Jump to content

Aplikacje wraz z softem(usuwanie)

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 OFFLINE   J0hn_Frusciante

J0hn_Frusciante
  • User
  • 2 posts
    • Time Online: 1h 39m
  • Kraj::
  • Operator: T-Mobile

Posted 29 January 2012 - 19:43

Witam, jak w nazwie tematu.. Czy istnieje jakaś możliwość usunięcia programu tzn aplikacji, która jest instalowana wraz z softem? Pytam dlatego, że np. wyszła nowa wersja youtuba dawno temu(1.4.7), a na moim ELM'ie jest jakaś stara i nie mogę zaktualizować bo mój youtube jest zablokowany..

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 29 January 2012 - 20:01

Wejdź farem z wtyczką SEFP2 do katalogu: TPAPRESETDEFAULTJAVA albo TPAPRESETSYSTEMAMS i usuń stamtąd youtube po czym zainstaluj dowolną wersję :)

#3 OFFLINE   J0hn_Frusciante

J0hn_Frusciante
  • Autor tematu
  • User
  • 2 posts
    • Time Online: 1h 39m

Posted 29 January 2012 - 20:05

Rzecz w tym, że mój ELM ma certyfikat RED i nic Farem nie da się usunąć, podmieniłem jakiś plik youtube.jar tym moim nowym..

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 29 January 2012 - 20:33

Użyj skryptu: http://www.sonyerics...likow-telefonu/ :)

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<customization>
<file-cooperation>
<file-op parse-mask="fa" op="delete" source="tpa/preset/system/ams/YouTube.jar" />
<file-op parse-mask="fa" op="delete" source="tpa/preset/system/ams/YouTube.jad" />
</file-operations>
</customization>

#5 OFFLINE   czorcia7

czorcia7
  • User
  • 23 posts
    • Time Online: 1d 2h 53m

Posted 20 July 2014 - 11:52

Ten skrypt mam zapisać w notatniku a potem gdzie go skopiowac?
Próbowałem kasować farem ale nie można (wyskakuje jakis komunikat o błedzie)
:(

Edited by czorcia7, 20 July 2014 - 12:03.

#6 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 3h 30m

Posted 22 July 2014 - 09:49

Akurat na REDzie można usuwać pliki, więc wystarczy, że wejdziesz FARem do folderu, ustawisz się na pliku i klikniesz F8. Jak chcesz się bawić skryptami to tu masz wszystko dokładnie wyjaśnione: http://www.sonyerics...likow-telefonu/
WALKMAN®

#7 OFFLINE   spinerr

spinerr
  • User
  • 14 posts
    • Time Online: 22h 39m
  • Operator: Plus

Posted 22 December 2014 - 01:27

>Akurat na REDzie można usuwać pliki, więc wystarczy, że wejdziesz FARem do folderu

podobna sprawa. Far pisze że CID80 i nie będzie działać. Domyślam się że RED to znaczy cid80.
Jak się dostać do plików systemowych? chciałem skasować aplikacje predefiniowane. Z tego co widzę trzeba zmienić CID/certyfikat na brown albo blue (ten certyfikat to jakiś klucz sprzętowy? wersja softu?).

I druga sprawa, dlaczego niby tylko skrypty mają działać. Przecież skrypt to zautomatyzowana czynność, czemu ręcznie by się miało nie dać?

#8 OFFLINE   spinerr

spinerr
  • User
  • 14 posts

Posted 14 January 2015 - 17:19

Częściowo sam sobie odpowiadam z tego co znalazłem. CID głównie określa platformę sprzętową telefonu, żeby go zmienić trzeba przeprogramować wsad co wymaga przyłożenia wyższego napięcia(7.5V?) niż normalnie jest w USB lub przelutowania. Generalnie nie ma sensu tego ruszać. Certyfikat zaś to zabezpieczenie, chyba programowe, które blokuje dostęp do systemu przez standardowy interfejs. Blokada polega najwyraźniej na tym, że w zwykłym połączeniu kablem USB wykorzystuje się jakiś specjalny sposób komunikacji, który nie jest powszechnie znany, po to, aby ludzie kupowali płatny dostęp. Dopiery boxy wiedzą jak "przemowić" do telefonu, lub mają w ogóle inny sposób dostępu bezpośrednio do pamięci. Powszechne programy też z czasem dowiadują się jak gadać z telefonem z tym, że ktoś to musi rozgryźć, a potem udostępnić za darmo.

Jeszcze mnie jedno ciekawi, gdzie (który plik) jest jakaś lista programów które są zainstalowane w systemie. Jeśli wywalę .jar z systemu to czy program nie pozostanie na liście aplikacji??

#9 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 3h 30m

Posted 14 January 2015 - 19:46

Z listy też usuniesz.
WALKMAN®

#10 OFFLINE   spinerr

spinerr
  • User
  • 14 posts

Posted 20 January 2015 - 21:46

not found, on 14 January 2015 - 19:46, said:

Z listy też usuniesz.

Zauważyłem jeszcze, że aplikacje tworzą co najmniej dwa pliki po instalacji. Jeden w folderze z aplikacją xxxx.b i drugi z ustawieniami w folderze java/db/xxxxxx.d. Ten drugi jest związany z ustawieniami danej aplikacji. Jak powiązać te pliki z aplikacją, żeby też je usunąć?

0 user(s) are reading this topic