Jump to content

Porozumienie roamingowe pomiędzy PTK Centertel a Play

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 20h 4m

Posted 27 November 2011 - 12:59

Play nawiązał porozumienie z PTK Centertel, w związku z czym abonenci będą mogli skorzystać z zasięgu sieci Orange na podobnych zasadach jak w przypadku sieci Plus.

Proces uruchamiania dostępu do nowej sieci potrwa kilka tygodni. Klienci będą przełączani na roaming w Orange stopniowo, a większość z nich zauważy zmiany dopiero po pewnym czasie. Proces logowania do poszczególnych sieci jest całkowicie automatyczny i nie wymaga włączenia żadnej nowej usługi.

Ceny za połączenia głosowe i wszystkie inne usługi działają na niezmienionym poziomie i przy zachowaniu tej samej ceny. Abonenci oferty Play Online nadal mogą korzystać jedynie z własnych nadajników P4.

Współpraca z partnerami roamingowymi z punktu widzenia Klienta będzie wyglądać następująco:
telefon zawsze szuka sieci macierzystej (Play)
- w przypadku braku zasięgu sieci Play, telefon poszuka sieci Plus
- w przypadku braku zasięgu sieci Plus, telefon poszuka sieci Orange

Źródło:

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

#2 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 28 November 2011 - 01:08

He he a nie prościej od razu przenieść numer do Orange, cieszyć się dobrym zasięgiem, niskimi stawkami połączeń, smsów i internetu, korzystać z pakietów i bonusów i co najważniejsze - nie pozwalać na płacenie dodatkowego haraczu za połączenia do PLAY? Ludzie to czasami kombinują, jak koń pod górę... :rolleyes:

#3 OFFLINE   mikey

mikey

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 131 posts
    • Time Online: 4d 1h 1m

Posted 28 November 2011 - 16:41

View PostJurij, on 28 November 2011 - 01:08, said:

He he a nie prościej od razu przenieść numer do Orange, cieszyć się dobrym zasięgiem, niskimi stawkami połączeń, smsów i internetu, korzystać z pakietów i bonusów i co najważniejsze - nie pozwalać na płacenie dodatkowego haraczu za połączenia do PLAY? Ludzie to czasami kombinują, jak koń pod górę... :rolleyes:
No właśnie nie. Byłem 7 lat w Orange, aż postanowili usunąć najbliższy nadajnik do mnie, mieli do pół roku postawić nowy i dlatego czekałem. Później przeniosłem numer do Play w którym mieszkając na wsi, niedaleko granicy z Czechami mam zasięg HSDPA w domu. Ostatnio wziąłem kartę z Orange do próby zobaczyć jak z zasięgiem i po ponad dwóch latach dalej brak zasięgu. Masę klientów w kilku miejscowościach obok stracili a muszę im podziękować, bo dzięki nim przeniosłem numer czego w ogóle nie żałuję :D
A przynajmniej teraz to będzie wszędzie zasięg :P
Posted Image

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Operator: Orange GO

Posted 28 November 2011 - 17:39

Aaa no to są już skrajne przypadki :) Pewnie korzystasz z nadajników Plusa :) Sam byłem świadkiem, jak po wjechaniu do pewnych miejscowości w Bieszczadach jakikolwiek sygnał GSM przestał docierać :) Jedyny nadajnik należał do Plusa, ale też stał wyłączony... No ja jestem w stanie zrozumieć, że może nie jest opłacalne utrzymywanie każdego nadajnika, ale mimo wszystko muszą je jakoś utrzymywać, skoro sieć GSM ma działać na zasadzie pokrycia całego kraju... Nie sztuką jest robić sieć, bazującą tylko na największych miastach, no ale w dzisiejszych czasach każdy tnie koszty jak może i taki jest tego efekt :unsure: Wiem, że jak się patrzy w całości na infrastrukturę telekomunikacyjną w Polsce, to jest widok nędzy i rozpaczy, ale generalnie z zasięgu Orange jestem zadowolony :)

#5 OFFLINE   bartq92

bartq92

Super Moderator

• Super Moderator
  • 1,574 posts
    • Time Online: 79d 1h 3m
  • GG:
  • Miasto:KMY
  • TelefonHuawei P8
  • Rom: Stock
  • Operator: PLAY

Posted 28 November 2011 - 17:54

Aaa no to są już skrajne przypadki :) Pewnie korzystasz z nadajników Plusa :)

A no są, u mnie spokojnie jest zasięg Plusa. Ostatnio kupiłem kartę Orange, o zasięgu na długości 10 km mogę zapomnieć.
Moja miejscowość jest podzielona na dwie części, ta gdzie nie ma kompletnie zasięgu orange, a jest tylko plusa i ta w której jest orange na pełnym zasięgu EDGE.
Cóż, sytuacja się nie zmienia od ładnych paru lat, więc można się przyzwyczaić :)
Co jakiś czas słychać pogłoski o kolejnym nadajniku, jednak dalej go nigdzie nie widać :P

#6 OFFLINE   mikey

mikey

Zdobywca w 3 miejsca w konkursie „Pokaż z bliska atuty SE”

• User
  • 131 posts
    • Time Online: 4d 1h 1m

Posted 28 November 2011 - 19:49

Aaa no to są już skrajne przypadki :) Pewnie korzystasz z nadajników Plusa :)

A no nie, korzystam z nadajników Playa ;)  Plus udostępnia tylko 2G, natomiast teraz po wprowadzeniu niedawno etykiet przez Play wyświetla mi na nadajniku której sieci jestem :)

No ja jestem w stanie zrozumieć, że może nie jest opłacalne utrzymywanie każdego nadajnika,

Ja właśnie też to rozumiem ale w miejscach o słabym zagęszczeniu i wtedy fajnie by było, jakby sieci miały między sobą umowy roamingowe. Ale, właśnie to ale mimo, że mieszkam na wsi to jednak wokół mnie jest bardzo duże zagęszczenie (Śląsk) i likwidując ten 1 nadajnik naprawdę stracili wiele osób.

ale generalnie z zasięgu Orange jestem zadowolony

Także byłem zadowolony, bo w górach czy gdziekolwiek nigdy problemu nie miałem, no ale zawsze każdy patrzy wg. zasięgu w miejscu gdzie przebywa najczęściej, a to się niestety, aczkolwiek teraz uważam, że stety zmieniło :)
Posted Image

#7 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,671 posts
    • Time Online: 153d 7h 35m

Posted 29 November 2011 - 11:43

U mnie sprawa wygląda następująco. Póki jestem w domu nie narzekam na zasięg praktycznie z żadnej sieci. Sprawa zaczyna się komplikować jak jestem w pracy. (około 1 kilometra w linii prostej od domu). Najgorzej wypada zasięg z orange, potem play, plus, T-mobile. Wystarczy, że wejdę do budynku i możemy zapomnieć, żeby zadzwonić z orange, z reszta sieci nie ma większego problemu. Sami zobaczcie jak niewielka odległość potrafi tak dużo zmienić. ;)

0 user(s) are reading this topic