Jump to content

Xperia arc – spojrzenie po 6 miesiącach użytkowania

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 OFFLINE   Mikołaj

Mikołaj
  • Administrator
  • 6,542 posts
    • Time Online: 173d 19h 54m

Posted 05 October 2011 - 09:57

Zapraszam do zapoznania się z anglojęzycznym tekstem opisującym odczucia po pół rocznym użytkowaniu Sony Ericssona Xperia arc. Pozwolę sobie wymienić wady i zalety wskazane przez autora artykułu Cały tekst wraz z uzasadnieniem opinii oraz zdjęciami znajdziecie

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

.

Zalety:
- Design (wygląd)
- Camera (aparat)
- Display (wyświetlacz)
- HDMI output (wyjście HDMI)
- Battery life(żywotność baterii)
- Performance (wydajność procesora)
- Speaker quality (jakość rozmów)
- Good In ear volumes (jakość odtwarzanych dźwięków)
- Timely software updates (regularne uaktualnienia oprogramowanie)

Wady
- Small/stiff power button (mały, twardy przycisk włączania telefonu)
- Small/stiff camera button (mały, twardy przycisk aparatu)
- Headphone placement (umiejscowienie wejścia na słuchawki)
- Camera placement (umiejscowienie aparatu)
- Chassis defects (jakość materiałów)

Jako największe zaniedbanie zdaniem autorów jest  brak aparatu z przodu telefonu.

Jakie są Wasze doświadczenia związane z używaniem tego telefonu?

#2 OFFLINE   dante

dante

Master Boss

• Administrator
  • 3,670 posts
    • Time Online: 153d 5h 27m

Posted 05 October 2011 - 15:09

Zgadzam się ze wszystkimi wadami. Ten kto projektował ten telefon miał ciekawą koncepcie, jednakże nie zawsze jest to praktyczne czego przykładem jest właśnie ten telefon. Materiał daje wiele do życzenia (pękająca obudowa) rozumiem, oszczędności. Patrząc z perspektywy czasu wyszli na tym jak: zabłocki na mydle.
Miniaturowe przyciski, też dają w kość. Już lepiej się sprawował układ w X10, w moim odczuciu 100 razy bardziej praktyczny niż w Arcu.
Co do zalet: możliwość modyfikacji. Podpięcie do Tv za pomocą HDMI, super sprawa, nie trzeba sie bawić w niepotrzebne przenoszenie fotek czy filmów.  Jakość rozmów jak i dźwięk na głośniczku, totalna przepaść pomiędzy X10. Wygoda w obsłudze (MT) i ekran :rolleyes:.
Nie zgodzę się z tym:

- Battery life(żywotność baterii)
Bo takich cyrków z żywotnością jak na arcy nie uświadczyłem na X10. Fakt szału nie było, ale bynajmniej nie zmieniała się tak co rom żywotność. Normalnie tragedia !!!

#3 OFFLINE   Erin

Erin

Autor najlepszego postu 2012 roku

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts
    • Time Online: 79d 4h 15m

Posted 14 November 2011 - 10:17

a ja zacytuję serwis komórkomania...

Krótko o wyglądzie

Xperia arc jest niczym piękna dziewczyna na podmiejskiej dyskotece. Z daleka robi piorunujące wrażenie, ale traci przy bliższym poznaniu. Fajnie pochwalić się nią przed kolegami, ale czegoś jej brakuje.

źródło...

Please Login HERE or Register HERE to see this link!

dodam jeszcze sarkastycznie, że przy delikatnym obchodzeniu się z ową "piękną dziewczyną" pękł jej "paznokieć" a konkretnie prawy klawisz... czy można to zareklamować?

Pozdro ;)

#4 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts
  • Kraj::
  • Operator: Orange GO

Posted 14 November 2011 - 11:30

Próbuj... najwyżej Ci nie wymienią tego elementu, który pękł. A arcach pęka zazwyczaj góra obudowy. Jak oddasz na gwarancję, napisz potem czy Ci wymienili :)

#5 OFFLINE   Erin

Erin

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts

Posted 11 May 2012 - 11:59

klawisz wymieniony ;)

#6 OFFLINE   kojack

kojack
  • User
  • 116 posts
    • Time Online: 2d 6h 41m

Posted 14 May 2012 - 20:59

Mam pytanie odnośnie Arca. Ja niestety oczekuje na swojego (poczta) :/ .
Słyszałem opinie, że ekran się "odkleja". Czy to prawda? Czy mit?
Posted ImageSAMSUNG GALAXY S II + SE W995 = Skok do nowości i powrót do starości :)

#7 OFFLINE   Erin

Erin

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts

Posted 15 May 2012 - 07:18

co masz na myśli pisząc, że się "odkleja"?

#8 OFFLINE   kojack

kojack
  • User
  • 116 posts

Posted 15 May 2012 - 13:57

Nie wiem, i nie wiem nawet jak to rozumiec.
Po prostu spotkalem sie z kilkoma komentarzami: "Wszystko fajnie gdyby nie odklejajacy sie wyswietlacz".
Może mieli na myśli pękającą obudowe i ekran "wyszedł" z obudowy?
Posted ImageSAMSUNG GALAXY S II + SE W995 = Skok do nowości i powrót do starości :)

#9 OFFLINE   Erin

Erin

• Zwycięzca konkursu
  • 393 posts

Posted 15 May 2012 - 17:33

jak dostaniesz ARC to sprawdź czy masz pękniętą obudowę na czujnikiem zbliżeniowym, jeśli tak to wymienią Ci to w serwisie gdyż jest to wada fabryczna, poza tym nie spotkałem się z czymś takim jak "odklejający" ekran/wyświetlacz

może Dante coś więcej wie na ten temat

#10 OFFLINE   First

First

Były Moderator

• User
  • 197 posts
    • Time Online: 14d 5h 38m
  • Operator: Plus

Posted 15 May 2012 - 17:41

Coś mi się wydaje, że ci mniej rozgarnięci użytkownicy mylą dość grubą warstwę folii ochronnej ( na niej jest jeszcze cienka warstwa foli, czyli w sumie na nowym arcu są dwie folie :P ) z wyświetlaczem :)

Edited by First, 15 May 2012 - 17:42.

Posted Image

#11 OFFLINE   phillix

phillix

Zwycięzca konkursu foto "Wiosna, ach to TY"

• User
  • 2,024 posts
    • Time Online: 73d 14h 22m
  • TelefoniPhone 5
  • Operator: Virgin Mobile

Posted 15 May 2012 - 17:48

I jeszcze te plamy są w arcu co w xperii s. Kolega Erin to miał :)

#12 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 15 May 2012 - 19:54

View Postphillix, on 15 May 2012 - 17:48, said:

I jeszcze te plamy są w arcu co w xperii s. Kolega Erin to miał :)

A co ma jedno do drugiego? Erin miał uszkodzenie termiczne LCD z powodu grzania się płyty głównej, natomiast w Xperii S zamontowano partię wadliwych wyświetlaczy od Toshiby. Nowsze partie od Sharpa nie mają już tej wady ;)

Jurij: Post użytkownika phillix został usunięty - brak związku z tematem.

#13 OFFLINE   kojack

kojack
  • User
  • 116 posts

Posted 16 May 2012 - 20:35

Dziś sprzedając Elm'a ojca napotkałem na gościa, który "siedzi" w telefonach.
Powiedział, że on przebije mojego Arca X10, nie wiem czy mini, w testach benchmarka. Oczywiście riposta "Nie patrzę na jakieś cyferki w aplikacjach".
To że nie uciągnie GTA3 itd. Powiedziałem też o podkręcaniu procesora - mina bezcenna.
Więc jak to jest z tym Arc vs X10? (powiedzmy zwykłą X10)
Serio Arc to takie G?

#14 OFFLINE   Jurij

Jurij
  • Banned
  • 8,493 posts

Posted 16 May 2012 - 21:29

View Postkojack, on 16 May 2012 - 20:35, said:

Dziś sprzedając Elm'a ojca napotkałem na gościa, który "siedzi" w telefonach.

To straszny mikrus z tego gościa musi być, nie znam nikogo, kto by się zmieścił do telefonu, nawet takiego pierwszej generacji :unsure:

Powiedział, że on przebije mojego Arca X10, nie wiem czy mini, w testach benchmarka. Oczywiście riposta "Nie patrzę na jakieś cyferki w aplikacjach".

Po co przebijać telefon? Jak ktoś chce wyładować swoją agresję, to niech się zabierze za uprawianie jakiegoś sportu. Niszczenie telefonów jest, moim skromnym zdaniem, czystą głupotą.

To że nie uciągnie GTA3 itd. Powiedziałem też o podkręcaniu procesora - mina bezcenna.

Racjonalne wymagania GTA 3 to procesor taktowany zegarem 700 MHz (mowa oczywiście o wersji PC). Nie wiem na ile dobrze została przeportowana ta gra, ale 1 GHz mocy obliczeniowej na telefonie w zupełności powinien wystarczyć. Z tego co mi wiadomo ludzie grają w to na arcu i są zadowoleni.

Więc jak to jest z tym Arc vs X10? (powiedzmy zwykłą X10)
Serio Arc to takie G?

X10 ma chipset QSD8250 i procesor taktowany zegarem 1GHz, natomiast arc ma MSM8255 i procesor taktowany zegarem 1GHz. Który jest lepszy, trzeba by było poszukać jakichś testów... Nowszy jest ten w arcu.

Serio Arc to takie G?

Arc to był flagowy smartphone Sony Ericssona w roku 2011 (do czasu premiery arc S). Jak każdy telefon, ma swoje wady i zalety. Cechuje go na pewno świetny design, szybki procesor, sporo ramu, duży czytelny lcd 4,2" i GPU Adreno 220. Jeśli uważasz że to śmieć, to po prostu sprzedaj - wydaj pieniądze na coś, co spełni Twoje oczekiwania. Moim zdaniem powinieneś go potestować jakiś czas, jeśli nie będziesz zadowolony, zmienisz na coś innego. Ja nie uważam, żeby to był szmelc, jeśli o mnie chodzi to jest to jeden z lepszych modeli :se: ostatnich czasów. Oczywiście, ma swoje wady. Niektórzy narzekają na baterię, inni na pęknięcia obudowy itd. ale narzekający znajdą się zawsze. A co do tych bajek, które opisałeś w swoim poście dosyć dziwnym językiem, to powiem tak. Trafisz na miłośnika produktów firmy apple, to się dowiesz że iphone zjada twoją arc na śniadanie. Trafisz na miłośników samsunga to Cię zlinczują bo ich sgs jest najlepszy. Pojedziesz na wycieczkę do stanów / kanady to jest duże prawdopodobieństwo że miłośnicy Blackberry nie zostawią na Tobie suchej nitki. I tak dalej i tak dalej... Jeśli lubisz się dręczyć, to słuchaj takich opowiadań dalej. Jeśli nie - zacznij się cieszyć z tego co masz lub po prostu zmień na coś, co Ci bardziej odpowiada :) Tyle ode mnie.

P.S.

Jeśli miałbym wybierać między X10 a arc, wybrałbym arc. Ładniejszy design, nowsze podzespoły, większy ekran i aktualizacja do najnowszej wersji systemu. Ale wybór należy do Ciebie ;)

#15 OFFLINE   kojack

kojack
  • User
  • 116 posts

Posted 16 May 2012 - 21:53

Nie no, mój Arc jest bardzo dobry, wszystko mi się w nim podoba.
Tak nawiasem mówiąc, nie bądź panie czerwony taki dosłowny ;)
Toć się zdziwiłem, że takie pierdoły mi mówi.
Widać było, że fan apple, gdyż dał mi do ręki Iphone'a 4S, ja jestem wierny marce Sony Ericsson, teraz Sony.

Pozdrawiam

1 user(s) are reading this topic