Problemy z zasięgiem w Sony Xperia P? Xperia P "Death Grip"?
#1 OFFLINE
Posted 15 May 2012 - 19:34
Problem po raz pierwszy na dużą skalę pojawił się w czerwcu 2010 roku kiedy to Apple wypuszczał kolejnego iPhone'a. Według obserwacji Cnet Asia podobny problem może występować w Sony Xperia P, gdzie zaobserwowano stopniowy słabnący sygnał zasięgu. Nie trzeba wskazywać co to oznacza dla użytkownika telefonu, gdyż każdy doświadczył tego w swoim mobilnym życiu. Sytuacja zdawała się powtarzać głównie w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie sygnał musi pokonać dodatkowe bariery. Na otwartej przestrzeni wszystko jest w porządku.
Nie wiadomo czy problem ten dotyczy wszystkich Xperia P i nie zdiagnozowano dotychczas jego przyczyn. Być może kluczem jest metalowa obudowa, która dodatkowo zagłusza sygnał być może, jak w przypadku iPhona 4, sprawa dotyczy któregoś z elementów oprogramowania (choć to akurat mało prawdopodobne).
Póki co pozostaje czekać na dalsze głosy w tej sprawie i należy mieć nadzieję, że to odosobniony przypadek.
Źródło: asia.cnet.com
#2 OFFLINE
Posted 15 May 2012 - 20:38
Mikołaj, on 15 May 2012 - 19:34, said:
W przypadku iPhone'a 4 z tego co pamiętam przyczyną była wadliwa konstrukcja telefonu, a nie żadne oprogramowanie. Wyszła nawet oficjalna instrukcja od Apple'a pokazująca użytkownikom jak należy trzymać telefon, aby nie tracić zasięgu

#3 OFFLINE
Posted 22 May 2012 - 08:52
Co do zasięgu to niestety ale muszę potwierdzić, mój egzemplarz zachowuje sie podobnie, ale tylko tutaj w C.H. Normalnie koło dwóch kresek, po zakryciu ręką tylnej, dolnej części obudowy momentalnie znikają wszystkie kreski. Mimo to można normalnie dzwonić jak i wysyłać smsy - nie wiem, możliwe że ma to jakieś podłoże programowe. Wczoraj byłem też chwilę w lokalu w piwnicy na starówce, gdzie WT19i z kartą plusa straciła kompletnie zasięg a Xperia P z Playem miała niemal cały bez wpływu na to jak trzymałem telefon.
Wygląda zatem na to, że problem znikającego zasięgu może rzeczywiście dotyczyć Xperia P...
#4 OFFLINE
Posted 22 May 2012 - 18:39

#5 OFFLINE
Posted 22 May 2012 - 23:07
#6 OFFLINE
Posted 23 May 2012 - 13:42
Edited by jack79, 23 May 2012 - 17:03.
#7 OFFLINE
Posted 23 May 2012 - 14:36

#8 OFFLINE
Posted 23 May 2012 - 20:50
#9 OFFLINE
Posted 20 September 2012 - 19:44
Ja mam problem w domu z zasiegiem. Nigdy na poprzednim telefonie nie miałem problemów ze zrywaniem połączen. Xperia P ma kiepski zasięg i często po prostu znika nie mówiąc juz o tym jak się zakryje antene, która znajduje się na dole telefonu.
Zastanawiam się nad zwrotem telefonu na podstawie niezgodności towaru z umową.
aha, po zmianie na połączenie tylko 2G (GMS) zasięg trzyma idealnie. Dzieje się tak tylko na 3G
Pozdrawiam
#10 OFFLINE
Posted 20 September 2012 - 20:03
Jedyne sugestie jakie przychodzą mi do głowy to:
- czy jest Ci niezbędne 3G? Jeśli masz taki problem u siebie w domu
- co z wersją softu? Nie orientuje się dokładnie jakie (i czy w ogóle były) różnice w zasięgu przy GB i ICS, być może jednak zmiana w tym obszarze mogłoby trochę poprawić tę sytuację.
#11 OFFLINE
Posted 20 September 2012 - 20:07

#12 OFFLINE
Posted 20 September 2012 - 22:51
Do bani taki telefon. Nikt nie nie informowął przy zakupie ani nie było to napisane że służy wyłącznie do uzytku zawnętrznego :-)
Ciekawe jak zareagują na zwrot jako niezgodnośc towaru z umową - musze to przemyśleć.
teraz na 2g mam -77dBm 19asu a po przełączeniu na 3g -99dBm 7asu a w ręce -113dBm i 0asu (rąk nie mam z ołowiu albo aluminium)
Poprzedni telefon działał dobrze w sieci 3G
Edited by Yankee, 21 September 2012 - 14:13.
#13 OFFLINE
Posted 27 March 2013 - 23:32
Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Byłem zachwycony ekranem. Usatysfakcjonowany jakością zdjęć i filmów full HD.
Bałem się o te rzeczy widząc na internecie w testach jak optyki tego modelu potrafią od siebie jakościowo odbiegać.
Na szczęście ja trafiłem na dobry aparat:]
W zestawie niestety brak kabla HDMI i smartagów, jednak jakoś dam radę bez nich.
Dopiero po zamówieniu telefonu natknąłem się na wątki dotyczące „uścisku śmierci”. Ostatnie tematy dotyczące problemów z zasięgiem były sprzed około 4-6 miesięcy dlatego nie znajdując świeżych wpisów miałem nadzieję,że problem został już jakoś usunięty. Niestety nic bardziej mylnego.
Po oglądnięciu kilku filmików dotyczących tego problemu myślałem ,że trzeba będzie się natrudzić by zablokować sygnał...
OKAZUJE się ,że nie... zwyczajnie trzymając telefon tak jak trzymałem zawsze czy HTC wildfire czy Xperia neo v , po dosłownie kilku sekundach spada mi zasięg z 2-3 kresek do 0!!!! 0!!!!
OMG! Byłem w szoku.
Ktoś w recenzji na gsm.pl (czy jakoś tak) wspomniał o tym,że nawet jeśli zasięg słabł to nie było mowy o rozłączeniu rozmowy. Nic bardziej mylnego, pierwszy test iiii..... telefon leży na stole dzwoni... odbieram rozmawiam przez kilkadziesiąt sekund (2-3 kreski) nie dotykając telefonu. Wszystko wzorowo jakość połączenia świetna ii.... podnoszę telefon przykładam do ucha i po hmmm..... 10 sec? 12? trzask i połączenie zerwane NO SZOK!!!! przecież jak taki produkt nie został wycofany z rynku!?
Zacząłem swoje śledztwo prowadzić. Polegało na znalezieniu uchwytu telefonu pozwalającego na rozmowę. NAJLEPSZY efekt miało dla mnie trzymanie telefonu dwoma palcami jednej ręki na wysokości trochę poniżej głośniczka. Nie było wtedy zauważalnej straty jakości sygnału. Jeśli trzymałem go od połowy długości w górę, strata wynosiła około 1 kreski. Trzymając telefon normalnie czyli na całej powierzchni tylnej telefonu znalazł się jakiś palec wtedy sytuacje diametralnie się zmieniła. Zasięg wynosił 0 kresek(-113 dbm i 0 asu) po chwili w takim stanie wyskakiwał monit o braku sieci.
Niektórzy mówią ,że nie wolno zasłaniać anteny itp... no ale po moich testach widać,że nie trzeba zasłonić anteny z 2 stron. Wystarczy telefon położyć na otwartej dłoni na kilka sekund...
Myślałem,że może to wina aluminiowej obudowy... wtedy kupiłbym sobie sylikonowe etui i po sprawie.... ubrałem więc grube gumowe rękawice iiiiii niestety... to samo

Zaznaczę,że sprawa dotyczy każdego typu sieci!!! 2g czy 3g!!!
W każdym typie sieci następuje znaczący spadek zasięgu po kontakcie telefonu z ręką.
Ci który tego nie zaobserwowali muszą mieć full zasięg 2g lub 3g,ale wystarczy wejść w opcje telefonu i zobaczyć informacje o stanie sieci by zobaczyć jak się sprawa rzeczywiście ma. U mnie na 2g xperia p z „-75dbm” spada po chwyceniu w rękę do „ około -90/-95” co nadal daje możliwość korzystania z sieci, mimo tego ,ze z 4 kresek zostają 2-3. Jednak jeśli jestem podłączony do 3g i spada mi zasięg z -95 (około 3 kresek) na -113(do 0 kresek) wtedy zwyczajnie tracę kontakt z siecią.
Ja korzystam z sieci 3G zawsze. Mam tu do 3 kresek w każdym z telefonów. Wildfire,neo v czy xperia p(jak leży na stole). Każdy z telefonów po podłączeniu do tej samej sieci tego samego operatora zachowuje się tak samo. Przy neo v po położeniu go na otwartej dłoni też lekko spada zasięg jednak zawsze zostaje ta jedna kreska a zasięg 3g waha się między -95/-99.
Rysuje się trochę smutny obraz tego telefonu... By rozmawiać i z niego korzystać najlepiej go nie dotykać... ,a by bateria się za szybko nie zużywała to najlepiej go wyłączyć... czyli zostaje nam niefunkcjonalny, ładny gadżet z fajnym ekranem i aparatem...
Jutro zaczynam okupować infolinie Sony i starać się uzyskać jakieś informację. Ponieważ jeśli ja mam świeży model,a problem jest znany już z poprzedniego roku to jeśli się do tej pory nie uporali to raczej już się nie uporają z tą sytuacją. Wada konstrukcyjna i tyle. Jedna wielka wtopa producenta. Mam tylko nadzieję,że w takim wypadku jakoś to rozwiążą. Tylko szkoda mi odsyłać telefon z powodu tego,że mam nieprzyjemne wspomnienia po odsyłaniu poprzednich telefonów huawei i htc... zawsze z powodu powrotu z gwarancji musiałem odsyłać telefon ponownie z powodu porysowanego przez serwis ekranu lub obudowy,a xperia P działa świetnie i świetnie wygląda... tylko ten zasięg jak na razie mnie męczy...
EDIT>>> dla ciekawskich telefon mam nowiutki! Data produkcji: 13W10 !!!! nowiuteńki.
Edited by infernovip, 28 March 2013 - 10:43.
#14 OFFLINE
Posted 29 March 2013 - 00:19
#15 OFFLINE
Posted 29 March 2013 - 17:03
nie tyle co mnie spławiali dzisiaj na infolinii to poinformowali,ze nigdy do nich nie wpłynęły jakiekolwiek informacje o takim problemie z tym telefonem... i problem nie jest im znany.
Po dłuższej rozmowie z miłą panią otrzymałem numer do oficjalnego serwisu (W-Support) i powiedziała bym się z nimi skontaktował i przesłał im też filmiki ,które nakręciłem i opisał problem.
Niestety od dłuższego czasu do tego serwisu nie mogę się dodzwonić. Po kilkukrotnych próbach dałem sobie narazie spokój. Przy każdym połączeniu zgłasza się sekretarka(głos męski) informująca o tym,że jestem pierwszy w kolejce i jeśli jakaś linia będzie wolna to mnie połączą i zaczyna lecieć muzyczka... kilka razy dzwoniłem zawsze niby byłem pierwszy :] niestety z nikim mnie nie połaczyło. Ostatnie moje połączenie z tym numerem trwało 18minut byłem zdeterminowany by w końcu ktoś odebrał. Stałem sobie w kuchni i podrygiwałem do muzyki... Niestety na oczekiwaniu się skończyło.
Oczywiscie o PCC też mi wcześniej Pani wspomniała, jednak powiedziałem jej ,że w dniu wczorajszym wieczorem podłączyłem do komputera i w programie wyskoczyła informacja ,że mam aktualny soft. Mimo to uzyłem opcji naprawy telefonu jednak problem pozostał.
Napewno wada konstrukcyjna nie softu.. tylko jakoś z problemem w iphonach już chyba z 2 lata? temu jakoś sobie w końcu poradzili,a tutaj niby nigdy nie dostali zgłoszenia o takim problemie. Przekaząłem jej ,że znalazłem podobne informacje na forach,które dokładnie odzwierciedlają mój problem. No ,ale w (dużym skrócie) takie miejsca nie są rzetelne.
Jednak po opisaniu jej problemu przyznała mi rację,że taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
Podała mi 2 możłiwe rozwiązania:
1- jeśli serwis zdiagnozuje usterkę to ją naprawi/najprawdopodobniej wymieni płytę główną
2- jeśli nie będzie mogł naprawić usterki dostanę pismo z ekspertyzy z którym bedę musiał udać się do sprzedawcy ,gdzie sprzedawca będzie miał wtedy wymienić telefon na inny lub zwrócić gotówkę.
Ehhh... powoli zaczynam się bać,że tak czy siak nie zobacze telefonu przez conajmniej miesiąc.
Edited by infernovip, 29 March 2013 - 17:14.
#16 OFFLINE
Posted 29 March 2013 - 21:36
Ja Ci podam jeszcze dwa inne rozwiązania:
1. Dołóż 100-130 zł i kup sobie MW600 - będziesz miał super słuchawki i problem z zanikaniem zasięgu rozwiązany, albo:
2. Wystaw dziada póki nowy na jakiejś aukcji lub w naszej giełdzie, kup sobie Xperię pro, Xperię arc albo arc S i Twoje problemy z telefonem będą rozwiązane

#17 OFFLINE
Posted 29 March 2013 - 23:05
Moja obecna lista telefonów:
K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)
Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua
#18 OFFLINE
Posted 30 March 2013 - 02:19

#19 OFFLINE
Posted 01 April 2013 - 12:21
co do bluetootha brałbym to pod uwagę... myślałem o tym niestety:] co się okazuje,że przecież udo działa tak samo jak ręka i mając telefon w kieszeni tak samo sprawa wygląda z zasięgiem jak przy trzymaniu w ręce:] no i np dostaje się smsa z nieodebranymi połączeniami jak telefon nie dzwonił... co oznacza ,że musiał ktoś dzwonić w momencie jak zasięg stracił jak juz zysał przyszło powiadomienie:] o próbie połączenia:] ohhh..... ciągle święta... we wtorek mogę być zajęty dlatego dopiero od środy najprawdopodobniej zacznę próby dodzwonienia się do w-support... no ale załamuje mnie to,że zdaję sobie sprawę z tego ,że nic z tym nie zrobią... a telefon jest świetny i świetne zdjęcia robi naprawdę świetne.
nie wiem czy ktoś się z czymś takim spotkał z czym ja... ale wczoraj miałem inny problem ... ekran przestał reagować na dotyk... podświetlane klawisze na przeźroczystym pasku działały ale ekran nie... chwilowe wyłączenie i włączenie nie pomaga. trzeba bygasić ekran na jakies 15 sekund i wtedy po wybudzeniu znów wszystko jest ok... dziwne.....
#20 OFFLINE
Posted 01 April 2013 - 21:25