Jump to content

Na tle konkurencji bateria w Sony Xperia P wypada bardzo słabo - wyniki testu

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 05 June 2012 - 13:26

W Sony Xperia P zamontowano baterię o pojemności 1305mAh. Zdaniem Sony technologia WhiteMagic, która została wykorzystana w tym telefonie miała podnieść żywotność baterii. Czy tak się stało? I jak Xperia P wypada na tle konkurencji sprawdził portal GSMArena.

Pierwszym parametrem jaki zbadano była długość rozmów. W przypadku Xperia P wyniosła ona 5h i 33 min co jest jednym z najgorszych wyników w stawce...

Posted Image

W następnej kolejności zmierzono czas na jaki wystarcza bateria przy przeglądaniu stron internetowych:

Posted Image

Także w tym zestawieniu Sony Xperia P oferuje swych użytkownikom jedne z najniższych parametrów, niespełna 4h to naprawdę niewiele.

Ostatnia próba jakiej poddano baterię odbyła się pod kątem długości odtwarzania filmów video:

Posted Image

I tu nie ma niespodzianki. Xperia P okazuje się bowiem jednym z najsłabszych telefonów pod względem żywotności baterii. Video na tym telefonie możemy oglądać jedynie prze 4 i pół godziny.

W teście obliczono ponadto, że przy standardowym dziennym użytkowaniu Xperia P, bateria w telefonie wystarczy na 28h, co sprawia, że z ładowarką praktycznie nie powinniśmy się rozstawać...

Na duży plus telefonu wpisano natomiast samą ładowarkę i proces ładowania. Wyliczono, że proces ładowania w Sony Xperia P przebiega, aż o 80% szybciej niż w innych smartfonach.

Źródło:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

#2 OFFLINE   faflak

faflak

Zwycięzca Drugiego Quizu Forum Sony Ericsson World

• User
  • 707 posts
    • Time Online: 36d 13h 18m

Posted 05 June 2012 - 17:30

Xperia wypadła nieciekawie ale swoja droga nie chce mi sie wierzyc ze motka wytrzyma ponad 20 godzin rozmowy :o <_< czy to mozliwe zeby jakikolwiek telefon byl w stanie tyle pociagnac szajsungi maja dobre aku nawet po avili mozna to stwierdzic ale zeby motka az tyle wytrzymala ....niemozliwe
_________________________________________________________________________________________________pomogłem kliknij ^

#3 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 48m

Posted 05 June 2012 - 17:53

skoro ktoś to sprawdził to chyba możliwe, nieprawdaż?

Wyliczono, że proces ładowania w Sony Xperia P przebiega, aż o 80% szybciej niż w innych smartfonach.

co z tego skoro i tak muszę codziennie ją ładować :D to tak jakby się chwalić że samochód który pali 25 litrów na setkę można tankować szybciej niż konkurencję :D
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 05 June 2012 - 17:56

View PostMikołaj, on 05 June 2012 - 13:26, said:

W Sony Xperia P zamontowano baterię o pojemności 1305mAh. Zdaniem Sony technologia WhiteMagic, która została wykorzystana w tym telefonie miała podnieść żywotność baterii. Czy tak się stało?

A co ma jedno do drugiego? Technologia White Magic odnosi się tylko i wyłącznie do wyświetlacza. Gwarantuje jaśniejszy obraz, bardziej czytelny w słońcu wyświetlacz i zapewnia o 50% mniejsze zużycie baterii podczas korzystania z telefonu w funkcjach, gdzie korzystamy z wyświetlacza. Podczas rozmowy sensor wyłącza ekran, więc jaki to ma związek z tematem?

A co do wykresów... nie wiem na ile one są wiarygodne. Jeśli faktycznie Xperia P wypada tak słabo, to żaden poważny biznesmen czy dorosły człowiek korzystający często z telefonu jej nie kupi. Sony zaliczy kolejne straty finansowe i może w końcu weźmie się do roboty <_<

#5 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 05 June 2012 - 18:19

A co ma jedno do drugiego? Technologia White Magic odnosi się tylko i wyłącznie do wyświetlacza. Gwarantuje jaśniejszy obraz, bardziej czytelny w słońcu wyświetlacz i zapewnia o 50% mniejsze zużycie baterii podczas korzystania z telefonu w funkcjach, gdzie korzystamy z wyświetlacza. Podczas rozmowy sensor wyłącza ekran, więc jaki to ma związek z tematem?
Ten tekst dotyczy całości testów, a nie samych rozmów. Podczas korzystania z Internetu nie sposób nie korzystać z wyświetlacza, oglądając video to samo, a ogólne korzystanie z telefonu pewnie też uwzględnia jego użycie... No i żeby było zabawniej, właśnie w tych testach gdzie telefon wykorzystuje wyświetlacz Xperia P zajmuje 4 od końca miejsce, za to przy rozmowach gdzie się go nie wykorzystuje telefon Sony zajął wyższą - 5 od końca pozycję.

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 07 June 2012 - 01:37

Heh, no co tu mówić marne te wyniki. Ciekawe czy aktualizacja do ICS cokolwiek zmieni w tym temacie :unsure: Szkoda by było żeby taki całkiem przyzwoity telefon ze średniej półki okazał się kolejną wpadką firmy Sony... Zastanawia mnie znacząca różnica pomiędzy Xperią pro a Xperią neo / neo V... Przecież de facto to identyczne telefony. Identyczna platforma (procesor) , identyczna ilość pamięci RAM, identyczny ekran 3.7", ba! nawet identyczny akumulator BA-700. Różnią się tylko posiadaniem lub nie sprzętowej qwerty no i w przypadku neo v / neo i pro - aparatem. Tymczasem neo V ma wyniki: 8:41 , 4:20, 7:45 natomiast Xperia pro ma: 6:57, 4:50, 5:44 . Jedyne racjonalne wytłumaczenie, które mi przychodzi do głowy to takie, że testowa neo V działała pod wersją Andka 4.0.3 natomiast xperia pro na andku 2.3.7... Na 4.0 działać nie mogła, bo aktualizacja wyszła teraz. Ale aż taka różnica na dwóch bliźniaczych modelach? Te wyniki to chyba ściema :unsure:

#7 OFFLINE   faflak

faflak

Zwycięzca Drugiego Quizu Forum Sony Ericsson World

• User
  • 707 posts
    • Time Online: 36d 13h 18m

Posted 07 June 2012 - 09:43

jak pisałem wyżej wg mnie ten wykres to sciema ... za duza rozbieżność
_________________________________________________________________________________________________pomogłem kliknij ^

0 user(s) are reading this topic