Jump to content

SE Elm - Debranding I Aktualizacja Oprogramowania

• Please log in to reply
42 replies to this topic

#1 OFFLINE   FluFlu

FluFlu
  • User
  • 58 posts
    • Time Online: 20h 48m

Posted 18 May 2012 - 11:51

Otóż od dłuższego czasu jest już dostępny nowy soft do SE Elm'a, a mowa o "R7CA065", poprawia on zasięg dzięki czemu wypełni opłaca się na niego przejść.

Potrzebne Będą:

* Far 2.0 z wtyczką SEFP2  -

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

,

* PC Companion -  

* Sterowniki USB -  

,

* Wersja customizacji:

Play - Attached File  SE_Elm_Customizacja_Play.rar   3.51K   44 downloads

Orange - Attached File  SE_Elm_Customizacja_Orange.rar   4.59K   42 downloads

T-Mobile - Attached File  SE_Elm_Customizacja_T-Mobile.rar   3.83K   34 downloads

Plus - Attached File  SE_Elm_Customizacja_Plus.rar   4.14K   24 downloads

Central Europe - Attached File  SE_Elm_Customizacja_Central Europe.rar   1.09K   246 downloads

Orange (R7CA065) - Attached File  SE_Elm_Customizacja_OrangeR7CA065.rar   355bytes   75 downloads

Instrukcja:

1. Instalujemy  PC Companion na komputerze i podłączamy telefon do komputera w trybie USB  "Tryb PC"  i czekamy aż telefon zostanie poprawnie wykryty i po tej czynności zamykamy program,

2. Instalujemy sterowniki  USB Flash Drive,

3. Uruchamiamy program Far i klikamy na "n" wybieramy z listy SEFP2 i dajemy connect. W tym momencie podłączamy wyłączony telefon z wciśniętym klawiszem "C" do komputera i czekamy aż będziemy mieć dostęp do plików telefonu,

4. Wchodzimy do tpa - preset - custom i z prawego okienka przenosimy do lewego okienka plik customize_upgrade.xml, który wcześniej pobraliśmy na komputer i wypakowaliśmy,

5, Po przekopiowaniu wyłączamy program Far, włączmy telefon i po chwili poleci pasek, który załaduje nam customizację. Gdy mamy już włączony telefon to włączmy na komputerze program PC Companion i podłączamy telefon w trybie USB "Tryb PC" do komputera i  naszym oczom ukaże się komunikat, że posiadamy najnowszą wersję oprogramowania, to klikamy na ten komunikat i następnie dajemy "napraw" i teraz program rozpocznie wgrywanie oprogramowania pod wgraną wcześniej customizację.

6. Podążamy za komunikatami w programie PC Companion i cieszymy się nową wersją oprogramowania.

Dodanie Języka Polskiego:

Włączamy program Far i wgrywamy wypakowane wcześniej pliki do: tpa\present\system\language

Attached File  SE_Elm_Jezyk_Polski.rar   311.51K   143 downloads

.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poradnik powstał po zebraniu przeze mnie wiedzy z internetu oraz prób i błędów w moim wykonaniu. I tym samym
NIE PONOSZĘ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA SZKODY WYRZĄDZONE NIEPRAWIDŁOWYM, BĄDŹ PRAWIDŁOWYM ZASTOSOWANIEM PORADNIKA. WSZYSTKO ROBISZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Również zabraniam kopiowanie tego poradnika bez mojej wcześniejszej zgody.

Autor poradnika: Duals (FluFlu)

Edited by FluFlu, 16 January 2015 - 19:56.

#2 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 19 May 2012 - 12:22

Pozwoliłem sobie usunąć tą zbędną i niemiłą dyskusję. Chcecie sobie pogadać - macie PW. Forum to nie poligon...

#3 OFFLINE   kawasaki1994ad

kawasaki1994ad
  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 1h 53m

Posted 03 August 2012 - 09:29

Dobry poradnik! trzeba było tylko zainstalować sterowniki windowsowym menedżerem urządzeń które zasugerował Omnius (pomiędzy 8 a 9 krokiem). Co ciekawe wszystko poszło bez problemówna linuxowym Virtualbox'ie...

#4 OFFLINE   gerard22

gerard22
  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 5h 38m
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 09 August 2012 - 14:18

jak zainstalować ten sterownik, który zasugerował OMNIUS?

#5 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts
    • Time Online: 15d 1h 1m

Posted 09 August 2012 - 17:03

Omnius mógł tylko sugerować zalogować się na konto które trzeba wcześniej założyć :D  na ich stronie.
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 09 August 2012 - 22:23

View Postgerard22, on 09 August 2012 - 14:18, said:

jak zainstalować ten sterownik, który zasugerował OMNIUS?

Tu masz sterownik flash: http://www.sonyerics...e-flash-driver/ :) Wystarczy go zainstalować przed rozpoczęciem pracy z Omniusem a potem wszystko samo się już będzie robić (tzn. windows sam wykryje urządzenie flash ) ;)

#7 OFFLINE   gerard22

gerard22
  • User
  • 4 posts

Posted 10 August 2012 - 14:37

Wielkie dzięki za ten sterownik, ale teraz mam problem z SEUS-em.Otwieram PC Companion a tam komunikat telefon jest już z aktualizowany.Pomocy

#8 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 10 August 2012 - 15:14

Ale co ty właściwie chcesz zrobić? PC Companion ma własne sterowniki flash. Miałeś przeflashować telefon Omniusem, więc dlaczego tego nie zrobisz?

#9 OFFLINE   gerard22

gerard22
  • User
  • 4 posts

Posted 10 August 2012 - 15:49

zrobiłem omniusem ale następny krok 10 to SEUS.klikam na SEUS a tam każą pobrać Pc Companion

#10 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 10 August 2012 - 16:16

A po przeflashowaniu telefonu Omniusem włączyłeś telefon i przeczekałeś aż się załaduje pasek Please Wait? Jeśli nie to zrób to. Jeśli to nie pomoże, wgraj samą customizację generic z downloadu, uruchom telefon, odczekaj i spróbuj PC Companionem :)

#11 OFFLINE   gerard22

gerard22
  • User
  • 4 posts

Posted 10 August 2012 - 16:39

sorry za zawracanie głowy.W końcu sobie poradziłem.Jeszcze raz dzięki.

#12 OFFLINE   apsik

apsik
  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 3h 48m
  • Operator: PLAY

Posted 03 October 2012 - 15:58

W moim przypadku PC Companion nie chciał zaktualizować Elma, więc kazałem mu go "naprawić" - i zadziałało. Dzięki za poradnik

#13 OFFLINE   mariucho

mariucho
  • User
  • 4 posts
    • Time Online: 18h 14m

Posted 20 November 2012 - 10:15

View Postapsik, on 03 October 2012 - 15:58, said:

W moim przypadku PC Companion nie chciał zaktualizować Elma, więc kazałem mu go "naprawić" - i zadziałało. Dzięki za poradnik

U mnie też ta metoda zadziałała, ale po aktualizacji pojawił się pewien problem. A mianowicie nie mogę się zalogować na facebooka i twittera używając widżetów tych programów. Wpisuje poprawny login i hasło i w przypadku facebooka pojawia się komunikat "Nieudane logowanie", a widżet twittera cały czas krzyczy, że jest "nieprawidłowa nazwa użytkownika lub hasło". Dane logowania wpisuje na bank poprawne, bo na komputerze mogę się zalogować. Nie wiem czy to przypadkiem nie jest problem z jakimiś certyfikatami, bo przez przeglądarkę systemową w telefonie też nie mogę się zalogować ani na facebooka, ani na twittera dostaje komunikat, że jest problem z połączeniem internetowym, ale internet jest skonfigurowany poprawnie, bo inne strony mogę bez problemów przeglądać. Ma ktoś może pomysł co może być nie tak?

#14 OFFLINE   apsik

apsik
  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 3h 48m

Posted 25 November 2012 - 20:29

A nie działa tylko przy wi-fi czy na połączeniu przez sieć operatora też? Bo mi na 100% nie działa widżet fb przy wifi, ale w sumie nie sprawdzałem na internecie operatora. Dodam jeszcze, że na wi-fi przez przeglądarkę (wbudowaną i operę mini) fb chodzi dobrze.

#15 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 25 November 2012 - 20:47

W ustawieniach aplikacji facebooka zezwól na połączenie lokalne i upewnij się, że masz ustawiony lewy profil internetowy. Wtedy będzie działała aplikacja przez wifi ;)

#16 OFFLINE   alex24

alex24
  • User
  • 3 posts
    • Time Online: 11h 34m
  • Operator: Orange

Posted 29 November 2012 - 19:22

hello. im new here. i have this Elm phone. i try to change the firmware to generic. know other tool for flash? i have Omnius, and not have license becuse is other reason, no work pay with sms in my country for acess to aplication. you can help me? thank

#17 OFFLINE   bartolinio3

bartolinio3

Moderator

• Moderator
  • 1,255 posts
    • Time Online: 117d 10h 36m
  • GG:
  • Operator: T-Mobile

Posted 29 November 2012 - 19:30

No problem, Omnius is free for flashing Db3350 phones like Elm. Just register on Omnius site:

and log-in in Omnius :)
Dołączona grafika

#18 OFFLINE   alex24

alex24
  • User
  • 3 posts

Posted 29 November 2012 - 20:24

no is free, i have account on omnius. after show Connected to server, i see insuficient credit. so?

#19 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 29 November 2012 - 20:41

You must enter your login and password in Omnius settings, then you can flash your Elm for free.

#20 OFFLINE   alex24

alex24
  • User
  • 3 posts

Posted 30 November 2012 - 09:05

i have more try to flash with Omnius, and no work because cost, im login in Server Settings. Know u other tool for flash?

0 user(s) are reading this topic