Jump to content

Problemy z zasięgiem w Sony Xperia P? Xperia P "Death Grip"?

• Please log in to reply
23 replies to this topic

#21 OFFLINE   timmi

timmi

Zdobywca 2 miejsca w Drugim Quizie Forum Sony Ericsson World

• User
  • 863 posts
    • Time Online: 78d 5h 33m

Posted 02 June 2013 - 17:35

A ja myślę czy zasięgu nie dało się uratować nakładając np. takie coś
albo tam gdzie antena wymienić na plastikową obudowę.Ktoś mi opowiadał, że takie etui w iphonie 4/4s pomagało podobno.
Attached File  red-gel-case-for-xperia-p.jpg   20.72K   4 downloads

Edited by timmi, 13 August 2014 - 11:09.

#22 OFFLINE   infernovip

infernovip

Autor najlepszego postu marca 2013

• User
  • 5 posts
    • Time Online: 3h 10m
  • Kraj::
  • Operator: PLAY

Posted 27 June 2013 - 16:58

Hej wszystkim, no to pora coś odświeżyć ten temat. Tym bardziej,że jest do tego powód.
Otóż dzisiaj wróciła do mnie moja xperia z gwarancji. Wysłałem ja kilkanaście dni temu.
Opisałem dokładnie każdy najmniejszy problem jaki z nią miałem (oczywiście główny to był zasięg). Dodatkowo jeszcze min... napisałem o problemie z głośnikiem i jego brzęczeniem podczas rozmów.
Załączyłem dokładny opis kiedy dany problem się pojawia. Załączyłem dodatkowo filmiki na płycie DVD, które nagrałem swoim neo V. Widać było na nich dokładnie nagły spadek zasięgu i częsty brak sieci po zwyczajnym chwyceniu telefonu w rękę(jak wrzucę je na youtuba wrzucę tu linki). Porównywałem pracę do telefonu neo V na tej samej karcie sim po użyciu adaptera i z wildfire.
Osobiście miałem nadzieję,że naprawią ten problem jednak myśląc bardziej racjonalnie i czytając info w sieci obstawiałem ,że nic nie da się zrobić.
W statusie naprawy na stronie w supportu były następujące informacje: • 2013-06-22 Urządzenie w trakcie naprawy. • 2013-06-25 Urządzenie zostało zutylizowane. • 2013-06-25 Urządzenie czeka na wymianę płyty głównej. • 2013-06-25 W urządzeniu wymieniono płytę główną. • 2013-06-25 Urządzenie przekazane do działu wysyłki. • 2013-06-26
Urządzenie odesłane do klienta.
Na początku zmieszałem się tym,że niby zutylizowali moje urządzenie ,a potem w nim wymienili płytę główną. Okazuje się ,że oni traktują płytę główną jako całe urządzenie.
No i dzisiaj odebrałem telefon. Pominę kwestię dotyczącą tego jak był zapakowany telefon. W skrócie za swoje zapakowanie i zabezpieczenie wystawiłbym sobie 6, a im 2+.

Wracając do kwestii zasięgu. Okazuje się,że na pierwszy rzut oka niby wymiana płyty POMOGŁA! Co jest zaskakujące. Jednak to moje wrażenia po 1-szej godzinie używania telefonu.
Sprawdzałem w dokładnie tych samych warunkach co wcześniej w tym samym miejscu chwytając telefon tak samo. Porównywałem jeszcze moje wyniki z moim neo v by nie było,że nagle zasięg w mojej okolicy się poprawił. W neo v były te same wartości co wcześniej. Co dziwne w xperii P zasięg(w momencie jak telefon leży na stole) jest lepszy od tego w neo V!
To co zdążyłem zauważyć to,że telefon zaczął jakby inteligentnie zarządzać zasięgiem.
Już tłumaczę o co chodzi. Wcześniej jak zwyczajnie chwyciłem telefon w rękę zasięg spadał i nie podnosił się dopóki go nie odłożyłem na stół.
Teraz jeśli po chwyceniu w rękę zasięg spada to nie od razu o 20 dBM jak wcześniej,a jeśli spadnie zasięg do 0 w momencie trzymania telefonu w ręce to po chwili nagle dostaje telefon jakiegoś 'powera' i skacze do 4 kresek.
Zaobserwowałem dodatkowo to,że jeśli np telefon leży na stole i ma 2 kreski, biorę go do reki i powiedzmy ma 1 kreskę zasięgu to jak tylko zadzwonię do kogokolwiek zasięg po 2-3 sekundach skacze do maxa! SZOK :D no i nie zerwało mi połączenia jak wcześniej przy takim samym sposobie trzymania telefonu.
Oczywiście to pierwsze wrażenia i powiedzmy bardziej pewne będą to informacje po 1-2 dniach jednak jak na teraz już widzę poprawę.
Nie jest może idealnie ponieważ jak pisałem spadać spada zasięg ,ale nagle skacze na maxa czego wcześniej nie było.
Nie wiem co zrobili prócz wymiany płyty czy może dodatkowo coś odizolowali. Nie mam pojęcia:] ale jak pisałem wyżej jest lepiej niż było.

Jeśli chodzi o głośnik to niestety brzęczy jak brzęczał co jest niesamowicie irytujące. Porównując do neo v wypada dużo gorzej na tej samej głośności, gdzie w neo v nawet na maxa mi nic inie brzęczy. Widocznie wymienili płytę ,a głośnik został. No cóż. Najwyżej wyśle ponownie za jakiś czas:]

Z góry przepraszam za błędy itp... poprawię jak wrócę wieczorem z miasta :]

EDIT>>> jednak nie jest aż tak kolorowo. Niestety. Lepiej jest napewno jeśli chodzi o tego wyżej opisywanego 'powera'. Nie zawsze pojawia się przy trzymaniu w ręce jednak zawsze podczas połączenia telefonicznego i korzystania z internetu 3g. Wtedy robi się full zasięg. Nagrałem już filmik który to pokazuje.
Widać pewną poprawę która zarazem jest jakby wadą:]
Porównanie xperii p robie jak wczensiej z neo v dodatkowo posiłkując się wcześniejszymi nitatkami i spostrzeżeniami.
I jak wcześniej moja xperiia p leżała nietykana na stole powiedźmy był zasięg na poziomie -91 dBM i tyle samo było na nietykanym neo v w tym samym miejscu i zasięg był wtedy stabilny. Teraz na tej samej karcie sim(z użyciem adaptera NOOSY) u neo v jest te -91, a na xperii P jest -85dBM co daje dużo lepszy wynik!!!! o tym też wyżej pisałem. Jednak moja radość nie trwała długo. Obserwowałem tak samo jak przed reklamacją, zachowanie sieci. Wynik wydaje się lepszy, jednak co z tego jesli telefon bez dotykania po kilkunastu sekundach traci sam zasięg z siecią (-113 dBM) i po kilku-kilkunastu sekundach sam nagle dostaje tego powera robi się full zasięg -85dBm i znów po pewnym czasie,czasem szybciej czasem dłużej, spada do -113 by znów dostać 'powera' po kilku-kilkunastu sekundach. Dlaczego nie ma tutaj jednolitej pracy tego modułu? i nie może on pracować z równą wydajnością. Jesli by tak było wszystko było by super. Ponieważ teraz jak już lezy telefon i ma te -85 i wezme w reke to spada max do -91 dBm co daje dobry wynik. Fakt ,że przy niektórych chwytach traci się cąły zasięg jednak wtedy potrafi dostać tego powera i uzyskać full zasięg.
Następną metodą jest to jak telefon leży i nie ma zasięgu lub jest trzymany w ręce i nie ma zasięgu odzyskuje go momentalnie podczas próby zadzwonienia na inny numer. Nawet jeśli próba się nie powiodła z powodu braku sieci to dosłownie po sekundzie wyskakuje full zasięg i można już dzwonić.
Taka sama sytuacja jest przy korzystaniu z internetu na sieci 3g. Przy braku sieci lub 1-0 kresek wystarczy spróbowac wejść na jakas stronę lub na np google play i nagle zasięg rośnie.
Wydaje się jakby telefon sam zarządzął siłą zasięgu i modyfikowął ją w zależności od potrzeby. Dziwne co?

Przed editem trochę poprawiłem już tekst jednak ten nowy poprawię jutro po pracy teraz już jestem padnięty.

Edited by infernovip, 27 June 2013 - 22:55.

#23 OFFLINE   NarwaniecIcE

NarwaniecIcE
  • User
  • 1 posts
    • Time Online:
  • Kraj::
  • Operator: T-Mobile

Posted 05 July 2013 - 20:20

Cześć witam wszystkich,

Otóż słuchajcie mam ten sam problem tylko różni się troszkę od waszego. Generalnie ja nie mam aż tak dużego spadku zasięgu w "uścisku śmierci", ale telefon mi się rozłącza podczas rozmowy. Najpierw jest wszystko ok, a po jakiś 30 do 40 sekundach rozmowy zaczyna gubić sygnał i zaczyna urywać rozmowę, aż do rozłączenia.

Jak myslicie jaki może byc tego przyczyna czy możliwe, że jest to ta sam przyczyna co opisujecie??

#24 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 5h 11m

Posted 06 July 2013 - 06:56

Może być ta sama przyczyna tylko objawy nieznacznie inne, jeśli masz to najlepiej oddaj na gwarancję :)
WALKMAN®

0 user(s) are reading this topic