Według danych opublikowanych przez portal TELEPOLIS.PL tylko w II kwartale 2012 roku w Polsce wydano ponad 900 000 kart SIM, a łączna ich liczba przekroczyła już 52 miliony.
W badanym okresie prawie pół miliona "nowych numerów" wydał T-Mobile, który łącznie posiada ponad 15 mln kart SIM. O 400 tys. zwiększyło się natomiast posiadanie Play (łącznie 7,8 mln), a jedynie 145 tys. więcej przybyło w Orange (łącznie 14,8 mln). Najgorzej we wszystkich zestawieniach wypadł Plus (łącznie 13,8 mln), który stracił ponad 100 tys. klientów.
Jeśli chodzi o abonamenty to w dalszym ciągu największa ilość takich klientów jest w Plusie (7,8 mln). Drugie miejsce w tym rankingu zajmuje Orange z prawie 7 mln klientów, z kolei na trzecim jest T-Mobile z 6,9 mln kart SIM. Najwięcej nowych numerów w abonamencie wydał natomiast w analizowanym okresie Play (176 tys), który ma już ich łącznie prawie 3,5 miliona. Należy zauważyć, że wszyscy operatorzy karty typu mix zaliczani są do abonamentowych, a tego typu karty stanowią od 20% do 40% bazy abonamentowej.
Od trzech kwartałów liderem w pozyskaniu kart prepaid jest T-Mobile, na co wpłynęło wprowadzenie rocznej ważności konta. Łącznie w PTC jest aktywnych 8,1 mln numerów na kartę (wzrost o 460 tysięcy). Drugie miejsce w tym zestawieniu zajmuje Orange - 7,8 mln numerów (wzrost o 135 tys). Trzeci jest Plus - 6,4 mln (spadek o 84 tys). Z kolei czwarte miejsce niezmiennie zajmuje Play, który posiada prawie 4,4 klientów prepaid (wzrost o 225 tysięcy).
Pozostali operatorzy (MVNO) mają niespełna 800 tysięcy klientów, a ich liczba zmniejszyła się ostatnio o 60 tysięcy. Niektórzy operatorzy wirtualni użyczają jednak tylko swoich marek, więc ich karty doliczane są do bazy "rodzimych" operatorów, gdyż to oni według regulaminu świadczą usługi. Tak się dzieje m.in. w przypadku tuBiedronka i MTV Mobile (PTC) czy Red Bull Mobile (P4)
Źródło: TELEPOLIS.PL

W Polsce działa już ponad 52 miliony kart SIM. Liderem T-Mobile, na drugim miejscu Orange, trzeci Plus
Started by Mikołaj, Sep 14 2012 09:34
7 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 14 September 2012 - 09:34
#2 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 13:28
Bardzo ciekawe opinie 
Mnie intryguje to jak wyrównana jest stawka jeśli chodzi o wyniki trzech czołowych operatorów. Przez tyle lat nikomu nie udało się wysunąć znacząco na prowadzenie choćby w którejś z kategorii. Liczba kart SIM rośnie tak jak i udział Play w stawce, pytanie tylko czy kiedy wreszcie P4 dogoni stawkę to wszyscy będą mieć po ok. 25%?
W sumie jednak nie można się dziwić takiemu stanu rzeczy. Od dawna większość promocji to promocje tylko z nazwy, gdyż nie niosą ze sobą nic przełomowego. Najbardziej innowacyjny Play sukcesywnie zdobywa i będzie zdobywał rynek, ciekawe czy i kiedy obudzi się reszta?

Mnie intryguje to jak wyrównana jest stawka jeśli chodzi o wyniki trzech czołowych operatorów. Przez tyle lat nikomu nie udało się wysunąć znacząco na prowadzenie choćby w którejś z kategorii. Liczba kart SIM rośnie tak jak i udział Play w stawce, pytanie tylko czy kiedy wreszcie P4 dogoni stawkę to wszyscy będą mieć po ok. 25%?
W sumie jednak nie można się dziwić takiemu stanu rzeczy. Od dawna większość promocji to promocje tylko z nazwy, gdyż nie niosą ze sobą nic przełomowego. Najbardziej innowacyjny Play sukcesywnie zdobywa i będzie zdobywał rynek, ciekawe czy i kiedy obudzi się reszta?
#3 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 15:07
Mikołaj, on 23 September 2012 - 13:28, said:
Najbardziej innowacyjny Play sukcesywnie zdobywa i będzie zdobywał rynek, ciekawe czy i kiedy obudzi się reszta?
Innowacyjny?

W badanym okresie prawie pół miliona "nowych numerów" wydał T-Mobile, który łącznie posiada ponad 15 mln kart SIM.
To zdanie mnie najbardziej intryguje. Skoro T-Mobile zeszedł na psy, ma marne promocje, doi kasę za faktury i sprawdzanie stanu konta, to skąd ten wynik? Czyżby Polacy lubili być wyzyskiwani? A może nie potrafią wybrać korzystniejszej oferty?

#4 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 15:44
Rok ważności konta prepaid i skopiowana przez wszystkich oferta no limit za 80 zł to według mnie jedne z najbardziej kluczowych zmian ostatnich lat. Przy tych ofertach promocje pozostałych operatorów to żarty. Od roku śledzę oferty operatorów i poza Play nikt nawet nie stara się czegoś oferować. Można lubić lub nie tą sieć i śmiać się ich z 4G ale pewne zasługi należy im oddać.
Co do T-Mobile nie mam bladego pojęcia, gdzie Ci ludzie mają oczy, bo to ostatnia sieć, w której wybierałbym na dziś dzień nowy numer.
Co do T-Mobile nie mam bladego pojęcia, gdzie Ci ludzie mają oczy, bo to ostatnia sieć, w której wybierałbym na dziś dzień nowy numer.
#5 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 15:57
Hmmm, mam heyah i liczę się do danych T-Mobile, ale jakoś dziwi mnie że to właśnie "mobilków" jest najwięcej. Spoko, ludzie od kilku(nastu) lat siedzą w Erze a teraz w T-mobile ale jest to przedostatnia sieć do jakiej bym przeszedł (ostatni jest orange, z powodu problemów z zasięgiem w mojej okolicy, no i przepadające środki też zniechęcają). Smuci zaś spadek formy Plusa - pierwszy numer miałem w Plusie i od kilku dni się zastanawiam czy do niech nie wrócić.
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?
#6 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 16:06
Mikołaj, on 23 September 2012 - 15:44, said:
Rok ważności konta prepaid i skopiowana przez wszystkich oferta no limit za 80 zł to według mnie jedne z najbardziej kluczowych zmian ostatnich lat. Przy tych ofertach promocje pozostałych operatorów to żarty. Od roku śledzę oferty operatorów i poza Play nikt nawet nie stara się czegoś oferować. Można lubić lub nie tą sieć i śmiać się ich z 4G ale pewne zasługi należy im oddać.
No ale to nie są żadne innowacje, a jedynie zwykłe mechanizmy wolnego rynku, polegające na polepszeniu konkurencyjności danej firmy

Tym bardziej nie mogę zrozumieć skąd u Ciebie ta nowa Lumia z T-Mobile w sygnaturze

(ostatni jest orange, z powodu problemów z zasięgiem w mojej okolicy, no i przepadające środki też zniechęcają).
Zasięg sprawa indywidualna, ale o jakich przepadających środkach piszesz? Oprócz tego że Orange oferuje rok ważności konta, to jest też program który umożliwia odzyskanie zablokowanych środków jeśli skończy Ci się okres ważności konta i zapomnisz doładować

#7 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 19:54
Oprócz tego że Orange oferuje rok ważności konta, to jest też program który umożliwia odzyskanie zablokowanych środków jeśli skończy Ci się okres ważności konta i zapomnisz doładować
no właśnie, ja raczej mam pamięc dobrą bo krótką. ostatni raz doładowałem heyah za 20 złotych dobre 2 miesiące temu i dalej mi starcza na rozmowy bez słuchania jęczenia w słuchawce o tym że zostało mi poniżej złotówki na koncie. w ofercie na kartę w orange ta kwota zapewne by już wsiąkła. może i jest specjalny program umożliwiający odzyskanie pieniędzy - ale jestem człowiekiem który uwielbia prostotę i wybrałem sieć w której o takie rzeczy się nie martwię. btw - skoro piszecie już o tym co dane sieci wprowadziły do oferty telekomunikacyjnej to zapomnieliście o Heyah właśnie - jako pierwsza sieć prepaidowa oferowała naliczanie sekundowe do wszystkich sieci. plus i era miały bodaj tylko do siebie wtedy
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?
#8 OFFLINE
Posted 23 September 2012 - 20:14
Ja niedawno doładowałem 50 zł po roku i też jestem zadowolony. No i nie wydzwaniam w przeciwieństwie do Ciebie na sex telefony, więc nie wysłuchuję jęczenia w słuchawce