Jump to content

Dziesiąte urodziny Windows XP

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 25 August 2011 - 12:03

Dokładnie dziesięć lat temu Microsoft zakończył prace nad Windows XP i przekazał system swoim partnerom. Miesiąc później wszedł do sprzedaży i wykosił konkurencję.

24 sierpnia 2001 Windows XP uzyskał status RTM. To bardzo ważne wydarzenie dla Microsoftu, bowiem był to pierwszy system operacyjny przeznaczony również dla użytku domowego, który opierał się na jądrze NT. Poprzednia generacja systemów Windows rozbita była na dwie linie: Windows 2000, na kernelu NT, przeznaczony był do firm i pracy. Windows Me, wywodzący się z Windows 9x, był systemem dla użytkowników domowych. Wraz z premierą XP pozostały tylko dwie linie systemów Mirosoftu: Windows i Windows Server.

24 sierpnia odbyła się mała ceremonia, kiedy to Bill Gates i Jim Allchin odebrali na oczach dziennikarzy gotowy kod, po czym zapakowali go do walizki, która następnie została zapakowana do helikoptera, który odleciał do Della i HP, by im przekazać system.

System miał mieć premierę 25 października, towarzyszyć jej miała gigantyczna impreza w Nowym Jorku. Ta się jednak nie odbyła: 5 tygodni przed premierą Nowy Jork padł ofiarą największego zamachu terrorystycznego w historii.
Windows XP i tak odniósł sukces. W pewnym momencie osiągnął rekordowy udział 80 procent na rynku. Obecnie wciąż jest chętnie używany, kontrolując prawie połowę wszystkich komputerów na świecie.

Jego gigantyczna popularność obarczona była jednak ciężkim brzemieniem: cyberprzestępcy obrali sobie ten system za cel, obnażając jego wiele usterek w zabezpieczeniach. Musieliśmy czekać aż do dodatku Service Pack 2, by owa sytuacja się ustabilizowała.

Źródło: technowinki

#2 OFFLINE   timmi

timmi

Zdobywca 2 miejsca w Drugim Quizie Forum Sony Ericsson World

• User
  • 863 posts
    • Time Online: 78d 5h 33m

Posted 06 February 2013 - 15:41

Najlepszy system jaki wyszedł potem win7 a vista i  win8 :facepalm:

Edited by timmi, 06 February 2013 - 15:42.

#3 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • Kraj::
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 06 February 2013 - 15:57

A 2000?
Posted Image

#4 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

Zwycięzca konkursu foto "Pokaż z bliska atuty SE"

• User
  • 682 posts
    • Time Online: 31d 4h 48m

Posted 06 February 2013 - 16:15

a 2000 to totalna porażka, Vista tamtych czasów...
Skoro człowiek człowiekowi wilkiem to czy zombie zombie zombie?

#5 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 06 February 2013 - 16:48

View PostGoomowiec, on 06 February 2013 - 16:15, said:

a 2000 to totalna porażka, Vista tamtych czasów...

no chyba jednak nie, najlepszy system z serii NT przed XP. Milenium był porażką. Vista też nie jest porażką jeśli ma się mózg i potrafi dobrze zoptymalizować system, ci którzy nie korzystali wystarczająco długo z tego systemu mogą tylko tak pisać...
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#6 OFFLINE   mikey

mikey

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 131 posts
    • Time Online: 4d 1h 1m

Posted 06 February 2013 - 16:53

no chyba jednak nie, najlepszy system z serii NT przed XP. Milenium był porażką. Vista też nie jest porażką jeśli ma się mózg i potrafi dobrze zoptymalizować system, ci którzy nie korzystali wystarczająco długo z tego systemu mogą tylko tak pisać...
Mało korzystałem ale się zgadzam, dobra optymalizacja i Vista też działa jak należy.
Posted Image

#7 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 06 February 2013 - 17:05

nie to ze coś ale w szkole średniej pracowałem na Viście przez około 1.5 roku i z każdą łatką było coraz lepiej, jednak w dalszym ciągu była (i jest) ona gorsza od xp. nie wystarcza mi fakt że "ładnie wygląda" bo instalacja systemu dla ładnego wyglądu mija się z celem...

#8 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 06 February 2013 - 17:08

Vista to połączenie XP i 7. W szkolnej bibliotece mamy i nie narzekam. Ja zawsze preferuję 7 ;)
Posted Image

#9 OFFLINE   hunter3000

hunter3000

Autor najlepszego postu 2013 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 719 posts
    • Time Online: 28d 19h 19m

Posted 06 February 2013 - 17:36

View PostGoomowiec, on 06 February 2013 - 17:05, said:

nie to ze coś ale w szkole średniej pracowałem na Viście przez około 1.5 roku i z każdą łatką było coraz lepiej, jednak w dalszym ciągu była (i jest) ona gorsza od xp. nie wystarcza mi fakt że "ładnie wygląda" bo instalacja systemu dla ładnego wyglądu mija się z celem...

Słabo. Po instalacji SP2 jest pionier szybkości, ponadto wyobraź sobie jest lepsza od XP.
  • Wsparcie DirectX 10
  • Nowy jądro systemu 6.x
  • Wsparcie nowego sprzętu
  • Nowy sposób instalacji systemu i wdrażania
Jest tego dużo poczytaj sobie, może i xp jest szybszy od Visty ale teoretycznie Vista jest bardziej funkcjonalna od starucha XP :)
Pomogłem? Daj plusika

Moja obecna lista telefonów:

K320 | W550 | W660 | W950 | W20 (Zylo)

Xperia XZ2 Premium | M4 Aqua

#10 OFFLINE   Goomowiec

Goomowiec

• User
  • 682 posts

Posted 06 February 2013 - 19:31

Wsparcie DirectX 10

można wiec zagrać w 6 gier które obsługuja w pełni dx10 :D brawooo

Wsparcie nowego sprzętu

do tej powy nie spotkałem sie z urządzeniem które nie chciało by mi działać na xp, dziwne

Nowy sposób instalacji systemu i wdrażania

o tym mogłem nie wiedzieć bo osobiście Visty nie instalowałem nikomu nigdy, ale fundamentalnych zmian w instalacji pewnie nie ma, dalej sie patrzy jak leci kreska do końca :D

#11 OFFLINE   not found

not found

Moderator

• Super Moderator
  • 2,433 posts
    • Time Online: 107d 5h 11m

Posted 06 February 2013 - 22:15

Używam Visty Ultimate już długi czas i naprawdę nie ma co narzekać. Też zawsze wszyscy znajomi mówili, że vista jest beznadziejna, że najgorszy system. Ja też tak myślałem dopóki sam nie zacząłem używać :D Oczywiście nie obyłoby się bez modyfikacji :P Optymalizacja to podstawa w każdym systemie operacyjnym...
WALKMAN®

#12 OFFLINE   phillix

phillix

• User
  • 2,024 posts
  • TelefoniPhone 5

Posted 06 February 2013 - 22:17

Też zawsze wszyscy znajomi mówili, że vista jest beznadziejna, że najgorszy system.

nie wiedzieli co mówią :D
Posted Image

1 user(s) are reading this topic