Jedną z unikalnych cech, którą nabywa Sony Xperia P po aktualizacji do Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich jest "rozszerzony tryb czuwania/gotowości" (Extended Standby Mode).
Jak podaje Sony, dzięki nowym rozwiązaniom czas pracy baterii w Xperia P może się wydłużyć nawet czterokrotnie (w zależności od ustawień profilu).
Żeby aktywować nowe ustawienia należy wejść: Ustawienia > Zarządzanie energią > aktywuj rozszerzony tryb czuwania (Settings > Power Management > Activate Extended Standby Mode)
Co się stanie po uruchomieniu nowych rozwiązań w Waszych Xperia P?
1. Wyświetlacz zostanie wyłączony a inne procesy w smartfonie będą działać jeszcze tylko przez 15 minut zanim zostaną zamknięte.
2. Extended Standby Mode zakończy aplikacje i transmisje danych.
3. Funkcja synchronizacji zostanie wyłączona, a powiadomienia nie będą wyświetlane się na ekranie.
4. Dioda LED będzie się świecić jedynie by wskazać na słabą baterię.
Powiadomienia związane z podstawowymi funkcjami telefonu jak: nieodebrane połączenia, SMS, kalendarz i alarm działają normalnie.
Czekam na pierwsze opinie, jak nowe rozwiązania prezentują się w codziennym użytkowaniu, bo jeśli wszystko chodzi jak należy to z pewnością właściciele innych Xperia chcieliby móc skorzystać z Extended Standby Mode także na swoich telefonach.
Oficjalną wypowiedź Sony w tej sprawie znajdziecie .
Źródło: blogs.sonymobile.com

Extended Standby Mode w Sony Xperia P, wydłuż czas pracy baterii nawet czterokrotnie
Started by Mikołaj, Aug 28 2012 11:22
7 replies to this topic
#1 OFFLINE
Posted 28 August 2012 - 11:22
#2 OFFLINE
Posted 04 September 2012 - 11:02
Dziwie się brakowi jakiegokolwiek komentarza z Waszej strony bo to naprawdę dobra wiadomość na razie dla użytkowników Xperia P, a być może i innych modeli Xperia. Pytanie jak sprawuje się tak funkcjonalność w codziennym użytkowaniu...
Czy ktoś miał już możliwość wypróbowania Extended Standby Mode?
Czy ktoś miał już możliwość wypróbowania Extended Standby Mode?
#3 OFFLINE
Posted 04 September 2012 - 13:13
A mi się wydaje że takie rzeczy to tylko dla Xperi od Sonego, a w dodatku żeby wypróbować tą funkcję trzeba mieć pewnie zainstalowanego, niedopracowanego ICS-a
#4 OFFLINE
Posted 04 September 2012 - 14:10
a ja sie dziwie temu ze w xperii s tego nie dodali...
#5 OFFLINE
Posted 05 September 2012 - 21:30
To ja może skomentuje jako user. Działa to na prawdę dobrze. Dużo osób narzekało na pojemność baterii, ale ja nie wiem sam dlaczego. Może nie używam telefonu nonstop, ale w jakimś stopniu go jednak wykorzystuję. 2 dni to minimum jakie trzyma bateria przy moim użytkowaniu, gdzie jest ono dość intensywne (smsy, wifi, muzyka, radio, internet). Maksymalny czas jaki udało mi się z niego wyciągnąć to 105 godzin i jakies 10% baterii, które starczyłoby jeszcze na około 3-5 godzin
Tak więc rozwiązanie to jest na prawdę bardzo dobre
Polecam!

#6 OFFLINE
Posted 07 September 2012 - 13:46
Przydałoby się coś takiego w starszych Xperiach
#7 OFFLINE
Posted 08 September 2012 - 07:43
Zapewne z XDA będą próbować portu apki na 2011. Bardzo fajna opcja, chociaż ja ze swoim Live max wytrzymałem 3dni i 21h bez łądowania gdzie jeszcze miałem 5% na jakieś 3-4h korzystania

Pomogłem? Daj plusika
Moja obecna lista telefonów:
K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)
Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua
#8 OFFLINE
Posted 08 September 2012 - 15:23
hunter3000, on 08 September 2012 - 07:43, said:
Zapewne z XDA będą próbować portu apki na 2011. Bardzo fajna opcja, chociaż ja ze swoim Live max wytrzymałem 3dni i 21h bez łądowania gdzie jeszcze miałem 5% na jakieś 3-4h korzystania 

W Neo i Arc nie jest już tak kolorowo, chociaż ja na Neo też wycisnąłem 3 dni bez ładowania i to jest mój rekord