Jump to content

Nowy firmware pod Gingerbread (6.0.B.3.162) na Xperia P - ICS coraz bliżej?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 29 June 2012 - 12:01

Zgodnie z zapowiedzią, Sony wydało nowy firmware (6.0.B.3.162) dla Sony Xperia P. Niestety nie jest to jeszcze ICS, ale biorąc pod uwagę fakt, iż podobna sytuacja miała miejsce w przypadku Xperia S, można przypuszczać, że mamy do czynienia z ostatnią przymiarką przed Androidem 4.0.4.

Przypomnijmy, że zgodnie ze wstępnym harmonogramem aktualizacja Xperia P powinna rozpocząć się już w lipcu 2012 roku.

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 29 June 2012 - 13:41

I tutaj nasuwa się słynne japońskie pytanie nacotopocoto :unsure:

Albo:

- są tak pewni, że nie są w stanie wypuścić dobrego firmware ICS dla nowych Xperii dlatego doskonalą Gingerbreada,
- albo patrz punkt wyżej...

Innych pomysłów nie mam :(

#3 OFFLINE   najodleglejszy

najodleglejszy
  • User
  • 184 posts
    • Time Online: 7d 12h 47m

Posted 29 June 2012 - 13:50

Jurij, wydaje mi się że nie odwaliliby czegoś takiego. najpierw twierdzą że ICS nie będzie dobrze działał na Xperiach z 2011 bo mają 1 rdzeń i za mało RAM-u, potem wypuszczają ICS dla Xperii 2011, a potem stwierdzają że nie uda im się zrobić dobrego ICS dla dwurdzeniowych Xperii 2012? przecież właściciele modeli '12 by ich wytarzali w smole i pierzu, a potem znowu w smole i pierzu, tak dla pewności.

Edited by najodleglejszy, 29 June 2012 - 13:51.

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 29 June 2012 - 14:12

najodleglejszy, lista koncertowych popisów firmy Sony jest znacznie dłuższa, niż by się mogło wydawać: http://www.sonyerics...dpost__p__17339 :D Wcale by mnie nie zdziwiło, jeśli po aktualizacji do ICS nowe Xperie straciłyby 50% funkcjonalności... Już i tak się mówi o problemach z trzymaniem baterii, problemach z zasięgiem, z jakością wykonania itd. Od jakiegoś czasu każde posunięcie firmy Sony wywołuje dużego banana na mojej twarzy :szczerbol: I jestem w 99% przekonany że 95% produktów firmy Sony nigdy nie kupię, śledzę nowości chyba tylko dla kabaretu - just for fun :slonko:

#5 OFFLINE   najodleglejszy

najodleglejszy
  • User
  • 184 posts

Posted 29 June 2012 - 17:58

nie da się zaprzeczyć, Twoje argumenty do mnie przemawiają z całą siłą. ale po prostu nie chce mi się wierzyć że po takim strzale w stopę jak zrobili sobie z niewypuszczeniem ICS dla Play (optymalizacja szmoptymalizacja, niech się od XDA uczą), zrobiliby strzał w głowę z niewypuszczeniem ICS dla '12.
liczyłem troszkę że może dostanę kiedyś JB do mini pro, skoro obiecują że będą wspierać telefony przez min. 18 miesięcy, ale widzę że będę musiał działać na własną rękę <_<

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 29 June 2012 - 18:48

Nie no to, że prędzej czy później wypuszczą Androida 4.0 dla Xperii 2012 to jest pewne. Sęk w tym, czy ten system umożliwi satysfakcjonujące korzystanie z urządzenia czy będzie na tyle niedopracowany, że ludzie będą masowo przesiadać się na Gingerbreada. Ja obawiam się, że jednak czarny scenariusz jest tym najbardziej prawdopodobnym. A jeszcze jest kolejna kwestia, Xperie z 2012 roku powinny dostać także aktualizację do Androida 4.1 Jelly Bean skoro ten w przeciągu miesiąca ujrzy światło dzienne :) Nie mówię że teraz, ale za jakieś pół roku... Sony już powinno o tym myśleć. Ale skoro wypuszczają Lotusa z Andkiem 2.3.4 to marnie to widzę :(

#7 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 7h 20m

Posted 01 July 2012 - 10:00

Ja na xperii  Arc nie narzekam na ICS. Odpowiednio go sobie zmodyfikowałem i jest git. Wrócił bym do GB, ale zależy Mi na gps'ie a tu znacznie lepiej pracuje. Jednakże Inaczej się ma sprawa z ICS na Xperii mini pro. Żona cały czas narzeka na ten system. Bateria jej szybciej schodzi, problem jest z ustawieniem własnego dzwonka. System potrafi się sam  z restartować. I wiele  jeszcze drobnych szczegółów, co zniechęcają do pracy na tej wersji androida.
A na koniec zapraszam jak zwykle do testowania nowego Roma - > http://www.sonyerics...2i-60b3162-ncb/

#8 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 01 July 2012 - 14:52

Tak to jest z tymi firmami. Sony zamiast raz a porządnie zrobić ICS to wydaje aktualizacje do GB. Kto to widział żeby w tym czasie kiedy ICS od dłuższego czasu jest na rynku dawać telefon z GB. Sony nawet nie postarało się z tym ICS na Xperia z 2011 roku. Niby wszystko ładnie chodzi bo system naprawdę jest przyjazny w użytkowaniu, ale nie wybaczę im to że spierniczyli coś takiego jak niemożliwość połączenia się z siecią WiFi z zabezpieczeniami WPA/WPA2 po prostu nie może się połączyć. No ja się pytam w czym błąd? Jeden plus to taki że bateria lekko dłużej trzyma. I gdyby nie to że na ICS jest port walkmana z Xperia S to dawno bym przesiadł się na GB. Nie liczę na oficjalne update od Sony do tego telefonu bo raczej nie wydadzą. Tak samo dalej nie do wszystkich numerów SI wydali ICS. Np. Plus dalej nie wydał ICS do telefonu. Dlatego poczekam jeszcze trochę i pewnie zacznę korzystać z jakiś custom ROM z XDA. No i jak będzie sensownie działający JB to również zmienię. Niestety z bootloadem u mnie jest kiepsko bo ma nowe zabezpieczenia, a nie będę tym wieśniakom dawał IMEI żebym później nie mógł korzystać z TrackID czy DRM. Tak samo ruszenie się za tworzenie smartphone bez obsługi kart pamięci (like a iPhone). To jest stara technika ;) Tak samo było z telefonami na A2. Taki K850i mimo popularności nie doczekał się takiej aktualizacji która by wyeliminowała wszystkie BSOD i resety. Sony jak by się postarał z oprogramowaniem to by wiele zyskał. Dlatego te ICS do Xperia 2011 są jak dla mnie na odwal zrobione.
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#9 OFFLINE   najodleglejszy

najodleglejszy
  • User
  • 184 posts

Posted 01 July 2012 - 16:11

hunter, co do bootloadera - da się spatchować metodą test point ;)

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 01 July 2012 - 16:42

View Postnajodleglejszy, on 01 July 2012 - 16:11, said:

Jeśli ma nowe zabezpieczenia, to się nie da.

#11 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 01 July 2012 - 16:46

View Postnajodleglejszy, on 01 July 2012 - 16:11, said:

mam nowe zabezpieczenia (mimo że mam allowed: yes). Jak bym miał starsze to bym już dawno miał go odblokowanego :)
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#12 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts
    • Time Online: 77d 20h 18m

Posted 01 July 2012 - 18:19

Czyli jak widać we wszystkich Xperiach mogą występować różne błędy na ICS-e. W przypadku Neo ICS jest szybszy niż GB, ale za to jest mniejsza wydajność w grach (szczególnie w GTA 3), ale nie jest uciążliwe. Bateria tak jakby dłużej trzymała. Nagrywanie w HD niestety przycina się, z niewiadomych przyczyn została usunięta opcja przesyłania plików przez Wi-fi. Na te wady jestem w stanie przymknąć oko i nawet mógłbym używać normalnie ICS-a, ale po wgraniu WALKMAN-a z ICS-a nie zostają podmienione ustawienia z EQ co naprawdę jest niewytłumaczalne, nie wiem może to zależy od daty produkcji ? (a próbowałem już z wersją dla Neo) dlatego dałem sobie z nim spokój. Co ciekawe po przywróceniu kopi w recovery z GB, ICS sam sobie optymalizuje te aplikacje z GB i nie występuję problem z Wi-fi przy zabezpieczeniu WPA/WPA2 a samo włączenie modułów trwa po prostu szybciej.A co do aktualizacji w Xperi P to prędzej czy później i tak dostanie ICS-a, ale i tak GB na Xperiach z 2012 jest dużo lepszy niż ten z Xperi 2011

#13 OFFLINE   rune

rune
  • User
  • 77 posts
    • Time Online: 1d 4h 43m
  • Operator: PLAY

Posted 02 July 2012 - 17:32

Ja zaktualizowałem swoją XPERIA P, ale różnic widocznych nie widzę w nowszej wersji GB. Dla mnie osobiście minęły już czasy kiedy patrzę na wersję oprogramowania. Na co dzień mam Neo V z ICS i P z GB. Jakoś między nimi dużej różnicy nie widzę, chociaż jak wiadomo ICS wprowadza kilka innowacji ;). Pomimo, że cały sztab pracuje nad tym to niestety jest to czasochłonne dla każdego modelu chociażby ze względu na inne płyty główne i komponenty. Jak próbowałem w to wniknąć to tylko za głowę się złapałem. Oddzielni ludzie do GPS, oddzielni od głośników, oddzielni od NFC i tak w nieskończoność. Strasznie dużo też kruczków prawnych i zanim się coś zrobi trzeba 10 razy myśleć.
Ambasador marki XPERIA

0 user(s) are reading this topic