Jump to content

Podstawka SmartDock dla Sony Xperia P [video, foto]

• Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 55m

Posted 03 March 2012 - 19:03

Podczas minionych już targów MWC w Barcelonie Sony poinformował, że podstawka

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

będzie dodatkiem do Sony Xperia P. Warto przypomnieć, że Sony SmartDock swój debiut zanotował przy premierze Xperia ion na tegorocznych CES 2012. Urządzenie posiada praktycznie te same cechy co znanego już z zeszłorocznych premier - LiveDock, który zadebiutował przy okazji premier "Xperia 2011". Nowy gadżet od Sony jest jednak wyposażony poza dwoma wejściami USB także port HDMI.

SmartDock dla Xperia P będzie umożliwiać po podłączeniu do telewizora: oglądanie filmów, przeglądanie zdjęć czy też słuchanie muzyki, a dzięki wejściom USB istnieje możliwość podłączenia klawiatury czy też myszki. Ponadto, podstawka pozwala na ładowanie telefonu oraz sterowanie telefonem przy pomocy pilota telewizora (przy odpowiedniej kompatybilności HDMI-CEC).

Dla tych którzy są ciekawi, czy SmartDock będzie można podłączyć do Xperia S, spieszę z odpowiedzią - teoretycznie tak, ale z uwagi na wejście HDMI, które w Xperia S umieszczone jest po drugiej stronie, jego funkcjonalność będzie znacznie ograniczona...

W tym miejscu zapraszam także do zapoznania się z poniższymi materiałami video oraz zdjęciami:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

#2 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 03 March 2012 - 23:44

Wiem że w żaden sposób nie można porównywać tego urządzenia do podstawki która była przy SE (u10i) Aino (mimo że wyglądem przypomina tamten model), ale sama idea podobała mi się w tamtym urządzeniu mimo że nie miała podobnych możliwości, ciekawie się to prezentowało i było (przynajmniej dla mnie) wygodną formą ładowarki czy kabla USB

Wyżej opisane urządzenie również mi się podoba tym bardziej że łączy w sobie tak wiele funkcji.

według mnie + dla Sony za te akcesoria (tu mówie już ogólnie np. o "zegarkach" BT, podstawkach etc.)

a minus dla takich szczegółów o jakich poinformował wyżej Mikołaj:

Dla tych którzy są ciekawi, czy SmartDock będzie można podłączyć do Xperia S, spieszę z odpowiedzią - teoretycznie tak, ale z uwagi na wejście HDMI, które w Xperia S umieszczone jest po drugiej stronie, jego funkcjonalność będzie znacznie ograniczona...

skoro telefony są z jednej "rodziny (NXT)" to mogli się już postarać żeby to i owo do siebie pasowało...

mimo wszystko ogólnie był bym zainteresowany kupnem takiej podstawki gdybym miał odpowiedni telefon.

Edited by Erin, 03 March 2012 - 23:45.

#3 OFFLINE   bartq92

bartq92

Super Moderator

• Super Moderator
  • 1,574 posts
    • Time Online: 79d 1h 3m
  • GG:
  • Kraj::
  • Miasto:KMY
  • TelefonHuawei P8
  • Rom: Stock
  • Operator: PLAY

Posted 04 March 2012 - 23:37

No właśnie, sam jestem fanem takich podstawek jednak niestety nikt nie pomyślał jeszcze o w miare uniwersalnej podstawce pod telefon.

skoro telefony są z jednej "rodziny (NXT)" to mogli się już postarać żeby to i owo do siebie pasowało...

Tak jak było z podstawką do Aino, mogli sie postarać, żeby pasowała też do Satio :)

#4 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Autor tematu
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 55m

Posted 06 March 2012 - 10:21

Nie wiem dlaczego nie można wypracować jednego standardu, który pasowałby do paru urządzeń. Zrozumiałbym gdyby do każdego telefonu oferowana była odrębna podstawka, a tak wygląda na to że dostępność SmartDock dla Xperia P ma dodatkowo podkreślać unikatowość i wyjątkowość tego modelu. Marketingowo chyba lepsze byłyby ruchy, które poprawiałby wizerunek i atrakcyjność całej serii NXT a nie tylko jednego modelu...

#5 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 06 March 2012 - 16:29

Kiedyś tak było... Na DSS-20 czy DSS-25 mogę postawić KAŻDY telefon Ericssona czy Sony Ericssona z data portem. Potem zaczęło się kombinowanie z wypuszczaniem telefonów z fastportem w każdym innym miejscu, byle nie na dole. A teraz to już w ogóle wolna amerykanka... I wszystko ku wygodzie użytkownika :) Tylko czemu nadal nie widzę, gdzie ten postęp :rolleyes:

0 user(s) are reading this topic