do zgłaszania swych telefonów do Pimp Your Sony Ericsson. W sprawie nagród skontaktuje się z zainteresowanymi w najbliższym czasie.

Miejsce 1

Posted Image

Miejsce 2

Posted Image

Miejsce 3

Posted Image

Miejsce 4

Posted Image

Miejsce 5

Posted Image

Miejsce 6

Posted Image

Miejsce 7

Posted Image

#2 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 48m

Posted 04 October 2012 - 20:42

Na razie żadnego z moich :P czyli było albo tragicznie albo przedłużę fiolet o rok :D dziwi mnie miejsce numer 6, to naprawdę świetna fotka. ostra, klimatyczna, z pewnościa lepsza od tej z miejsca 4, no ale widać żri głosowało inaczej
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

#3 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 04 October 2012 - 20:58

Tym razem jury było jednoosobowe. Rzeczywiście długo porównywałem te zdjęcia i fotka z czwartego miejsca reprezentuje sobą większą "imagination" niż szóstka. Niemniej zdjęcie numer 6 podoba mi się bardzo i w kategorii zachód słońca byłoby pewnie wyżej.

Reszty nie komentuje ;)

#4 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 04 October 2012 - 21:02

w takim razie skrewiłem i sie nie załapałem :D no nic, jeszcze jakiś konkurs foto będzie :P

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 05 October 2012 - 08:20

Na miejscu trzecim w konkursie fotograficznym Show Your Imagination znalazło się zdjęcie wykonane przez Użytkownika Goomowiec pt. "Laser jak by się ktoś zastanawiał".

Posted Image

#6 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts
    • Time Online: 77d 20h 17m

Posted 05 October 2012 - 09:39

View PostGoomowiec, on 04 October 2012 - 20:42, said:

Na razie żadnego z moich :P czyli było albo tragicznie albo przedłużę fiolet o rok :D dziwi mnie miejsce numer 6, to naprawdę świetna fotka. ostra, klimatyczna, z pewnościa lepsza od tej z miejsca 4, no ale widać żri głosowało inaczej

No tak bo zrobione Xperią to już musi być najgorsze... Pewnie jakbym je zrobił C702 lub C901 to byłoby co innego. Masz trzecie miejsce więc nie wybrzydzaj, ja i tak jestem zadowolony w 100% że jedno z moich zdjęć w ogóle się zakwalifikowało i zajęło aż 4 miejsce

#7 OFFLINE   timmi

timmi

Zdobywca 2 miejsca w Drugim Quizie Forum Sony Ericsson World

• User
  • 863 posts
    • Time Online: 78d 5h 33m

Posted 05 October 2012 - 14:07

Moje foto będzie na 8 miejscu.;)

#8 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 05 October 2012 - 17:12

No tak bo zrobione Xperią to już musi być najgorsze...

nawet nie patrzyłem na exiff więc nie wiem co to za jakis mongolski zarzut. zdjęcie jest nieostre, ma niską rozpiętość tonalną (a w zasadzie brak mu większego kontrastu) i ogólnie jest w porównaniu do fotki numer 6 słabsze. powiem ci to nie tylko ja ale dowolny amator-fotograf. i masz w jednym rację - zdjęcia robione wieloma smartphonami wychodzą mydlane. winą tego jest hiperaktywny algorytm usuwajacy szum cyfrowy. dzięki niemu fotki trafą ostrość detali i wyglądają co najwyżej tak sobie. kusi mnie zrobienie porównania zdjęć z lww a c901, choć wynik z góry znam

#9 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts

Posted 06 October 2012 - 07:08

View PostGoomowiec, on 05 October 2012 - 17:12, said:

nawet nie patrzyłem na exiff więc nie wiem co to za jakis mongolski zarzut. zdjęcie jest nieostre, ma niską rozpiętość tonalną (a w zasadzie brak mu większego kontrastu) i ogólnie jest w porównaniu do fotki numer 6 słabsze. powiem ci to nie tylko ja ale dowolny amator-fotograf. i masz w jednym rację - zdjęcia robione wieloma smartphonami wychodzą mydlane. winą tego jest hiperaktywny algorytm usuwajacy szum cyfrowy. dzięki niemu fotki trafą ostrość detali i wyglądają co najwyżej tak sobie. kusi mnie zrobienie porównania zdjęć z lww a c901, choć wynik z góry znam

Nie no chyba przyznam ci rację, zdjęcie nr 6 chyba jest jednak trochę lepsze od mojego ale ogólnie rzecz biorąc moje nie jest najgorsze bo np. gdybym robił to zdjęcie C702 to pewnie niewiele byłoby widać z powodu przysłony 3.2 a która w Neo wynosi 2.4. W sumie też gdyby była większa ogniskowa aparatu i co za tym idzie większy obiektyw to pewnie sytuacja też by się poprawiła na lepsze. Nie jestem specjalistą od fotografii ale np. taki K750i robił świetne zdjęcia ponieważ posiadał dużą ogniskową w stosunku do rozdzielczość ale nie wiem czy to akurat jedno ma coś do drugiego ale tak mi się wydaje ;)

Edited by jack79, 06 October 2012 - 07:08.

#10 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 06 October 2012 - 07:41

jak by nie patrzył - k750 miał świetny moduł aparatu i robi naprawdę dobre fotki. dzięki czemu? pojęcia nie mam, nie chcę wnikać. optyka też się ma do tego trochę, choć weźmy np nokie. sporo z nich ma optykę carl-zeiss a fotki ze starszych modeli wychodzą szpetne, czyli matryca też ma coś do siebie.

#11 OFFLINE   mikey

mikey

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 131 posts
    • Time Online: 4d 1h 1m

Posted 06 October 2012 - 08:06

optyka też się ma do tego trochę
Optyka ma Bardzo dużo do tego. Dlaczego K800 mimo, 3,2 Mpx ma takie fotki, wysarczy jej spojrzeć w obiektyw, który jest spory i więcej światła łapie. Co z tego, że coś może mieć 8 mpx jak optyka jest nie adekwatna. No ale już takie tematy nie raz były poruszane.
Posted Image

#12 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 06 October 2012 - 11:19

Drugie miejsce w naszej fotograficznej zabawie zdobył Goomowiec za zdjęcie pt. "Przedostatni taki zachód słońca".

Posted Image

Pozostała już zatem tylko jedna niewiadoma. Kto okaże się zwycięzcą konkursu? Dowiecie się już jutro...

Jeśli chodzi o dyskusję na temat zdjęć z 4 i 6 miejsca, wypowiedziałem się już w trzecim poście.

#13 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 06 October 2012 - 12:09

dobra, mam dwa miejsca. jeśli ktoś chce mogę oddać nagrodę z 3 miejsca :P choć nie powiem, jestem co najmniej zaskoczony, nie wiedziałem że można zająć DWA miejsca na podium. może przyznacie jackowi z 4 miejsca tytuł z 3? mi wystarczą punkty z chomika :D

#14 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts

Posted 06 October 2012 - 15:42

View PostGoomowiec, on 06 October 2012 - 12:09, said:

dobra, mam dwa miejsca. jeśli ktoś chce mogę oddać nagrodę z 3 miejsca :P choć nie powiem, jestem co najmniej zaskoczony, nie wiedziałem że można zająć DWA miejsca na podium. może przyznacie jackowi z 4 miejsca tytuł z 3? mi wystarczą punkty z chomika :D

Dzięki za uznanie;), jednak konkurs to jest konkurs, i tak zająłem wysokie 4 miejsce i jestem z tego w 100% zadowolony ponieważ z 27 zdjęć jedno z moich znalazło się w finale. Ciekawe kto zgarnie nagrodę główną :rolleyes:

#15 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 06 October 2012 - 17:44

pojęcia nie mam, wątpię bym zajął CAŁE podium :D osobiście obstawiam na to foto http://www.sonyerics...e/973-dsc00525/

#16 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 07 October 2012 - 12:24

Pierwsze miejsce w konkursie fotograficznym "Show Your Imagination" zdobyło zdjęcie zamieszczone przez Użytkownika kisielsonny pt. "SOUNDTROPOLIS 2012".

Posted Image

Zapraszam jeszcze raz do zapoznania się treścią pierwszego postu, gdzie poza pełną listą zwycięzców wspomniałem także o innych zdjęciach, które zwróciły moją uwagę.

#17 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts

Posted 07 October 2012 - 12:52

No nic pozostaje tylko pogratulować użytkownikowi który zajął pierwsze miejsce, a nawet się tego nie spodziewałem, że akurat to zdjęcie zajmie pierwsze miejsce, jednak od siebie dodam że tego typu konkursy to świetna zabawa

#18 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 07 October 2012 - 16:30

też się nie spodziewałem tego zdjęcia, gratz :D

#19 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 07 October 2012 - 21:29

gratuluję Wszystkim, udane fotki ;)

#20 OFFLINE   Radzio1234

Radzio1234
  • User
  • 11 posts
    • Time Online: 3d 5h 31m
  • Kraj::
  • Operator: Orange

Posted 17 October 2012 - 15:02

Ale mnie dawno na forum nie było..

Dzięki bardzo za miejsce nr 6! :D I gratulacje dla innych. Jednak rzeczywiście zgadzam się, że fotki wyżej od mojej są bardziej "imagination" i po prostu najlepsze zdjęcie jakie udało mi się zrobić c901 nie trafiło idealnie w tematykę konkursu :rolleyes:

I tak bardzo miło być na numerowanych pozycjach ;)

0 user(s) are reading this topic