Mikołaj, on 12 April 2012 - 10:34, said:
Witam
W niedługim czasie będę nabywał telefon dla dziecka (ubiegając pytanie Jurija - nie mojego).
Dobrze że to napisałeś, bo już miałem pytać

Chociaż troszkę szkoda, bo tak wiele by to wyjaśniało
Chłopak ma 10 lat i ma to być jego pierwszy telefon, który w razie potrzeby będzie ze sobą zabierał.
Wymagania:
- prosty - ma dzwonić i pisać SMS - na bajery przyjdzie czas

- wolałbym wykluczyć klapki i slidery
-
wytrzymały - obudowa i bateria
- na gwarancji - najlepiej pełnej
- cena
150-200 zł
- fabrycznie nowy
Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że założysz kiedykolwiek temat z takimi wymaganiami

Wiesz dobrze, że Sony Ericsson od 2009 roku nie produkuje modeli z półki low end, nawet wszystkomających telefonów ze średniej półki nie robią. Nawet jeśli uda Ci się kupić coś nowego, to nie będzie to miało żadnej gwarancji. Więc trzy ostatnie warunki MUSISZ wyeliminować. Albo przynajmniej któryś z nich. Domyślam się, że to ma być prezent na 1 komunię, która się zbliża wielkimi krokami. Wtedy faktycznie lipa byłaby dać coś używanego.
Moja propozycja (z tego co udało mi się znaleźć):
Please Login HERE or Register HERE to see this link!
- Sony Ericsson W350i o wdzięcznej nazwie kodowej Joanna

Folie na wyświetlaczu, ładny stan, poruty nie powinno być. Aczkolwiek nie jest to wytrzymały egzemplarz (klapka lubi odpadać) więc dziecko będzie się musiało uczyć dbania o swoją własność. Platforma PNX5230, można conieco potuningować, ma walkmana, nieduży, lekki - dla dziesięciolatka w sam raz.
Inne opcje:
- możesz się rozglądać za czymś takim:
- dziecku więcej funkcji nie jest potrzebnych, ale po otrzymaniu czegoś takiego dziecko może popaść w kompleksy - ryzyko poruty w szkole dosyć spore.
- możesz się rozglądać za tym modelem:
- dla dziecka w sam raz. Funkcje przyzwoite, myślę że jedna z lepszych opcji na rynku. Możliwości tuningu spore, także polecam
No i na koniec kilka słów sprowadzających na ziemię. Dziecko nie potrzebuje nowego wypasionego telefonu (o ile w ogóle musi mieć telefon, bo wcale nie musi). Szczerze mówiąc kupno dziecku K750 powinno być w zupełności wystarczające. A modele klasy K800 / W850 to już absolutne maksimum. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że bardzo szybko zgubi ten telefon lub mu go skroją, zniszczy, zepsuje etc. Więc gdyby to nie była kwestia komunii, polecam kupno k750 / K800 / W850 / W660 i wymiana obudowy na nową. Amen