Jump to content

Xperia ion z certyfikatem GCF – czy wreszcie doczekamy się debiutu tego telefonu?

• Please log in to reply
12 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 23 April 2012 - 10:21

Od dłuższego czasu trwają spekulacje związane z Sony Xperia ion. Jak można zauważyć o telefonie praktycznie nie mówi się nic i cały szum medialny wokół niego opadł zaraz po CES w styczniu. Telefon miał się pojawić w sprzedaży w 2 kwartale 2012 roku i choć jesteśmy w jego pełni, to cały czas nie możemy się doczekać jakichkolwiek wzmianek na temat Xperia ion.
W zeszłym tygodniu pojawiła się nadzieja, że "amerykańska" Xperia ujrzy jednak światło dzienne. Xperia ion została bowiem zgłoszona do

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

(Global Certification Forum). Czy ten krok okaże się ostatnim z gatunku "wirtualnych" i ion wreszcie pojawi się fizycznie w sprzedaży? Miejmy nadzieje, że odpowiedź uzyskamy już niebawem. Kolejne działania w postaci certyfikacji w GCF świadczą, że telefon w dalszym ciągu znajduje się w planach Sony.

#2 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts
    • Time Online: 15d 1h 1m

Posted 23 April 2012 - 10:35

Jak napisałem w temacie aktualizacji ICS. Sony tylko dużo krzyczy ale efekty są żadne lub mizerne jak ten ich cały ICS. Od Aino i Satio SE zaczęło schodzić na psy,też był wielki szum jakie to mają nie być telefony a wyszło jak zawsze czyli po wejściu zamiast zachwytu wielka cisz się zrobiła. Iphone też robi wielkie zamieszanie przed wypuszczeniem czegoś a potem trzeba czekać bo coś tam itd. a jak już się pokaże to okazuje się,że to nie to co miało być.
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#3 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 05 May 2012 - 15:51

No i już wiadomo, że Ion będzie dostępny na całym świecie, w tym w Europie. Podobno sprzedaż ma ruszyć jeszcze w tym miesiącu. To dobra wiadomość, ale... Chwila, chwila... żeby nie było tak pięknie, okazuje się że ogólnoświatowa wersja Xperii ion będzie pozbawiona modułu LTE!!! Sony zamiast tego zamontuje do Iona moduł HSPA + :blink: 5 miesięcy po hucznej zapowiedzi pierwszego smartphone'a LTE firma wprowadza do sprzedaży produkt pozbawiony tej innowacyjnej funkcji. Czy tak postępuje wiarygodna firma z zasadami? Jak dla mnie to kompromitacja firmy Sony. Na całej linii <_<

#4 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 05 May 2012 - 19:26

Już dawno pisałem,że Sony od jakiegoś czasu stacza się w dół gdy inne firmy się rozwijają,chociażby HTC z oneX bije wszystkie soniaki na łeb i nawet HTC nie robiła wielkiego szumu wokół tego telefonu(wręcz żadnego) a Sony wręcz przeciwnie,jeszcze do wprowadzenia modelu trochę czasu a nagonka medialna jakby to nie wiadomo co miało wejść :lotpot:
Tak jest np. z XperiąS jeszcze nie weszła a od początku wokół niej same kontrowersje: nie ma tego,tamtego,to niedopracowane itd. myślą,że aparat 12mpx załatwi sprawę tak jak w Satio a reszta zostanie poprawianym prototypem a cenę wystawią kosmiczną jak cygan za matkę tak jak jest do tej pory z Satio. Żenada.
99% idiotów czyta posty z ręką na myszce... Nie zdejmuj! Teraz na to za późno!!!

#5 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts
    • Time Online: 77d 20h 17m

Posted 05 May 2012 - 19:32

Coś mi się wydaje że specjalnie nie wbudowali modułu LTE w Xperi Ion , ponieważ Xperia Ion miała być tylko i wyłącznie dla sieci AT&T i musieli coś zrobić żeby ta wersja dostępna właśnie w tej sieci wyróżniała się czymś od tej podstawowej czyli w tym wypadku modułem LTE

Edited by jack79, 06 May 2012 - 14:38.

#6 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 05 May 2012 - 19:38

View Postjack79, on 05 May 2012 - 19:32, said:

Coś mi się wydaje że specjalnie nie wbudowali modułu LTE w Xperi Ion , ponieważ Xperia Ion miała być tylko i wyłącznie dla sieci AT&T i musieli coś zrobić że ta wersja dostępna właśnie w tej sieci wyróżniała się czymś od tej podstawowej czyli w tym wypadku modułem LTE

Wiesz co mogli zrobić? Mogli jej nie wprowadzać do sprzedaży poza siedzią AT&T :angry: Wtedy byłaby unikalna, na wyłączność.  Robią ludziom wodę z mózgu, 5 miesięcy newsów o tym że Ion ma LTE i nagle co? Krótkie oświadczenie że dostępny będzie na całym świecie ale bez LTE? W momencie kiedy konkurencja prześciga się na rdzenie, cale, wersje Androida i inne standardy oni nie potrafią dotrzymać słowa i wprowadzić JEDNEGO urządzenia wspierającego współczesny tryb transmisji danych? No proszę Cię... Mam nadzieję że przestaną używać znaczka :se: na swoich marnych produktach, bo to co teraz wyprawiają nie ma niczego wspólnego z solidnymi i niezawodnymi niegdyś produktami Sony Ericsson, które niegdyś stanowiły wzór pod względem specyfikacji technicznej do naśladowania <_<

#7 OFFLINE   jack79

jack79
  • Serwisant forum
  • 1,062 posts
    • Time Online: 77d 20h 17m

Posted 06 May 2012 - 14:44

Może nie będzie aż tak źle, ale niestety tego modułu LTE będzie trochę brakować.Ciekawe czy w tajemniczej Hayabusy się w końcu zdecydują się pójść o krok na przód i wbudować moduł LTE.A swoją drogą to ciekawe czy Sony zamierza wypuść coś z QWERTY (następca pro/mni pro) ,bo jak na razie nie było żadnych informacji na ten temat

Edited by jack79, 06 May 2012 - 15:35.

#8 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 06 May 2012 - 15:09

Plotka głosi o nowej Xperia PLAY z dodatkową klawiaturą QWERTY - poza tym cisza.

Co do zubożałej Xperia ion. Być może zubożała wersja telefonu związane jest z ograniczoną możliwością wykorzystania tej technologii w pozostałych krajach. Może Sony uznało, że po co montować coś z czego prawie nikt nie skorzysta?

#9 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 06 May 2012 - 17:06

View PostMikołaj, on 06 May 2012 - 15:09, said:

Co do zubożałej Xperia ion. Być może zubożała wersja telefonu związane jest z ograniczoną możliwością wykorzystania tej technologii w pozostałych krajach. Może Sony uznało, że po co montować coś z czego prawie nikt nie skorzysta?

O takich rzeczach się myśli przed zaprojektowaniem i zaprezentowaniem telefonu. Poza tym jeśli Sony chce konkurować z gigantami, musi wyznaczać nowe kierunki. Produkowanie mobilnych urządzeń z dostępem do szybkiego internetu jest właśnie takim kierunkiem, a nawet koniecznością. Znalazłem taką stronkę:

gdzie pokazany jest zasięg min. LTE na całym świecie. Lista jest jak widzimy niekompletna, bo brakuje na niej informacji, że LTE jest dostępny np. w sieci Plus. Jasne, operatorzy muszą wyłożyć masę pieniędzy na rozbudowę infrastruktury, ale muszą to zrobić żeby przyciągnąć klientów. W dzisiejszych czasach dostęp do internetu to podstawa. Na pocieszenie zostaje fakt, że HSPA + nie jest takie złe, bo oferuje internet do 14,4 megabitów na sekundę co jest przyzwoitą prędkością, ale LTE oferuje do 100 megabitów :)  Pewnie w przeciągu najbliższych miesięcy przekonamy się, czy była to dobra czy zła decyzja Sony... Moim zdaniem zła, bo nie tak powinien wyglądać postęp :unsure: W 2003 roku też nikt nie używał 3G, wielu o nim nawet nie słyszało a miliony ludzi cieszyli się z czarnobiałej Nokii 3310 (niektórzy nawet z kolorowej 3510i), a mimo to wprowadzono do sprzedaży Sony Ericssona Z1010 i mobilizowano tym samym operatorów do rozwoju infrastruktury. Dzisiaj 3G to absolutne minimum w każdym telefonie z dostępem do internetu, a standardem stało się HSDPA / HSPA. No ale aby postęp trwał, trzeba postawić pierwszy krok... nie będzie słuchawek LTE na rynku i popytu ze strony konsumentów, to po co mają operatorzy wykładać ciężkie miliony na rozwój infrastruktury? :)

#10 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 06 May 2012 - 21:25

Panowie o czym Wy tu piszecie??? mieszkam pod nadajnikiem Plusa w średnim mieście,gdzie jest i Cyfrowy polszmat i mogę zapomnieć o LTE(chociaż go reklamują na wszystkich stacjach) z tym to jest tak: wszyscy o tym słyszeli,ale nie wielu widziało to na oczy. Operatorzy @jurij nic nie muszą ewentualnie nie będzie telefonów Sony w ich ofercie i w końcu samo SE padnie na pysk z wielkim hukiem tak jak ich zapowiedzi telefonów :fala: SonyEricsson wypuściło kilka modeli z których mogą być dumni. Pod szyldem Sony w Europie jeszcze nie ma żadnego a to co proponują(XperiaS) to będzie ulepszany prototyp typu Satio. Tylko,że Satio ma xenona i zgrabną sylwetkę czego o XperiS nie można powiedzieć. Nic więcej nie napiszę.bo szkoda mi klawiatury :D

#11 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 06 May 2012 - 21:34

View Postneron, on 06 May 2012 - 21:25, said:

mieszkam pod nadajnikiem Plusa w średnim mieście,gdzie jest i Cyfrowy polszmat i mogę zapomnieć o LTE(chociaż go reklamują na wszystkich stacjach) z tym to jest tak: wszyscy o tym słyszeli,ale nie wielu widziało to na oczy. Operatorzy @jurij nic nie muszą ewentualnie nie będzie telefonów Sony w ich ofercie i w końcu samo SE padnie na pysk z wielkim hukiem tak jak ich zapowiedzi telefonów :fala:

To, że mieszkasz pod nadajnikiem o niczym nie świadczy. Po pierwsze - musiałby to być nadajnik LTE. Sprawdź sobie na stronie Plusa zasięg. Po drugie - musiałbyś mieć albo modem albo telefon obsługujący tę technologię, żeby korzystać z zasięgu LTE. Podejrzewam, że nie masz ani jednego, ani drugiego. Gdyby LTE dodawane było jako standard do każdego nowego produktu Sony, tak jak to niegdyś było z 3G u Sony Ericssona i jego flagowymi modelami Z1010, potem Z800, V800, K600 itd. , sytuacja zaczęłaby się rozwijać. A co do operatorów, jeśli nie mają zamiaru inwestować w infrastrukturę i nowości, to prędzej czy później padną. Gdyby teraz jakiś operator nie oferował usług 3G , nie miałby prawa bytu na rynku lub zajmował niszową pozycję. Swoją drogą, aż się łezka w oku kręci jak sobie przypomnę pierwsze miesiące 3G w Polsce :rolleyes: Też wtedy każdy mówił, że ponoć jest, ale nikt tego jeszcze nie widział... Pierwsze Z1010 za prawie 2 tysiące, pierwsze MMS-y w Plusie za 2 PLN... Potem w Idei dostawało się 50 darmowych MMS do testów do wszystkich sieci... Był okres, że minuta połączenia wideo kosztowała tyle samo co minuta zwykłego połączenia... Gdyby nie narzucili chorych stawek za wideo rozmowy, może były by bardziej popularne :rolleyes: Ehh...

#12 OFFLINE   neron

neron
  • User
  • 394 posts

Posted 06 May 2012 - 21:56

Pewnie w Plusie widziałeś reklamę przetestowania LTE przez miesiąc za free :)(tam nie podają gdzie jest to możliwe)  to co mam iść do sądu jak u mnie tego nie ma :o ?to po co reklamować g***o? To całe LTE jest taką samą chałą jak ICS. Oglądniesz 5 filmów w Hd w 1 dzień i masz cały miesiąc pozamiatany. Potem będziesz leciał na tzw. socjalu. Nie ma czym zaszaleć ale i nie umrzesz. To ja już wolę radiówkę,w miarę szybka i bez ograniczeń :D
Nadajniki LTE u nas są jak nadajniki Play------------ nie za gęste. I przez satelitę też LTE nie pójdzie wszędzie.

#13 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 06 May 2012 - 22:10

A samemu sprawdzić nie łaska:

? Po to jest okres testowy, żebyś mógł przetestować. Nie podoba się - nie kupuj. Z tego co widzę zasięg jest w wielu mniejszych i większych miastach. Od miast się zazwyczaj zaczyna budowę infrastruktury, potem się pokrywa pozostałe ważniejsze części kraju. Jak dla mnie jest to bardzo fajna sprawa, zwłaszcza jak jedziesz np. pociągiem, masz przesiadkę w Warszawie czy Krakowie i chcesz sobie obejrzeć w trasie jakąś np. komedię czy kupić np. GTA III na Androida, wchodzisz na swoje ftp, chmurę, sklepu online etc. , ściągasz w kilka minut, grę, film czy dwa i masz zajęcie na resztę podróży. Możesz też przesłać komuś większe ilości danych bez czekania aż się cokolwiek zuploaduje itd. Szybki net w dzisiejszych czasach to podstawa :) No ale jak Sony będzie stosowało w przyszłości takie zagrywki jak z Ionem, to LTE nie prędko zagości pod europejskimi strzechami na dobre :unsure:

0 user(s) are reading this topic