Jump to content

[Rozwiązany] Nowy telefon do 150-200 zł [dla dziecka]

• This topic is locked This topic is locked
12 replies to this topic

#1 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 12 April 2012 - 10:34

Witam :)

W niedługim czasie będę nabywał telefon dla dziecka (ubiegając pytanie Jurija - nie mojego). Chłopak ma 10 lat i ma to być jego pierwszy telefon, który w razie potrzeby będzie ze sobą zabierał.

Wymagania:
- prosty - ma dzwonić i pisać SMS - na bajery przyjdzie czas ;)
- wolałbym wykluczyć klapki i slidery
- wytrzymały - obudowa i bateria
- na gwarancji - najlepiej pełnej
- cena 150-200
- fabrycznie nowy

Przeglądałem Allegro - wśród Sony Ericsson - ciężko coś znaleźć - tak wiem są aukcje - nawet dodałem je do obserwowanych, ale sprzedawcy i modele jakieś dziwne... albo telefon przeleżał 2-3 lata w na wystawie - bez opcji paragonu z "teraz", albo na odległość widać, że coś w tych aukcjach nie gra. Z modeli które widziałem to Cedar, W205, K610, W100 - w grę wchodziłby

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

i

... - ale aukcje mnie nie przekonują.

Licytacje pewnie pójdą wyżej...
Priorytetem jest SE - ale jakoś tego nie widzę przy tej ofercie...

Co do innych marek jestem gotów na wszystko Nokia, Samsung, LG i inne - zresztą zacząłem ich szukać w przedziale 50-150 zł -

tylko że ja nie mam bladego pojęcia o tych telefonach.

Czekam zatem na wszelkie propozycje - co do modeli, konkretnych aukcji itd, telefon chciałbym kupić w przeciągu tygodnia.

#2 OFFLINE   slivka91

slivka91

Autor najlepszego wpisu sierpnia 2013

• User
  • 555 posts
    • Time Online: 16d 8h 2m

Posted 12 April 2012 - 11:05

Moze k550i bylo by dobra opcja jak na pocztatek lub w660??
"Ćwierkają wróbelki, od samego rana..."

#3 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • Kraj::
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 12 April 2012 - 12:01

K510 może być dla dziecka. To mój pierwszy SE i bardzo dobrze go wspominam. K750 spełnia również wymagania, ale nowych już chyba nie ma.
Posted Image

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 12 April 2012 - 14:21

View PostMikołaj, on 12 April 2012 - 10:34, said:

Witam :)

W niedługim czasie będę nabywał telefon dla dziecka (ubiegając pytanie Jurija - nie mojego).

Dobrze że to napisałeś, bo już miałem pytać :) Chociaż troszkę szkoda, bo tak wiele by to wyjaśniało :rolleyes:

Chłopak ma 10 lat i ma to być jego pierwszy telefon, który w razie potrzeby będzie ze sobą zabierał.

Wymagania:
- cena 150-200
- fabrycznie nowy

Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że założysz kiedykolwiek temat z takimi wymaganiami :) Wiesz dobrze, że Sony Ericsson od 2009 roku nie produkuje modeli z półki low end, nawet wszystkomających telefonów ze średniej półki nie robią. Nawet jeśli uda Ci się kupić coś nowego, to nie będzie to miało żadnej gwarancji. Więc trzy ostatnie warunki MUSISZ wyeliminować. Albo przynajmniej któryś z nich. Domyślam się, że to ma być prezent na 1 komunię, która się zbliża wielkimi krokami. Wtedy faktycznie lipa byłaby dać coś używanego.

Moja propozycja (z tego co udało mi się znaleźć):

- Sony Ericsson W350i o wdzięcznej nazwie kodowej Joanna :) Folie na wyświetlaczu, ładny stan, poruty nie powinno być. Aczkolwiek nie jest to wytrzymały egzemplarz (klapka lubi odpadać) więc dziecko będzie się musiało uczyć dbania o swoją własność. Platforma PNX5230, można conieco potuningować, ma walkmana, nieduży, lekki - dla dziesięciolatka w sam raz.

Inne opcje:

- możesz się rozglądać za czymś takim:

- dziecku więcej funkcji nie jest potrzebnych, ale po otrzymaniu czegoś takiego dziecko może popaść w kompleksy - ryzyko poruty w szkole dosyć spore.
- możesz się rozglądać za tym modelem:

- dla dziecka w sam raz. Funkcje przyzwoite, myślę że jedna z lepszych opcji na rynku. Możliwości tuningu spore, także polecam :)

No i na koniec kilka słów sprowadzających na ziemię. Dziecko nie potrzebuje nowego wypasionego telefonu (o ile w ogóle musi mieć telefon, bo wcale nie musi). Szczerze mówiąc kupno dziecku K750 powinno być w zupełności wystarczające. A modele klasy K800 / W850 to już absolutne maksimum. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że bardzo szybko zgubi ten telefon lub mu go skroją, zniszczy, zepsuje etc. Więc gdyby to nie była kwestia komunii, polecam kupno k750 / K800 / W850 / W660 i wymiana obudowy na nową. Amen

#5 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 12 April 2012 - 19:15

Tak chodzi właśnie o tą okazję :)

Chciałbym mi o jak najprostszy model - dobrze wiem, że bajery nie są potrzebne i o tym napisałem. Myślę wręcz, że rodzice "małego" byliby na mnie źli za zbyt zajmujący chłopaka model. Chcę wręczyć nowy sprzęt, z pełną gwarancją "jakby co". Naite byłby super - choć aż za dobry. Mógłbym ewentualnie rozważyć zakup używki SE z opcją wymiany obudowy, ale przynajmniej przy rocznej gwarancji.

Od początku zakładałem, że przyjdzie mi wybierać z innych telefonów niż SE, a dlatego że nie mam o nich bladego pojęcia - głównie o te nokie, szajsungi i lg chciałbym dopytać...

Jurij: Post użytkownika Diabeł został usunięty - brak związku z tematem.

#6 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 12 April 2012 - 19:54

A dotykowe? Z lg to może Bali, Cookie? Z Samsungow to flagowa (:)) Avila albo Corby. Z Nokii to np 5200 byłaby dobra. Wytrzymała bardzo, ale to slider. Widziałem za czasów podstawówki dużo dzieciaków z tym telefonem.

Edited by phillix, 12 April 2012 - 19:56.

Posted Image

#7 OFFLINE   bartq92

bartq92

Super Moderator

• Super Moderator
  • 1,574 posts
    • Time Online: 79d 1h 3m
  • GG:
  • Miasto:KMY
  • TelefonHuawei P8
  • Rom: Stock
  • Operator: PLAY

Posted 12 April 2012 - 19:55

No nie bardzo to pasuje do Twojej propozycji phillix...

#8 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 12 April 2012 - 19:59

View Postphillix, on 12 April 2012 - 19:54, said:

A dotykowe? Z lg to może Bali, Cookie? Z Samsungow to flagowa ( :P) Avila albo Corby.

Daruj sobie takie wpisy <_< Avila i Cookie to największe syfy w historii GSM (tuż obok zylo).

View PostMikołaj, on 12 April 2012 - 19:15, said:

Tak chodzi właśnie o tą okazję :)

Chciałbym mi o jak najprostszy model - dobrze wiem, że bajery nie są potrzebne i o tym napisałem. Myślę wręcz, że rodzice "małego" byliby na mnie źli za zbyt zajmujący chłopaka model.

Rozumiem, że W350 jest zbyt wypasiona. Jak rodzice tak stawiają sprawę, to nie ma się co zastanawiać. Wypytaj o ulubiony kolor i wybierz coś z oferty Nokii:

Nokia 101 -

Nokia 1616 -

Nokia C1 -

Nokia X1 -

I po sprawie. Dziecko jak dorośnie, to kupi sobie lepszy model. Albo na bierzmowanie dostanie. Masz gwarancję, mało bajerów i czyste sumienie, bo rodzice nie będą się wściekać a dziecko nie będzie rozpuszczone i pozostanie w kontakcie :)

#9 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 12 April 2012 - 20:06

Jurij właśnie o takie propozycje mi chodziło. Przyjrzę się tym telefonom i sprzedawcom i podejmę decyzję. W dalszym ciągu proszę o propozycje i opinie na temat telefonów, które będą spełniać moje wymagania:

- cena 150-200
- fabrycznie nowy
Może ktoś używał albo miał styczność z telefonami pasującymi do wytycznych :)

#10 OFFLINE   bartq92

bartq92

Super Moderator

• Super Moderator
  • 1,574 posts
    • Time Online: 79d 1h 3m
  • GG:
  • Miasto:KMY
  • TelefonHuawei P8
  • Rom: Stock
  • Operator: PLAY

Posted 12 April 2012 - 20:19

No właśnie zapomniałem o tej Nokii 1616. Załatwiłem je już dla dwóch osób, teraz sobie go chwalą. Bardzo dobry telefon do dzwonienia, smsów.
Telefon mały, zgrabny, wytrzymały. Do tego fajny bajer w postaci latarki na górze :) Za 90 pare złotych masz nową z 24 miesięczną gwarancją.

Dziecko nie będzie miało kompleksów przy kolegach, bo nie nosi w kieszeni "starej cegły"

#11 OFFLINE   marmal215

marmal215
  • User
  • 607 posts
    • Time Online: 21d 6h

Posted 13 April 2012 - 19:41

Ja mógłbym polecić Nokię C1-01. Telefon bez zbędnych bajerów, a za razem dość dobrze wyglądający. Według mnie świetna propozycja, wymagania spełnia wszystkie, także tę opcję rozważałbym najpoważniej. Myślę, że byłaby lepsza niż 1616 - funkcje podobne (minimalne ;) ) a design według mnie w C1 ładniejszy.

DENON DJ

#12 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 16 April 2012 - 10:23

Poczytałem, przeanalizowałem i wybór padnie chyba na Nokie 1616. Zaważyło głównie solidniejsze wykonanie telefonu i mniej minusów wymienianych wśród jego użytkowników (główny to słyszalność głosu "na zewnątrz" w trakcie rozmów). Nokia C1-01 jest dużo ładniejsza i bardziej funkcjonalna - ma aparat, mp3, gprs i więcej innych "plusów". Często jednak wśród minusów wymieniana była trwałość obudowy, awaryjność i za słabą wg niektórych baterię. Kolejnym plusem dla 1616 jest fakt, że mogę ją w dobrej cenie kupić w rtv agd i avans - czyli "normalnej" sieci sklepów, co jest wg mnie ważne w przypadku prezentu, a nie w jakimś dziwnym sklepie gdzieś w Polsce.

Gdyby chodziło o drugi telefon i dziecko starsze te 2-3 lata - pewnie wybrałbym C1-01, jak na pierwszy telefon i wymagania:
- prosty - ma dzwonić i pisać SMS
- cena 150-200
- fabrycznie nowy
Nokia 1616 zdaje się je spełniać w 100%.

Jak zakupie telefon dam znać i zamknę ten temat, do tego czasu sprawa dalej jest otwarta ;)

#13 ONLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts

Posted 22 April 2012 - 10:48

Kupiłem Nokie 1616 w rtv agd za 99 zł. Telefon sprawa dość solidne wrażenie (z zachowaniem wszystkich proporcji) i wydaje mi się jak dla 9 - latka będzie idealną "pierwszą komórką". Dzięki wszystkim za opinie i porady.

Pozdrawiam :)

0 user(s) are reading this topic